Υγεία & Ομορφιά
Αλλοιώσεις στα καλλυντικά
Ομορφιά

Καλλυντικά και Ενδείξεις Αλλοίωσης

Σχεδόν όλοι, χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας καλλυντικά με σκοπό τον καλλωπισμό και τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιούν τα καλλυντικά τους πέρα από το προσδόκιμο όριο ζωής τους.

Συχνά όμως παρόλο που η ημερομηνία λήξης των καλλυντικών δεν έχει περάσει συμβαίνουν και αλλοιώσεις από εξωγενείς παράγοντες.

Ως αλλοίωση ενός προϊόντος χαρακτηρίζεται η οξείδωση των ελαίων και των λιπών από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Παράγοντες που επιδρούν στην αλλοίωση είναι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να κλείνουμε πολύ καλά τις συσκευασίες των καλλυντικών μας ώστε να περιορίζεται η ύπαρξη αέρα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης κάτι που οφείλεται στην αύξηση της ταχύτητας σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.

Το φως και οι ακτινοβολίες γενικότερα βοηθούν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Η υγρασία, όπως και τα βακτήρια προκαλούν υδρόλυση των λιπών και των ελαίων σε λιπαρά οξέα.

Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση των καλλυντικών μας, καλό θα ήταν να τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το καλλυντικό μας έχει αλλοιωθεί;

Κάποιες από τις βασικές μεταβολές που υφίσταται ένα καλλυντικό αναφέρονται παρακάτω.

Αλλαγή της ρευστότητάς του, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος που ρέει το προϊόν.

Μία κρέμα μπορεί να γίνει πιο αραιή ή παχύρευστη σε σχέση με την αρχική της μορφή.

Διαχωρισμός φάσεων, όπου με αυτόν τον όρο εννοούμε ότι το προϊόν «κόβει».

Για παράδειγμα, σε μία κρέμα θα παρατηρηθούν σταγόνες υδαρούς, αλλά και ελαιώδους ουσίας παράλληλα.

Η κρέμα δηλαδή χάνει τη συνοχή της.

Καλλυντικά και αλλοιώσεις

Δυσοσμία είναι η  αλλαγή προς το χειρότερο στην οσμή του καλλυντικού προϊόντος και είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αλλοίωσής του.

Αλλαγή στο χρώμα, μπορεί να γίνει συνολικά ή να εμφανιστούν διάσπαρτες σκούρες κηλίδες στην επιφάνεια του προϊόντος κι αυτό είναι ένα σημάδι μόλυνσης από μύκητες.

Τάγγιση, που προκαλείται από τον αέρα, το φως, τη θερμοκρασία και παρουσιάζεται με ελαιώδη κίτρινη όψη στην επιφάνεια του προϊόντος αλλά και στον περιέκτη.

Θόλωση, είναι το φαινόμενο που παρατηρείται σε υγρό καλλυντικό προϊόν το οποίο χάνει τη διαύγειά του.

Εμφανίζεται ερυθρότητα ή αλλεργία στο δέρμα.

Πρέπει να ξεπλένουμε πολύ καλά την πάσχουσα περιοχή σε περίπτωση που αισθανθούμε τσούξιμο, κνησμό η άλλη ανεπιθύμητη ενόχληση.

Νατάσα Παπαγεωργάκη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κατάλληλη Ηλικία για Αντιγηραντική Κρέμα

Evi Makavelou

Όμορφα Πέλματα – Συμβουλές Περιποίησης

Evi Makavelou

Νιασιναμίδη – Πώς Βοηθάει την Επιδερμίδα;

Evi Makavelou

Σαλικυλικό Οξύ – Οφέλη και Παρενέργειες

Evi Makavelou

Μικρά Μυστικά Ομορφιάς για τη Ρουτίνα σας

a.alefragkis

Συμβουλές Πρόληψης για τα Μαύρα Στίγματα

Evi Makavelou

10 Ασκήσεις για να Αποκτήσετε Τέλειους Μηρούς

Προϊόντα Ομορφιάς και Λάθος Τρόπος Χρήσης

Evi Makavelou

Ο Σύγχρονος Ρόλος του Μακιγιάζ

Evi Makavelou

Λαμπερή Επιδερμίδα Χωρίς Μακιγιάζ

Evi Makavelou

Καλλυντικά και Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Φυσική Αντιμετώπιση των Φραγμένων Πόρων

Evi Makavelou