Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν και προχωρούν σε καισαρική τομή για να γεννήσουν έχει αυξηθεί.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό περιλαμβάνουν κυρίως τον φόβο μπροστά στη διαδικασία μιας φυσιολογικής γέννας εξαιτίας των πιθανών επιπλοκών που μπορεί να έχει.
Επίσης, η καθημερινότητα τις αναγκάζει στον λεπτομερή προγραμματισμό της ζωής τους και της οικογένειάς τους γενικότερα.
Όμως, δεν πρόκειται για μια απλή επέμβαση, αλλά γίνεται τομή στη μήτρα και αυτό μπορεί να έχει επιπλοκές.
Επίσης, οι οδύνες του φυσιολογικού τοκετού και η χιλιομετρική απόσταση από το μαιευτήριο σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν κριτήριο επιλογής της καισαρικής.
Όμως υπάρχουν και οι λόγοι υγείας που πρέπει να γίνει μια γέννα με καισαρική τομή.
Πάντως, χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καισαρικών τομών με το συνολικό ποσοστό τους να κοντεύει το 50% του συνόλου των τοκετών.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των καισαρικών σε γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά, οι οποίες δε διατρέχουν ιδιαίτερους κινδύνους για προβλήματα τοκετού.
Πάντως, η καισαρική τομή είναι σωτήρια για τη ζωή του παιδιού και της μητέρας σε περιπτώσεις όπως η ύπαρξη μιας κατάστασης που ονομάζεται υποξία που αναγνωρίζεται όταν πλησιάζει ο τοκετός.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα του μωρού ή ένα μέρος του στερείται οξυγόνωσης.
Επίσης, η καισαρική προτιμάται σε κυήσεις δίδυμες ή τρίδυμες, όταν υπάρχουν προβλήματα στον πλακούντα ή σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει ξαναγεννήσει με καισαρική.
Ακόμα, μολύνσεις της μητέρας με ιούς που μπορούν να βλάψουν το παιδί, όπως ο HIV που προκαλεί το AIDS ή ο ιός του έρπητα κατά τις ημέρες του τοκετού.
Επίσης η μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C στη μητέρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να γίνει καισαρική τομή.
Καισαρική γίνεται επίσης όταν το παιδί συναντά δυσκολίες στο να περάσει από το γεννητικό σύστημα της μητέρας, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στο μέγεθος του κεφαλιού του παιδιού και στη λεκάνη της μητέρας.
Ακόμα, η θέση του παιδιού πριν από τον τοκετό στον χώρο της λεκάνης της μητέρας μπορεί να επιβάλλει την καισαρική τομή.
Σε περιπτώσεις που το παιδί έρχεται προς τα κάτω με τα οπίσθια ή αν έχει πάρει κάποια άλλη δύσκολη θέση, ο μαιευτήρας είναι πιθανό να επιλέξει την καισαρική τομή.
Στην περίπτωση της προεκλαμψίας επίσης συνήθως επιλέγεται η καισαρική τομή.
Επιπλοκές
Η καισαρική τομή μπορεί να γλιτώνει τη γυναίκα από τους πόνους του τοκετού, αλλά δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση με σοβαρές επιπλοκές, όπως αιμορραγία, εμφάνιση λοιμώξεων, όπως η ενδομητρίτιδα που δεν παρατηρείται όμως αρκετά συχνά, θρόμβωση στις μεγάλες φλέβες των ποδιών με κίνδυνο πνευμονικής εμβολής κατά τη φάση της ανάρρωσης από την επέμβαση.
Επίσης, υπάρχει μια μικρή αύξηση του κινδύνου μια μελλοντική εγκυμοσύνη να παρουσιάσει προδρομικό πλακούντα που σημαίνει ότι ο πλακούντας αναπτύσσεται χαμηλά στη μήτρα, όμως υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος αποβολής, εκτόπου κύησης και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης για τα επόμενα παιδιά.
Η καισαρική τομή περιλαμβάνει επίσης κίνδυνο ρήξης της μήτρας κατά τη διάρκεια μιας επόμενης εγκυμοσύνης ή ενός μελλοντικού φυσιολογικού τοκετού.
Σπάνια όμως, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας.