Υγεία & Ομορφιά
Τρίτη Ηλικία

Ηλικιωμένοι στο Νοσοκομείο και η Σημασία της Άσκησης

Τα προβλήματα λοιπόν της υγείας των ατόμων άνω των 60 ετών μελετώνται διεξοδικά, ενώ σημαντικό κομμάτι των ερευνών αποτελούν οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Φαίνεται πως η θνησιμότητα των ηλικιωμένων που βρίσκονται στο νοσοκομείο σχετίζεται κυρίως με τη φυσική τους κατάσταση, τη διατροφή τους και τη νοητική τους λειτουργία.

Η εμφάνιση προβλημάτων σε οποιονδήποτε από τους προαναφερόμενους τομείς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Μελέτη για τη δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση κινητικά ικανών ηλικιωμένων σε νοσοκομείο της Δανίας, κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα.

Η πλειονότητα των νοσηλευόντων βρίσκονταν στο κρεβάτι καθημερινά για 9-15 ώρες.

Αναζητώντας τις αιτίες της χαμηλής δραστηριότητας των ασθενών αυτών, οι μελετητές παρουσίασαν ως κυριότερα τα συμπτώματα των ασθενειών που τους ταλαιπωρούσαν, τον φόβο των πτώσεων, την έλλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων και τη μη δυνατότητα του προσωπικού να ασχοληθεί με τη δραστηριότητά τους.

Οι ηλικιωμένοι όμως που νοσηλεύονται, εκτός από μειωμένη φυσική δραστηριότητα, παρουσιάζουν και χαμηλή ενεργειακή και πρωτεϊνική πρόσληψη.

Φαίνεται πως τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην εμφάνιση σαρκοπενίας, αφού αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες του πολύπλοκου μηχανισμού εμφάνισής της.

Ο όρος σαρκοπενία αναφέρεται στην απώλεια της μάζας, αλλά και της δραστικότητας του μυϊκού ιστού και σχετίζεται με την αυξημένη θνησιμότητα στην «τρίτη ηλικία».

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της «τρίτης ηλικίας» αποτελεί η μειωμένη όρεξη.

Αν και δεν έχει συσχετιστεί άμεσα η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με βελτίωση της όρεξης σε νοσηλευόμενους ηλικιωμένους, φαίνεται ότι η καλή φυσική κατάσταση των ατόμων μεγάλης ηλικίας σχετίζεται με συγκεκριμένες ορμόνες της όρεξης.

Συμπερασματικά λοιπόν, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται, μέσω της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στη μείωση της θνησιμότητας.

Αναμφίβολα, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σαρκοπενίας, ειδικά αν συνδυαστεί και με κατάλληλη διατροφική αγωγή, και πιθανότατα, μέσω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, να αυξήσει την όρεξη για κατανάλωση τροφής.

Παρασκευή Κουστουράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, www.mednutrition.gr

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Υγιεινή Διατροφή Διατηρεί τη Νεότητα των Κυττάρων

yoadmin

Τι Είναι οι Πληγές Κατάκλισης και πώς θα τις Αποτρέψετε

Editor6 pharma

Αρθρίτιδα: Η Ασθένεια της Τρίτης Ηλικίας

yoadmin

Τα Πρώτα Συμπτώματα της Άνοιας

Editor6 pharma

Άνοια στους Ηλικιωμένους – Ποια τα Πρώτα Συμπτώματα που θα Παρατηρήσετε

Τρίτη Ηλικία και Διατροφικά Προβλήματα

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ