Υγεία & Ομορφιά
Η Ζωή Είνια Γλυκιά
Επικαιρότητα

Η Ζωή Είναι Γλυκιά

“Επειδή δεν υπάρχει πρόβλημα που να μη χωρά σε ένα μυθιστόρημα.”

Μπορούν τα άτομα που ξαφνικά έμαθαν ότι στο εξής θα ζουν με «σύντροφο» τον σακχαρώδη διαβήτη, να δημιουργήσουν μια καλή σχέση μαζί του και όχι απλώς να τον ανέχονται;

Nα χαράξουν έναν νέο κύκλο ζωής, στο κέντρο του οποίου δεν θα βρίσκεται η νόσος, αλλά η ισχυρή θέληση για την αντιμετώπισή της;

Η Ζωή Είνια Γλυκιά

Ο κ. Κώστας Φαινέκος, Διευθυντής στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Κοργιαλένειο- Μπενάκειο), προχώρησε στη συγγραφή του μυθιστορήματος  «Η ζωή είναι πιο γλυκιά από ό,τι νομίζεις», διαμορφώνοντας μία διαφορετική προσέγγιση στη νόσο, με την μακρόχρονη επιστημονική εμπειρία πάνω στο θέμα «σακχαρώδης διαβήτης»

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ένα νέο κορίτσι που έρχεται αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη.

Η δύσκολη πορεία από το διαβητικό κώμα, στον έρωτα και την προσωπική ευτυχία, γίνεται η αφορμή για να καταλάβει ο αναγνώστης ότι υπάρχουν λύσεις επειδή η ζωή είναι πιο γλυκιά από όσο νομίζουν οι ασθενείς με διαβήτη.

Στα 20 κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται με γλαφυρή διηγηματική περιγραφή όλα όσα σχετίζονται με τη σύγχρονη θεραπευτική, αλλά και την «αυτοδιαχείριση» σε κάθε περίπτωση εκτροπής της νόσου από την καθημερινή ομαλή πορεία της.

Επίσης, όλα όσα πρέπει να γνωρίζει το άτομο με διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) για τη διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογική του στήριξη, αλλά και τους πολύπλοκους μηχανισμούς αυτής της νόσου, που μετρά εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας παγκοσμίως, και στην Ελλάδα, ραγδαία εξάπλωση.

Σημαντικά αναδεικνύεται ο ρόλος του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος των ατόμων με διαβήτη καθώς και οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στο ερευνητικό πεδίο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι ακριβώς είναι ο διαβήτης;

Γενικά, η νόσος εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγει.

Η ανεπάρκεια της παραγωγής ινσουλίνης, της δράσης της ινσουλίνης ή και των δύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με επακόλουθο το διαβήτη.

Ανάλογα λοιπόν με το πώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί την παραγόμενη ινσουλίνη, ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί με δυο βασικές μορφές: 

O διαβήτης τύπου 1 (γνωστός ως νεανικός διαβήτης), αφορά το 5-10% των διαβητικών και είναι η πιο επιθετική μορφή διαβήτη.

Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, πριν τα 18, και έχει σοβαρά κλινικά συμπτώματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβητικό κώμα.

Στη μορφή αυτή διαβήτη, η παραγωγή της ινσουλίνης στον οργανισμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη γι αυτό και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται 2-4 ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά για να επιβιώσουν.

O διαβήτης τύπου 2 (λέγεται και διαβήτης των ενηλίκων), είναι ο διαβήτης που εξελίσσεται κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών και συνοδεύεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% από παχυσαρκία.

Ωστόσο στην εποχή μας, ο διαβήτης τύπου 2, δεν αφορά πια μόνο τους ενήλικες, αλλά πλέον προσβάλλει και νεαρά άτομα, ακόμα και μικρά παιδιά.

Οφείλεται σε μερική έλλειψη ινσουλίνης ή αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά το σάκχαρο του (ινσουλινοαντοχή).

Τα άτομα με αυτόν τον διαβήτη δεν κάνουν συνήθως ενέσεις ινσουλίνης.

Η κατάσταση τους μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα και άσκηση, ενώ συχνά χρειάζονται και φαρμακευτική αγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερα Δεδομένα για τα Εμβόλια Έναντι του Νέου Κορωνοϊού SARS-CoV-2

Οι πιο Συχνοί Κληρονομικοί Καρκίνοι

yoadmin

Απώλειες της τάξης των 19,8 δισ. ευρώ καταγράφηκαν, λόγω πανδημίας και lockdown.

Vasiliki Chrisomalidi

Ανακαλύφθηκε Ένας Νέος Κορωνοϊός που Προέρχεται από τους Σκύλους

Κατά 60% Μεγαλύτερος ο Κίνδυνος Θανάτου των Πολύ Παχύσαρκων Ασθενών με Covid-19

Κόπωση, Κατάθλιψη, Πόνος: Τα Μακροπρόθεσμα Συμπτώματα της Covid-19

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ