Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Η Υγεία και τα Οικονομικά Οφέλη της Αυτοθεραπείας στην Ευρώπη

Οι φαρμακοποιοί έχουν να παίξουν ένα σημαντικό μέρος του ρόλου στην ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων σχετικά με την αυτοθεραπεία.

Αυτό είναι το εμβληματικό συμπέρασμα της μελέτης «Η υγεία και τα οικονομικά οφέλη της αυτοθεραπείας στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε το 2020 από την εταιρεία GSK Consumer health Care και τη Vintura.

Η Υγεία και τα Οικονομικά Οφέλη της Αυτοθεραπείας στην Ευρώπη.

Τρία σημαντικά στοιχεία συνοψίζουν τo θέμα τόσο ως προς τα εμπόδια όσο και ως προς τις ευκαιρίες:

 To 80% των Ευρωπαίων αποδέχονται ότι είναι δική τους ευθύνη να φροντίζουν τη δική τους υγεία.

Είναι βέβαια πρόθυμοι να το κάνουν, αλλά μόνο 2 στους 10 αισθάνονται πολύ σίγουροι να το τολμήσουν και αναζητούν τη γνώμη του επαγγελματία υγείας.

 Το 56% έχει πρόσβαση σε φαρμακείο εντός 5 λεπτών, εξ ου και η ευκαιρία να προωθηθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών στην αυτοθεραπεία. Χωρίς να ξεχνάμε αυτόν και των γιατρών.

Δηλώνουν όμως, οι πρώτοι, ότι δεν έχουν αρκετή εκπαίδευση σχετικά με τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, επομένως δεν θεωρούν πάντα τη σύστασή τους στους ασθενείς τους ως πρώτης γραμμής.

 Το 80% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την υγεία προορίζεται για χρόνιες ασθένειες… και μόνο το 3% για την πρόληψη.

Η αυτοθεραπεία θα μπορούσε επομένως να ελαφρύνει το βάρος των συστημάτων υγείας μετά την πανδημία, σε μια οικονομικά βεβαρημένη Ευρώπη.

Και στην Ελλάδα; Απαιτείται μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού από τον αρμόδιο σύνδεσμο βιομηχανίας φαρμάκων ευρείας χρήσης, με στόχο την υποστήριξη αυτής της αγοράς αυτοθεραπείας που έχει υποφέρει παγκοσμίως το 2020 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2021, παρόλο που ορισμένοι φαρμακοποιοί γνωρίζουν να είναι ευέλικτοι και να εφαρμόζουν τη συνδυαστική πώληση.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Πόσο Ευάλωτα Είναι τα Παιδιά;

admin

COVID-19 και Εμβολιασμός σε Έγκυες και Θηλάζουσες Γυναίκες

Η Έγκαιρη Ανίχνευση της Νόσου Αλτσχάιμερ Μέσω Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης

Όσοι Έχουν Μολυνθεί με τη Μετάλλαξη του Κορωνοϊού Βήχουν Περισσότερο, Αλλά η Όσφρησή τους Έχει Επηρεαστεί Λιγότερο

Evi Makavelou

Παγκόσμια Ημέρα Kατά του Καπνίσματος 2021

Αυτά που Τρώμε μας Προκαλούν Προβλήματα

admin

Covid Free Wallet – Ψηφιακή Ταυτότητα και Πιστοποιητικό στο Κινητό

Επισκίασε ο Κορωνοϊός την Κοινή Γρίπη

admin

Κοροναϊός Covid-19 – Μπορεί να Οδηγήσει σε Παγκόσμια Έλλειψη Φαρμάκων;

admin

Οι Άνδρες και οι Νέοι Ενήλικες και των Δύο Φύλων Τηρούν Λιγότερο τα Μέτρα Προστασίας για την COVID-19

Covid-19: «Προσαρμοσμένα» Εμβόλια Αναμένονται τον Σεπτέμβριο

Η Ενημέρωση του Ασθενή Οδηγεί στην Αποτελεσματική Θεραπεία

admin