Υγεία & Ομορφιά
Γιατί ματώνουν τα ούλα σας
Στοματική Υγιεινή

Οι Ασθένειες που Κρύβονται Πίσω από τα Ούλα που Ματώνουν

Μήπως σας ματώνουν συχνά τα ούλα κατά το βούρτσισμα των δοντιών; Το σύμπτωμα αυτό δεν θα πρέπει να σας αφήνει αδιάφορους. Ίσως κρύβεται κάποια ασθένεια πίσω από τα ούλα που ματώνουν.

Η καθημερινή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την υγιεινή του στόματος, αλλά και γενικότερα για την υγεία μας.

Η απαραίτητη στοματική υγιεινή

Η καθημερινή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την υγιεινή του στόματος, αλλά και γενικότερα για την υγεία μας.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 23.000 ανθρώπους, σχετικά με τη στοματική υγιεινή, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα ούλα τους ματώνουν κατά καιρούς, όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Το 14% του δείγματος στην έρευνα, ανέφερε ότι τα ούλα τους ματώνουν σε κάθε βούρτσισμα.

Η συνήθης αιτία που κρύβεται πίσω από τα ούλα που ματώνουν είναι η φλεγμονή του ιστού των ούλων.

Στην περίπτωση αυτή, θα παρατηρήσετε τα ούλα σας να είναι κόκκινα, ελαφρώς πρησμένα και λεία, ενώ θα νιώθετε και έναν ενοχλητικό πόνο.

Προτείνεται, λοιπόν, η άμεση επίσκεψη σε κάποιον οδοντίατρο, προκειμένου να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και ενδεχομένως την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς θα καταλάβετε εάν πρόκειται για ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης «πέτρας» στα δόντια και της οδοντικής πλάκας.

Συγκεκριμένα, η οδοντική πλάκα αποτελείται από σάλιο, βακτήρια και κατάλοιπα τροφίμων.

Οι εμφανείς προειδοποιήσεις της ουλίτιδας είναι αρχικά ο πόνος στα ούλα, το πρήξιμό τους, το κόκκινο χρώμα τους και η εμφάνιση αίματος, ειδικά κατά το βούρτσισμα των δοντιών.

Σε περίπτωση ουλίτιδας, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η κατάλληλη θεραπεία, επειδή υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εξέλιξης της ουλίτιδας σε περιοδοντίτιδα.

Αντιμετώπιση Περιοδοντίτιδας

Με τον όρο περιοδοντίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή των ιστών γύρω από το δόντι που συχνά κάνει τα ούλα να συρρικνώνονται και να ματώνουν όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.

Η εν λόγω φλεγμονή, προκαλεί χαλάρωση των ούλων και απώλεια της προσκολλητικής τους ιδιότητας, η οποία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή.

Σε μερικούς ασθενείς μάλιστα, η περιοδοντίτιδα οδηγεί ακόμη και σε χαλάρωση των δοντιών, με πιθανό ενδεχόμενο την απώλεια τους.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη στοματική τους υγεία.

Ούλα που ματώνουν και διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη στοματική τους υγεία.

Ο λόγος οφείλεται στην αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και της ουλίτιδας, καθώς ο διαβήτης κάνει τους πάσχοντες πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις από το στόμα.

Η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι επίσης υπεύθυνες για την ανισορροπία των τιμών στον διαβήτη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η σημασία της τακτικής παρακολούθησης των διαβητικών από τον οδοντίατρό τους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αλλά και απαραίτητη, καθώς ένας στους δύο πάσχουν από περιοδοντίτιδα.

Προσοχή στο έμφραγμα του μυοκαρδίου

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης επισημάνει μια σύνδεση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της ανάπτυξης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα βακτηρίδια που προκαλούνται από την περιοδοντίτιδα διεισδύσουν στη γενική κυκλοφορία του αίματος, ευνοώντας έτσι την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.

Οι κατάλληλες συμβουλές για τα ούλα που ματώνουν

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι αναπόφευκτη.

Για να αποφύγετε λοιπόν την εμφάνιση της «πέτρας» στα δόντια, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας προκειμένου να γίνεται ένας καθαρισμός των δοντιών σας.

Συνίσταται ο καθαρισμός των δοντιών σας από τον οδοντίατρο σας να γίνεται κάθε 6 μήνες ή ανάλογα με το διάστημα που θα σας προτείνει ο οδοντίατρός σας.

Επιπλέον, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε ένα υγιές στόμα, είναι, αν μη τι άλλο, να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας, πρωί και βράδυ.

Η οδοντόβουρτσα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στα δόντια σας κατά το βούρτσισμα, μόνο σε ποσοστό 60%.

Συνεπώς, για ένα απόλυτα υγιές στόμα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τον απαραίτητο καθαρισμό στον μεσοδόντιο χώρο (ανάμεσα στα δόντια), ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζεται με οδοντικό νήμα, ειδικά βουρτσάκια, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε για να Έχετε Υγιή Δόντια

Πώς θα Προστατέψετε τα Πρώτα Δοντάκια του Παιδιού σας

Evi Makavelou

Ποια Συμπτώματα Φανερώνουν ότι Έχετε Ημιέγκλειστο Φρονιμίτη

a.alefragkis

Άσχημη Γεύση στο Στόμα – Τι Μπορεί να Κρύβει

Editor6 pharma

Όλα Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

a.alefragkis

Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

Αιτίες που Προκαλούν Ξηροστομία και Τρόποι Αντιμετώπισης

Editor6 pharma

Λεύκανση Δοντιών στο Σπίτι

Evi Makavelou

Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια

yoadmin

Πώς να Επιλέξετε την Κατάλληλη Οδοντόβουρτσα

a.alefragkis

To Σωστό Βούρτσισμα των Δοντιών

yoadmin

Γωνιακή Χειλίτιδα – Τί Είναι και πώς Προκαλείται;