Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Η Συνεισφορά των Φυτών στην Υγεία της Γυναίκας

Η ζωή κάθε γυναίκας είναι μια πρόκληση καθώς από πολύ μικρή ηλικία και για όλη της τη ζωή καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες επώδυνες ή άβολες καταστάσεις, όπως την εμμηνόρροια, την εμμηνόπαυση, διαταραχές στις ορμόνες κ.ά.

Ορισμένα φυτά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη γυναικεία υγεία.

Ας δούμε ορισμένα από αυτά καθώς και τα οφέλη τους…

Η λυγαριά (Vitex agnus castus) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των προεμμηνορροϊκών και εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

Η λυγαριά (Vitex agnus castus) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των προεμμηνορροϊκών και εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της ευαισθησίας, της διόγκωσης και του πόνου στο στήθος και την κοιλιά, των διαταραχών στη διάθεση, της ευερεθιστότητας, της νευρικότητας, της ακμής και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόρροια.

Η λυγαριά συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών, ειδικά κατά τις τελευταίες 15 ημέρες του κύκλου, εξομαλύνοντας τα επίπεδα της προγεστερόνης και μειώνοντας τα αυξημένα επίπεδα της προλακτίνης που ευθύνονται για πολλά από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Το νυχτολούλουδο (Evening Primrose, Oenothera) έχει επίσης μελετηθεί για τη δράση του στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και ιδιαίτερα το έλαιο από τους σπόρους και τα άνθη του.

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο νυχτολούλουδου συμβάλλει στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας στο στήθος, του κοιλιακού πόνου, της κατάθλιψης, της ευερεθιστικότητας και της κατακράτησης υγρών που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Τα ωμέγα-6 μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη γενική υγεία κατά την κλιμακτήριο, στην υγεία του δέρματος και της καρδιάς και στη μείωση του πόνου στο στήθος στις γυναίκες που θηλάζουν.

Η χρήση του νυχτολούλουδου θεωρείται γενικά ασφαλής αλλά πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού πριν τη χρήση του αν λαμβάνονται ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα.

Το κόκκινο τριφύλλι (Red Clover, Trifolium pratense) χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ευεργετικές του δράσεις σε διαφόρους τομείς της υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση του κατά την εμμηνόπαυση, η οποία αποδίδεται στις περιεχόμενες σε αυτό ισοφλαβόνες, που είναι φυτοοιστρογόνα.

Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα μέσω της πρόσδεσής τους σε υποδοχείς των οιστρογόνων.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στη ρύθμιση των ορμονών και τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως των εξάψεων, των εφιδρώσεων, της νευρικότητας κ.ά.

Η χρήση του δεν προτείνεται σε γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή παίρνουν ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα, εκτός αν αυτό προταθεί από γιατρό.

Σε αντίθεση με τις ισοφλαβόνες από σόγια, οι ισοφλαβόνες από κόκκινο τριφύλλι μπορούν να ληφθούν από άτομα με ιστορικό τροφικών αλλεργιών (στη σόγια ή αλλού), καθώς το κόκκινο τριφύλλι δεν προκαλεί αλλεργίες.

Το Cranberry (κράνμπερι, Vaccinium macrocarpon) είναι ένα φυτό που έχει συνδεθεί με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την προστασία από ουρολοιμώξεις.

Το Cranberry (κράνμπερι, Vaccinium macrocarpon) είναι ένα φυτό που έχει συνδεθεί με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την προστασία από ουρολοιμώξεις.

Τα φρούτα του είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, οι οποίες αποτρέπουν την προσκόλληση και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι προανθοκυανιδίνες μπορούν να δράσουν και ενάντια στην E.coli, βακτήριο που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των ουρολοιμώξεων.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το Cranberry εμποδίζει την προσκόλληση της E.coli και στα επιθηλιακά κύτταρα του κόλπου.

Φαίνεται λοιπόν ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων, ο οποίος μάλιστα είναι αυξημένος στις γυναίκες που υποφέρουν από επανεμφανιζόμενες ουρολοιμώξεις.

Η αποτελεσματικότητα του Cranberry έχει αποδειχθεί τόσο σε νεαρές γυναίκες, όσο και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, με ή χωρίς ιστορικό ουρολοιμώξεων.

Το Cranberry δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο της αντιβίωσης.

Μπορεί να λαμβάνεται παράλληλα με αυτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού, ενώ προτείνεται να χρησιμοποιείται και αφού ολοκληρωθεί η λήψη της αντιβίωσης προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της λοίμωξης.

Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc MSc, Επιστημονική Σύμβουλος της Douni Health Products AE
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι μας Συμβαίνει Όταν δεν Καταναλώνουμε Υδατάνθρακες

Τα Οφέλη της Μαύρης Σοκολάτας

d.tsagkrinos

Τρανς Λιπαρά – Ποιες Τροφές Πρέπει Οπωσδήποτε να Αποφεύγετε

Τα Καλύτερα Ελληνικά Superfoods

Τι να Τρώτε Όταν Κάνει Κρύο

Bάνα Νικολαίδου

Οι Τροφές που Προστατεύουν από τους Πολύποδες του Παχέος Εντέρου

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ