Υγεία & Ομορφιά
Η Σωστή Διατροφή για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού
Η Σωστή Διατροφή για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Η Σωστή Διατροφή για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔ), υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Πληθώρα πληροφοριών κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από ‘ειδικούς και μη’ σχετικά με τρόφιμα που δρουν ‘αντιγριπικά’ ή βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας».

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες είναι παραπλανητικές έως και επικίνδυνες αναφέρει ο ΠΣΔ, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η συμμόρφωση με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι πρωταρχικής σημασίας για τη σωστή πρόληψη.

Η Σωστή Διατροφή για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής;

Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μη νοσήσετε από τον κορωνοϊό ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κανένα όμως δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

Να χρησιμοποιήσω συμπληρώματα διατροφής για να προστατευτώ από τον κορωνοϊό;

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει αποδειχθεί ασφαλής και ευεργετική κυρίως σε άτομα με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Τέτοια φαινόμενα δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και άρα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού η απάντηση είναι μάλλον όχι.

Παρόλα αυτά αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, έχετε κάποια χρόνια νόσο, βρίσκεστε σε κίνδυνο υποσιτισμού (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα) τότε ο ΠΣΔ συνιστά επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για την πιθανή χρήση τους.

Πώς να αλλάξω τη διατροφή μου για να προστατευτώ;

Η πιθανότητα η διατροφή ή τα συμπληρώματα να επιφέρουν δραστικές αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας (ακόμα και αν ανήκετε στις ομάδες με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών) μέσα σε λίγες ημέρες είναι μικρή.

Παρόλα αυτά, ο ΠΣΔ, συμβουλεύει να δείτε τη συγκυρία αυτή σαν μια ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μικρές ποσότητες ξηρών καρπών κλπ..

Να θυμάστε όμως προτεραιότητα έχουν οι κανόνες υγιεινής και ο περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων!

Το να βγαίνετε συχνά για ψώνια ακόμα και αν είναι για την αγορά φρούτων, λαχανικών ή συμπληρωμάτων εκθέτετε τον εαυτό σας και άλλους στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Περιορίστε τις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές στις απολύτως απαραίτητες.

Περιορίστε το κάπνισμα, το αλκοόλ, ξεκουραστείτε και βρείτε ευκαιρίες να μειώσετε το άγχος είναι και αυτοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Επίπτωση της Πανδημίας COVID-19 στην Οξεία Αντιμετώπιση του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Οδηγίες Μετακίνησης Ελλήνων και Αλλοδαπών από και προς το Εξωτερικό

yoadmin

Τέλος Εγκυμοσύνης, Τοκετός και Απομόνωση λόγω Κορωνοϊού

yoadmin

Ακόμη και τα Παιδιά Μπορεί να Έχουν Covid-19 Μακράς Διάρκειας με Επίμονα Συμπτώματα για Μήνες

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Η Ρεμδεσιβίρη Ανοίγει τον Δρόμο για μια Πιθανή Θεραπεία

yoadmin

Οι Νέοι Ηλικίας 30 έως 39 Ετών Μπορούν να Κλείνουν Ραντεβού για Εμβολιασμό από τη Μ. Τρίτη

Σε Μερικούς Ασθενείς με Κορωνοϊό τα Συμπτώματα Διαρκούν επί Μήνες

yoadmin

Ο Κορωνοϊός και τα Αντισώματα Έναντι του Κορωνοϊού Φαίνεται να Συνυπάρχουν στα Παιδιά

Η Λήψη Συμπληρωμάτων Βιταμίνης D3 Μειώνει τον Κίνδυνο Μεταστατικού Καρκίνου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων Αξιολογεί μία Νέα Θεραπεία Κατά του Κορωνοϊού

Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων – Διαδικτυακή Διάλεξη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Λακωνία – Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία ο Δρόμος της Ωραίας Ελένης