Υγεία & Ομορφιά
Image default
Σεξ

Η Σεξουαλική Ζωή Μετά την Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία περίοδος μεγάλων αλλαγών τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της γυναίκας.

Οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν αλλαγές και στην ερωτική διάθεση και οι γυναίκες καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτές προκειμένου να διατηρήσουν την ποιότητα της ερωτικής τους ζωής.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης το γυναικείο σώμα έχει νέες απαιτήσεις και παρότι μπορεί οι αλλαγές να φαίνονται τρομακτικές, είναι μία εποικοδομητική περίοδος καθώς η κάθε γυναίκα μπορεί να ανακαλύψει νέους τρόπους για να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα επακόλουθα της εμμηνόπαυσης είναι η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.

Κάτι που είναι καλό να γνωρίζουμε, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός είναι πως η λίμπιντο αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής.

Στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ισορροπίας στην ερωτική επιθυμία του ζευγαριού.

Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα έχει μειωμένη λίμπιντο και προσπαθεί να φτάσει τη λίμπιντο του συντρόφου της, που δεν ταλαιπωρείται έντονα από ορμονικές διαταραχές και διατηρεί όλη την ερωτική επιθυμία του.

Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού ή ακόμη και από το ίδιο το ζευγάρι, με τη χρήση ερωτικών βοηθημάτων.

Κατά την εμμηνόπαυση η ερωτική διέγερση της γυναίκας είναι λιγότερο έντονη.

Πράγματι, το γυναικείο σώμα αργεί περισσότερο να φτάσει στα κατάλληλα επίπεδα διέγερσης προκειμένου, για παράδειγμα, να αρχίσει η ερωτική επαφή.

Για να υπάρχει λοιπόν μία επιτυχημένη σεξουαλική ζωή, είναι απαραίτητο η γυναίκα να έχει περισσότερο χρόνο πριν την σεξουαλική πράξη προκειμένου να φτάσει στο ίδιο επίπεδο διέγερσης με του συντρόφου της.

Η λύση για το παραπάνω είναι να αυξηθούν τα ερωτικά παιχνίδια και τα χάδια πριν την διείσδυση, να υπάρχει χρόνος και να συμμετέχει και το υπόλοιπο σώμα στην όλη διαδικασία, ώστε να προετοιμαστεί η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ο κόλπος παρουσιάζει μεγαλύτερη ξηρότητα.

Μετά την εμμηνόπαυση η εφύγρανση του κόλπου μειώνεται, κάτι το οποίο είναι καλό να λαμβάνει υπόψιν της κάθε γυναίκα.

Αυτό διότι εάν αγνοηθεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα ενδέχεται να προκληθούν επιπλοκές και ενοχλήσεις που θα μειώσουν την ερωτική της επιθυμία και θα την κάνουν θεωρεί άβολη την ερωτική επαφή.

Καλό είναι να χρησιμοποιείται λιπαντικό τόσο στις ερωτικές επαφές αλλά και στην καθημερινή ρουτίνα ώστε να αντιμετωπίζεται η ξηρότητα του κόλπου και η άβολη αίσθηση που προκαλεί.

Οι περισσότερες αλλαγές γίνονται σταδιακά κατά την εμμηνόπαυση.

Οι οργασμικές συσπάσεις είναι πιο αδύναμες.

Ακόμη περισσότερο, κατά την εμμηνόπαυση οι συσπάσεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται και από πόνο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη εφύγρανσης του κόλπου και εν μέρει στη μείωση του μυϊκού τόνου του πυελικού εδάφους.

Σε αυτή τη φάση της ζωής, η φροντίδα του πυελικού εδάφους της γυναίκας είναι πολύ σημαντική, επειδή είναι η περίοδος που ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα ακράτειας.

Επιπλέον, η βελτίωση του μυϊκού τόνου του πυελικού εδάφους μπορεί να βελτιώσει πολύ την ποιότητα των ερωτικών επαφών όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές.

Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές γίνονται σταδιακά κατά την εμμηνόπαυση.

Μόνο σε περίπτωση πρόωρης εμμηνόπαυσης τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα και οι αλλαγές είναι πολύ απότομες.

Στις περιπτώσεις αυτές, η γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για να της συστήσει την κατάλληλη ορμονική θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αν «ακούμε» το σώμα μας και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του μπορούμε και πρέπει να απολαμβάνουμε την ερωτική ζωή σε κάθε ηλικία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Θαλασσινά Εκτοξεύουν τη Λίμπιντο

yoadmin

Σεξ και Καλοκαίρι – Γιατί Αυξάνεται η Ερωτική Επιθυμία τους Θερινούς Μήνες

a.alefragkis

Οι Λόγοι που Ένας Άντρας Αποφεύγει το Σεξ

Editor6 pharma

Προφυλακτικό – Σωστή Χρήση και Πιθανά Ατυχήματα

Bάνα Νικολαίδου

Οι Αιτίες Πίσω από την Αιμορραγία Μετά τη Σεξουαλική Επαφή

Editor6 pharma

10 Μύθοι για το Σεξ που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ