Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Η Παχυσαρκία Αυξάνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Εμφάνισης Μακροχρόνιων Επιπλοκών από COVID-19

H παχυσαρκία είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 στην οξεία φάση.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταδεικνύει ότι μπορεί να αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών, ένα σύνδρομο που συχνά αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως long COVID.

Η Παχυσαρκία Αυξάνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Εμφάνισης Μακροχρόνιων Επιπλοκών από COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ελένη Κορομπόκη (Επιμελήτρια B’ Παθολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Cleveland Clinic των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 2.839 ασθενείς που ανευρέθηκαν θετικοί για COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020.

Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και επέζησαν κατά την αρχική φάση της νόσου.

Οι ερευνητές αναζήτησαν τρεις δείκτες μακροπρόθεσμων επιπλοκών και συγκεκριμένα:

α) Εισαγωγή στο νοσοκομείο,

β) Θάνατο και

γ) Ανάγκη για διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις, που όλα πραγματοποιήθηκαν 1 μήνα τουλάχιστον μετά από την αρχική νόσηση.

Βρέθηκε ότι μέσα σε 10 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη COVID-19, 44% των ασθενών χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ 1% αυτών απεβίωσε.

Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν 28% υψηλότερος σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος, ΔΜΣ 35-39,9 kg/m2) και 30% υψηλότερος σε άτομα με πολύ σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40 kg/m2).

Η ανάγκη για διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 25% υψηλότερη μεταξύ ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία και 39% υψηλότερη σε άτομα με πολύ σοβαρή παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνα με φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5-24,9 kg/m2).

Συγκεκριμένα, ήταν απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό, τους νεφρούς, το γαστρεντερικό σύστημα, για ενδοκρινικά νοσήματα, αιματολογικές διαταραχές ή για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε αυτή την περίοδο παρακολούθησης.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων γενικά που παρουσιάζουν μακροχρόνια προβλήματα μετά από COVID-19, αλλά και για πρώτη φορά ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και πέρα από την επιδείνωση της λοίμωξης στην οξεία φάση.

Αυτό μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από τη χρόνια φλεγμονή, την ανοσολογική δυσλειτουργία και τις συννοσηρότητες που παρουσιάζουν οι άνθρωποι με παχυσαρκία.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, μεταξύ των άλλων, και μια άλλη πιο χρόνια πανδημία, αυτή της παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Διατροφικές Διαταραχές σε Εφήβους Έχουν Αυξηθεί Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας COVID-19

Τα Επίπεδα της Βιταμίνης D στον Οργανισμό και η Συσχέτισή τους με τον Κορωνοϊό

Παρουσίαση των Βραβείων Ιατροnet – Υγεία & Ομορφιά στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην Εκπομπή Love It

Τηγανητές Πατάτες και Καρκίνος

admin

Οι Φορείς του Κορωνοϊού Είναι πιο Μεταδοτικοί τις Πρώτες 5 Ημέρες

Σύστημα Φωτεινού Σηματοδότη θα Δείχνει Πόσο Υψηλός Είναι ο Κίνδυνος Μετάδοσης της COVID-19

admin

Covid-19: Νέα Μέθοδος Επιδημιολογίας Ανιχνεύει τον Αριθμό των Προσβληθέντων Ατόμων

admin

Κατανάλωση Αλκοόλ και Κίνδυνος Εμφάνισης Καρκίνου

admin

Όλα τα Μέτρα για τον Κορωνοϊό που Αναστέλλονται θα Επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο

Οι Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού και τα Οφέλη από τη Διακοπή του

admin

Οι Έγκυες με COVID-19 Είναι Πιθανότερο να Γεννήσουν Πρόωρα

Η Μύτη Είναι το Σημείο Εισόδου του Κορωνοϊού στον Οργανισμό

admin