Υγεία & Ομορφιά
Η Νοσηλεία για Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου Ελαττώθηκε έως και 48% στην Περίοδο της Πανδημίας.
Η Νοσηλεία για Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου Ελαττώθηκε έως και 48% στην Περίοδο της Πανδημίας.
Επικαιρότητα

Η Νοσηλεία για Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου Ελαττώθηκε έως και 48% στην Περίοδο της Πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, υπάρχει η εντύπωση ότι έχει μειωθεί προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) στα νοσοκομεία σε παγκόσμιο επίπεδο (Garcia S et al. J Am Coll Cardiol. 2020: 27259, Krumholz HM. New York Times. 2020).

Η Νοσηλεία για Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου Ελαττώθηκε έως και 48% στην Περίοδο της Πανδημίας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Κίμων Σταματελόπουλος, Ιωάννης Κανακάκης, Ιωάννης Παρασκευαϊδης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), ανασκόπησαν την πρόσφατη βιβλιογραφία.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, εξετάστηκε αυτή η υπόθεση χρησιμοποιώντας δεδομένα από το “Kaiser Permanente Northern California”, ένα ενοποιημένο σύστημα υγείας, που περιλαμβάνει 21 ιατρικά κέντρα και 255 κλινικές, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας για 4.4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Β. Καλιφόρνια στις ΗΠΑ (Solomon MD et al. NEJM. 2020).

Εξετάστηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών και η εβδομαδιαία επίπτωση νοσηλειών για ΟΕΜ με ανάσπαση του ST διαστήματος [STEMI] και χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος [NSTEMI] πριν και μετά τον πρώτο διαπιστωμένο θάνατο λόγω Covid-19 στη Β. Καλιφόρνια στις 4 Μαρτίου 2020 (Graff A. San Francisco Chronicle. 2020).

Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Η εβδομαδιαία επίπτωση νοσηλείας για ΟΕΜ ελαττώθηκε έως και 48% στην περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Οι μειώσεις αυτές ήταν παρόμοιες τόσο για STEMI όσο και για NSTEMI.

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με ΟΕΜ κατά την Covid-19 περίοδο είχαν λιγότερο συχνά ιστορικό προϋπάρχουσας στεφανιαίας νόσου και προηγούμενου ΟΕΜ ή διαδερμικής παρέμβασης στη στεφανιαία κυκλοφορία σε σχέση με τους ασθενείς της προ-Covid-19 περιόδου τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές ως προς τα υπόλοιπα δημογραφικά χαρακτηριστικά, υποκείμενα νοσήματα ή σε αιμοδυναμικές και εργαστηριακές παραμέτρους (όπως τα επίπεδα τροπονίνης).

Η μείωση στην επίπτωση της νοσηλείας ΟΕΜ στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα ήταν αναμενόμενο λόγω της εποχικής διακύμανσης.

Παρόμοια ευρήματα παρατηρήθηκαν και στη Β. Ιταλία (De Filippo O et al. NEJM 2020), ενώ και στη χώρα μας, χωρίς να είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, έχουν αναφερθεί αντίστοιχες μειώσεις.

Σε συνδυασμό με πρόσφατες παρατηρήσεις αύξησης των περιστατικών καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου (Baldi E et al. NEJM 2020), η διερεύνηση και κατανόηση των αιτιών αυτού του φαινομένου είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση θνητότητας από άλλα νοσήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Μία Σημαντική Επιστημονική Έρευνα Ανοίγει Νέους Δρόμους για την Ανακάλυψη Φαρμάκου

admin

Επιστήμονες Ξανάνιωσαν Γερασμένα Ανθρώπινα Κύτταρα

admin

Ο Κίνδυνος Θανάτου από Covid-19 Είναι Τουλάχιστον Τριπλάσιος σε Σχέση με τη Γρίπη

Evi Makavelou

Μερικοί Πανομοιότυποι Δίδυμοι δεν Έχουν Πανομοιότυπο DNA

Κορωνοϊός – Θα Αλλάξει η Καθημερινότητά μας Μετά τον Εμβολιασμό;

Οι Έγκυες με COVID-19 Είναι Πιθανότερο να Γεννήσουν Πρόωρα

Καλές Γιορτές & Χρόνια Πολλά!

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Μετά τον Κορωνοϊό Εποχή

admin

Ραγδαίες Αλλαγές στις Καταναλωτικές Τάσεις και Συμπεριφορές

admin

Προειδοποίηση ΕΟΦ για Απόπειρες Πώλησης Ψευδεπίγραφων Εμβολίων για την COVID-19

Το Facebook Επεκτείνει την Τηλεργασία σε Όλο το Προσωπικό του και Μετά την Πανδημία

Παραπλανητικές καταχωρήσεις για “γρήγορες” λύσεις για εμφυτεύματα

Vasilis Sylivestros
Εγγραφείτε στο Newsletter