Υγεία & Ομορφιά
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Κάπνισμα

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Οι Έλληνες καρδιολόγοι επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνεται ραγδαία η χρήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τονίζουν ότι η σύσταση των διαλυμάτων που χρησιμοποιούν δεν είναι επακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών και ανεπαρκής έλεγχος ποιότητας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που μοιάζουν με τσιγάρο, οι οποίες απελευθερώνουν ατμό (αεροζόλ) με ζέσταμα ενός διαλύματος που περιέχει, συνήθως, νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νερό και αρωματικούς παράγοντες.

Υπάρχει ισχυρισμός ότι αποτελούν πιο υγιεινή εναλλακτική λύση συγκριτικά με το κάπνισμα τσιγάρων (“αθώοι υδρατμοί”), χρήσιμη επιλογή για τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος τσιγάρων, τρόπο παράκαμψης των απαγορευτικών νόμων για το κάπνισμα (“κάπνισμα οπουδήποτε”).

Είναι, όμως, πράγματι υγιεινή επιλογή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Νικοτίνη

Ο ατμός από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει την ίδια ποσότητα νικοτίνης με ένα τσιγάρο (30 μg νικοτίνης/ανά ρουφηξιά x 30 ρουφηξιές = 1.0 mg νικοτίνης) και λιγότερες, μεν, τοξικές – καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά υψηλότερες από το σπρέι νικοτίνης.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο 2

Παρόλα αυτά, σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των χρηστών, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις έγκυες γυναίκες.

Η Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά πως μπορούν – με πολλές επιφυλάξεις – να χρησιμοποιούνται από καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια, αλλά τυχόν απενοχοποίησή τους θα αποτελούσε “Δούρειο Ίππο” για παιδιά, τα οποία θα οδηγηθούν σε εξάρτηση από τη νικοτίνη.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Μειώσετε το «Βήχα του Καπνιστή»

d.tsagkrinos

Κόψτε το Κάπνισμα με… Νικοτίνη

yoadmin

Ποιους Κινδύνους Ενέχει το Κάπνισμα;

yoadmin

Διακοπή Καπνίσματος: Απόφαση Ζωής

yoadmin

Φέτος θα Κόψω το Κάπνισμα

yoadmin

Προσοχή στο Παθητικό Κάπνισμα!

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ