Υγεία & Ομορφιά
Image default
Παιδική Διατροφή

Η Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά: Αιτίες και Αντιμετώπιση

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά αποτελεί συχνό πρόβλημα για το οποίο χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση.

Η δυσκοιλιότητα των παιδιών είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σε πολλές περιπτώσεις τους γονείς.

Πολύ συχνά δεν υπάρχει σοβαρή παθολογία, που να υποβόσκει και είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με μερικά σχετικά απλά μέτρα.

Χρειάζεται όμως προσοχή διότι, εκτός του ότι ακόμη και στις απλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες και κάποιες επιπλοκές, σε άλλες ευτυχώς σπανιότερες καταστάσεις, μπορεί να είναι η κλινική έκφραση μιας σοβαρότερης ασθένειας που εκφράζεται με τη σημειολογία της δυσκοιλιότητας.

Η Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά: Αιτίες και Αντιμετώπιση

Για τους λόγους αυτούς όταν οι γονείς εκφράζουν ανησυχίες για μια δυσκοιλιότητα που έχουν παρατηρήσει στο παιδί τους, χρειάζεται προσεκτική μελέτη του παιδιού με λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινική εξέταση.

Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι οι κενώσεις του εντέρου είναι σκληρές και στεγνές, δύσκολες ή οδυνηρές και λιγότερες σε συχνότητα απ’ ότι θα έπρεπε.

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσκοιλιότητας;

Όταν ένα παιδί δεν έχει στη διατροφή του αρκετές φυτικές ίνες, δεν πίνει αρκετό νερό και άλλα υγρά, εάν δεν εξασκείται σωματικά σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε οι πιθανότητες του να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα είναι περισσότερες.

Η Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά: Αιτίες και Αντιμετώπιση

Επίσης σε ορισμένα παιδιά, επειδή για διάφορους λόγους δεν πηγαίνουν στο αποχωρητήριο όταν τους εκδηλώνεται η ανάγκη, τότε μπορεί να εγκατασταθούν μηχανισμοί που οδηγούν στη δυσκοιλιότητα.

Για παράδειγμα μπορεί να ντρέπονται ή να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα δημόσιο αποχωρητήριο, μπορεί να μην θέλουν να πάνε στο αποχωρητήριο εάν δεν νιώθουν την παρουσία ενός από τους γονείς τους ή ακόμη να μην θέλουν να διακόψουν από το παιγνίδι τους.

Είναι σημαντικό να μη ξεχνούμε ότι σε κάποιες λιγότερο συχνές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι η έκφραση μιας άλλης σοβαρότερης ασθένειας (οργανικής ή λειτουργικής) ή ακόμη να οφείλεται στη λήψη κάποιων φαρμάκων.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Απαραίτητος Οδηγός Διατροφικής Εκπαίδευσης των Παιδιών

yoadmin

Το Παιδί σας Τρώει Επιλεκτικά; Πώς να Χειριστείτε την Κατάσταση

Παιδική Παχυσαρκία – Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς

Μια Βιταμίνη την Ημέρα τις Ασθένειες Κάνει Πέρα

yoadmin

Παιδιά Xωρίς Πρωινό Έχουν Έλλειψη Βιταμινών

yoadmin

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή του Παιδιού σας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ