Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών.
Η Μελέτη
Επιστήμονες από την Ολλανδία διεξήγαγαν μελέτη σε πάνω από 800 άτομα ηλικίας 65 έως και 84 ετών για να διαπιστώσουν αν η διατροφή τους είχε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη.
Οι επιστημονες αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων ώστε να καταγράψουν τι ποσότητες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως φλαβονοειδή και κατεχίνες λάμβαναν καθημερινά.
Η κατάλληλη διατροφή
Αυτό που φάνηκε είναι ότι μία διατροφή, που καθημερινά συμπεριελάμβανε μήλα ή τσάι ή και ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Η προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών οφείλεται πιθανότατα στο ότι εμποδίζουν τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (κακή χοληστερόλη – LDL) να προκαλέσουν βλάβες στα υγιή κύτταρα.