Υγεία & Ομορφιά
Ασθένειες/Προβλήματα Οικογένεια

Η Διάρροια στα Βρέφη – Πώς να την Αντιμετωπίσετε;

Η διάρροια στα βρέφη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αν και πλέον, με την εμφάνιση του εμβολίου του ροταϊού, τη βλέπουμε όλο και λιγότερο. Πώς όμως αντιμετωπίζεται η διάρροια στα βρέφη;

Διάρροια και γαστρεντερίτιδα

Η διάρροια χαρακτηρίζεται από:

  • Αύξηση των εντερικών κινήσεων
  • Μεγάλο όγκο κοπράνων και
  • Υδαρής μορφή κοπράνων.

Η Διάρροια στα Βρέφη - Πώς να την Αντιμετωπίσετε;

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα, το οποίο, ενώ μπορεί να έχει ήπια μορφή σε μεγάλη ηλικία, εντούτοις, η διάρροια που προκαλείται από γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του βρέφους, καθώς πρόκειται για φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα όπως: έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό ή πονοκέφαλο.

Συνήθως η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από ροταϊό (Ιός Ρότα), αλλά μπορεί επίσης να είναι και αποτέλεσμα κάποιας βακτηριακής λοίμωξης (Σαλμονέλα).

Το πρόβλημα με τη διάρροια στα βρέφη είναι ότι εκδηλώνεται πάρα πολύ γρήγορα και μέσα σε μερικές ώρες δύναται να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Επομένως, είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, για να ξέρετε πότε μια κατάσταση είναι ήπιας μορφής και πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό για περισσότερες συμβουλές.

Επισκεφθείτε άμεσα ένα ειδικό όταν…

  • Η διάρροια ή ο έμετος διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες.
  • Υπάρχει αίμα στα κόπρανα.
  • Το βρέφος είναι κάτω των έξι μηνών.
  • Οι κινήσεις του εντέρου είναι υπεραυξημένες (περισσότερες από οκτώ την ημέρα).
  • Ο πυρετός είναι υψηλός.
  • Το παιδί γίνεται «αδιάφορο».
  • Η επιδερμίδα του βρέφους είναι χλωμή.

Λύσεις επανενυδάτωσης

Τα διαλύματα επανυδάτωσης είναι σκόνες που μπορούν να αναμιχθούν με νερό και στη συνέχεια να καταναλωθούν, ακόμη και από βρέφη.

Καταπολεμούν την αφυδάτωση επαναφορτίζοντας το σώμα με υγρά και μεταλλικά άλατα. Είναι οικονομικά, διατηρούνται πολύ καλά και είναι αρκετά εύκολα στη χρήση. Συνιστάται λοιπόν σε όλους τους νέους γονείς να τα έχουν στο σπίτι τους.

Όσον αφορά το διάλυμα επανενυδάτωσης, ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι σαφές πότε πρέπει να το δώσετε σε ένα βρέφος.

Και αυτό επειδή τα σημάδια της αφυδάτωσης (ξηροστομία, κλάμα χωρίς δάκρυα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, αδιαθεσία, χλωμή επιδερμίδα, απώλεια άνω του 5% του βάρους…) δεν είναι εύκολο να διακριθούν, ειδικά σε ένα παιδί που υποφέρει ήδη από κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα διαλύματα επανυδάτωσης είναι σκόνες που μπορούν να αναμιχθούν με νερό και στη συνέχεια να καταναλωθούν, ακόμη και από βρέφη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τρέχουσες συστάσεις είναι να χορηγήσετε διαλύματα επανυδάτωσης ORS, πέρα από τη φυσιολογική διατροφή, μόλις παρατηρήσετε μία σοβαρή διάρροια και προτού επισκεφθείτε τον γιατρό.

Θυμηθείτε ότι οποιοδήποτε άλλο ρόφημα είναι μη αποτελεσματικό στην ενυδάτωση. Εάν το μωρό εξακολουθεί να τρέφεται με γάλα, μπορείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ του μπιμπερό με το γάλα και του μπιμπερό με διαλύματα επανυδάτωσης.

Εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της διάρροιας

Λόγω της κυρίως ιογενούς προέλευσής της, δεν υπάρχει «πραγματική» θεραπεία για τη διάρροια. Απλώς αντιμετωπίζουμε μόνο τα συμπτώματα της και αποτρέπουμε τις συνέπειες.

Διατροφή: Το παιδί μπορεί να συνεχίσει να τρώει ως συνήθως. Οι γονείς καλό είναι να προτιμήσουν τρόφιμα που θα κάνουν τα κόπρανα πιο στερεά, όπως π.χ. καρότα, ρύζι, κυδώνι, μπανάνες…

Συμπληρώματα διατροφής: ορισμένα προβιοτικά (προσέξτε, όχι όλα!) έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα στη μείωση της διάρκειας της διάρροιας. Τα οφέλη τους, ωστόσο, καθώς η διάρροια εξαφανίζεται πάντα από μόνη της, παραμένει αμφισβητήσιμη.

Φυσικά, εάν η διάρροια του παιδιού σας δεν εξαφανιστεί εντός δύο ημερών, εάν παρατηρήσετε απώλεια βάρους ή εάν η γενική κατάσταση του παιδιού επιδεινώνεται, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση στα Παιδιά και Τρόποι Αντιμετώπισης

Άμεση Δράση για Μικρούς Ασθενείς

yoadmin

Πρέπει να Αναγκάζετε τα Παιδιά σας να Τρώνε Λαχανικά;

yoadmin

Κρυολογήσατε Εσείς ή το Μωρό σας; Δύο Συχνές Περιπτώσεις και Συμβουλές του Φαρμακοποιού σας

yoadmin

Τα Πρώτα Συμπτώματα της Άνοιας

Editor6 pharma

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας Πάθει Ηλίαση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ