Υγεία & Ομορφιά
Image default
Υγεία

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, είτε στην οξεία είτε στη χρόνια φάση του.

Φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη μέγιστη ασφάλεια και τις λιγότερες παρενέργειες.

Δυστυχώς όμως, καμία φαρμακευτική παρέμβαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου.

Αρχίζοντας από τα πιο απλά παυσίπονα, όπως είναι η γνωστή σε όλους μας παρακεταμόλη, και φτάνοντας σε φάρμακα που απαιτούν ειδική συνταγή για τη χορήγησή τους, όπως είναι τα οπιοειδή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), τα μυοσκελετικά αναλγητικά, τα αναλγητικά για τον νευροπαθητικό πόνο, ακόμη και τα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά… όλα έχουν παρενέργειες.

Αναφερόμενοι ειδικά στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αυτά είναι αποτελεσματικά γιατί λύνουν το πρόβλημα του πόνου και αυτό έχει τεράστια σημασία για έναν ασθενή που υποφέρει και του οποίου η ποιότητα ζωής επηρεάζεται αποφασιστικά.

Είναι όμως όλα τα ΜΣΑΦ ίδια όσον αφορά τον κίνδυνο για παρενέργειες, και ειδικά για αυτές από το καρδιαγγειακό σύστημα;

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για τα οποία κυρίως υπάρχουν στοιχεία μελετών για την ασφάλεια χορήγησης τους είναι η δικλοφενάκη, η ναπροξένη, η ιβουπροφένη και οι κοξίμπες.

Η συμφωνία των αποτελεσμάτων είναι εντυπωσιακή, με τη δικλοφενάκη και τις κοξίμπες να αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, την ιβουπροφένη να τον αυξάνει σημαντικά λιγότερο και τη ναπροξένη να έχει το καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακής ασφάλειας.

Οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα έμφραγμα ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν περιφερική αποφρακτική αγγειοπάθεια, ανήκουν εξ ορισμού στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άτομα με ελεύθερο ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων που μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως καπνιστές, υπερτασικοί, διαβητικοί ή με υπερλιπιδαιμία, ακόμη και αυτοί που απλώς παρουσιάζουν κοιλιακού τύπου παχυσαρκία.

Επιπλέον, σε αυτούς που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών από το γαστρεντερικό σύστημα, θα ήταν εύλογο να συνοδέψουν τη χορήγηση της ναπροξένης και με ένα φάρμακο για το στομάχι.

Γκούμας Γεώργιος, Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Απαλλαγείτε από το Τσούξιμο στη Μασχάλη

Editor6 pharma

Οι πιο Συνηθισμένοι Λόγοι που Κρύβονται πίσω από τις Ζαλάδες

Editor6 pharma

Οφέλη και Τρόποι Χρήσης του Αιθέριου Ελαίου Μανταρινιού

Editor6 pharma

Πρόληψη και Θεραπεία της Ακμής με Αιθέρια Έλαια

Οι Μορφές Αλλεργίας που Θεραπεύονται Αποτελεσματικά

Editor6 pharma

Όλα Όσα Μαρτυρούν τα Μάτια για την Υγεία σας

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ