Υγεία & Ομορφιά
Image default
Υπογονιμότητα

Γυναίκες και Γονιμότητα – Γιατί Φθίνει με την Ηλικία και Πότε Σταματάει;

Με τον όρο γονιμότητα αναφερόμαστε στην οργανική δυνατότητα της γυναίκας να συλλάβει και να φέρει σε πέρας με επιτυχία μία κύηση.

Η γονιμότητα της γυναίκας ξεκινάει με την είσοδό της στην εφηβεία και πιο συγκεκριμένα μετά την πρώτη της περίοδο.

Σε αντίθεση με τον άνδρα που μπορεί σε όλη του τη ζωή να παράγει σπερματοζωάρια, η γυναίκα παράγει νέα ωάρια μόνον ως έμβρυο.

Τα ωάρια αυτά βρίσκονται «αποθηκευμένα» στις ωοθήκες της.

Η γονιμότητα της γυναίκας ξεκινάει με την είσοδό της στην εφηβεία και πιο συγκεκριμένα μετά την πρώτη της περίοδο.

Τα αποθηκευμένα αυτά ωάρια «διατηρούνται» σε μία «ανώριμη» κατάσταση.

Στη γέννησή της η γυναίκα έχει περίπου 1.000.000 ανώριμα ωάρια αποθηκευμένα στις ωοθήκες της και αυτά είναι και τα μόνα ωάρια, που θα έχει ποτέ προς γονιμοποίηση.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με άλλα κύτταρα, όπως είναι αυτά του αίματος ή του δέρματος, δεν είναι δυνατόν να παραχθούν νέα ανώριμα ωάρια.

Συνεπώς, οι ωοθήκες της γυναίκας έχουν ανά πάσα στιγμή της γόνιμης περιόδου της ζωής της μία «εφεδρεία», δηλαδή ένα «υπολειπόμενο δυναμικό γονιμότητας», το οποίο η γυναίκα μπορεί να «χρησιμοποιήσει», ώστε να μείνει έγκυος, είτε με φυσικό τρόπο, είτε με τη βοήθεια μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επομένως, με την ηλικία μειώνεται ο αριθμός των διαθεσίμων ανωρίμων ωαρίων, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να ωριμάσουν και να γονιμοποιηθούν.

Όμως η πτώση της γονιμότητας με την ηλικία δεν σχετίζεται μόνον με το φθίνοντα αριθμό των διαθεσίμων ωαρίων, αλλά και με την ποιότητα αυτών.

Τα διαθέσιμα ωάρια όλο και συχνότερα έχουν ανωμαλίες στο γενετικό τους υλικό.

Στη γέννησή της η γυναίκα έχει περίπου 1.000.000 ανώριμα ωάρια αποθηκευμένα στις ωοθήκες της και αυτά είναι και τα μόνα ωάρια, που θα έχει ποτέ προς γονιμοποίηση.

Έτσι, ακόμα και αν γονιμοποιηθούν, είναι πιθανότερο να οδηγήσουν στη δημιουργία μη βιωσίμου εμβρύου και σε αποβολή.

Η γονιμότητα της γυναίκας – θεωρητικά – διαρκεί έως και την τελευταία της περίοδο, δηλαδή μέχρι και την εμμηνόπαυση.

Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η γυναίκα ενδέχεται να παράγει ωράρια έως και την εμμηνόπαυση – αν και αυτό κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι, αφού πολλοί κύκλοι λίγο πριν την εμμηνόπαυση είναι «ανωοθυλακιορρηκτικοί», δηλαδή χωρίς ωάριο – αλλά τόσο ο αριθμός, όσο και η ποιότητα των παραγομένων ωαρίων είναι δείκτες χαμηλοί.

Κατά συνέπεια, η δυνατότητα της γυναίκας να αποκτήσει απογόνους μειώνεται σημαντικά αρκετά πριν την εμμηνόπαυση.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η γονιμότητα της γυναίκας φθάνει στο υψηλότερο επίπεδό της περίπου στα 25 της χρόνια, από το χρονικό αυτό σημείο κι έπειτα αρχίζει μία σταδιακή κάμψη της γονιμότητας, η οποία γίνεται πιο «απότομη» μετά τη συμπλήρωση των 35 ετών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί πως η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και η «διαδρομή» αυτή της γονιμότητας σε καμία περίπτωση δεν αφορά όλες τις γυναίκες.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γονιμότητα – Με Ποιους Φυσικούς Τρόπους Μπορείτε να τη Βελτιώσετε

Αδυναμία Σύλληψης – Ποιες Παθήσεις Δυσκολεύουν την Κατάσταση

a.alefragkis

Υπογονιμότητα – Πώς να μη Φθείρει τη Σχέση σας

Bάνα Νικολαίδου

Γονιμότητα και Ατμοσφαιρική Ρύπανση

yoadmin

Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε για την Υπογονιμότητα

yoadmin

Πώς η Διατροφή Επηρεάζει τη Γονιμότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ