Υγεία & Ομορφιά
Image default
Πρόληψη

Γρίπη – Ποια Είναι τα Κατάλληλα Μέτρα Πρόληψης;

Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, ενώ η επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

 Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Ας δούμε ορισμένα προληπτικά μέτρα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη γρίπη μακρυά σας.

1. Κατά το πλύσιμο των χεριών, να τα πλένετε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα, γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να καταστραφούν ιοί και μικρόβια.

2. Να πλένετε τα χέρια σας μετά από χειραψίες, χρηματικές συναλλαγές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία, μετά την αφόδευση και πριν το φαγητό.

3. Κατά το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, τις περιοχές κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.

4. Να αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους για να εκδιώκονται οι ιοί και τα μικρόβια.

Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.

Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

5. Να αποφεύγετε να αγγίζετε με ακάθαρτα χέρια τα μάτια την μύτη και το στόμα σας, που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων.

6. Μην καπνίζετε! Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες.

Με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα (παραμονή σε χώρο καπνιζόντων) να συνδέεται με πτώση της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού.

7. Να ενισχύσετε περαιτέρω το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάνοντας διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία ανευρίσκονται κλασσικά στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων.

Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ – γλυκών και να περιορίσετε το κόκκινο κρέας.

8. Να ενισχύσετε τα λευκά σας αιμοσφαίρια, τροφοδοτώντας τα σε καθημερινή βάση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά,καθώς και με ω3 λιπαρά οξέα που ευρίσκονται στο ψάρι.

Η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων, extra παρθένου ελαιόλαδου, ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.

9. Να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας την καθιστική ζωή.

Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.

10. Εάν είστε άνω των εξήντα ετών, πάσχετε από χρόνιο νόσημα, έρχεστε σε στενή επαφή με μωρά ή ηλικιωμένους ή καπνίζετε επί είκοσι έτη τουλάχιστον, καλό είναι να εμβολιαστείτε με τα κατάλληλα εμβόλια.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη

yoadmin

Αλκοόλ και Αντιβιοτικά

yoadmin

Κορυφαίες Επιλογές Διατροφής για την Πρόληψη των Ρυτίδων

Editor6 pharma

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αλλεργική Ρινίτιδα

yoadmin

Ποια Οφέλη Έχει για την Υγεία να Κοιμόμαστε Γυμνοί

a.alefragkis

Η Συμβολή της Φυτοθεραπείας στις Διαταραχές Ύπνου

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ