Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Γιατί οι Εργαζόμενες Γυναίκες Έχουν Καλύτερη Μνήμη σε Σχέση με Όσες δεν Έκαναν Αμειβόμενη Εργασία;

Οι γυναίκες που εργάζονται με αμοιβή έως τη μέση ηλικία τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη μετά την ηλικία των 60 ετών, σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν αμειβόμενη εργασία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία για πρώτη φορά αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

Γιατί οι Εργαζόμενες Γυναίκες Έχουν Καλύτερη Μνήμη σε Σχέση με Όσες δεν Έκαναν Αμειβόμενη Εργασία;

Οι Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μία συσχέτιση ανάμεσα στην εργασία με αμοιβή και στην επιβράδυνση της έκπτωσης των μνημονικών ικανοτήτων, άσχετα με την οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας (παντρεμένη ή ανύπαντρη, με παιδιά ή όχι).

Υπολόγισαν ότι ο μέσος ρυθμός μείωσης της ικανότητας μνήμης είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερος στις μη εργαζόμενες με αμοιβή γυναίκες που ασχολούνται μόνο με το νοικοκυριό και την οικογένειά τους, σε σχέση με όσες είχαν επιπλέον αμειβόμενη εργασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Ρόουζ Μαγιέντα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 6.189 γυναίκες με μέση ηλικία 57 ετών στην αρχή της μελέτης, η οποία διήρκησε 12 χρόνια, κατά τα οποία οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης κάθε δύο χρόνια.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με το ιστορικό τους:

Εργαζόμενες γυναίκες χωρίς παιδιά, εργαζόμενες παντρεμένες μητέρες, εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες, μη εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες και μη εργαζόμενες παντρεμένες μητέρες.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ μεταξύ 55 και των 60 ετών η μέση έκπτωση της μνήμης ήταν περίπου ίδια για όλες τις γυναίκες, μετά τα 60 η μέση απώλεια μνήμης ήταν πιο αργή στις εργαζόμενες γυναίκες, σε σχέση με όσες δεν είχαν συμμετάσχει στο εργατικό δυναμικό τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους.

«Ο ρυθμός μείωσης της μνήμης ήταν παρόμοιος για τις παντρεμένες εργαζόμενες μητέρες, είτε εργάζονταν χωρίς διακοπή στο παρελθόν είτε είχαν μείνει στο σπίτι για λίγα χρόνια προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή έμειναν στο σπίτι αρκετά χρόνια, μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά τους», δήλωσε η Μαγιέντα.

«Βρήκαμε ότι όσες γυναίκες είχαν περάσει πολλά χρόνια ως εργαζόμενες με αμοιβή πριν τα 50 είχαν βραδύτερη μείωση μνήμης μετά τα 55.

Παρ’ όλο που το νοικοκυριό και η ανατροφή των παιδιών μπορεί πράγματι να είναι μία πολύπλοκη πλήρους απασχόλησης εργασία, φαίνεται πως όσες γυναίκες έχουν αμειβόμενη δουλειά απολαμβάνουν κάποια προστασία, όσον αφορά την απώλεια μνήμης, πιθανώς λόγω περισσότερων γνωστικών ερεθισμάτων, εμπλοκής σε κοινωνικά ζητήματα και οικονομικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η σταδιακή απώλεια μπορεί -αλλά όχι κατ’ ανάγκη- να αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, μίας μορφής άνοιας που πλήττει γενικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pampers Pamperthlon: Μια Μοναδική Εκδήλωση για Μικρούς και Μεγάλους από τα Νέα Pampers® Pants

Τα Συμπτώματα από το Γαστρεντερικό Σύστημα Σχετίζονται με Σοβαρότερη COVID-19

Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Τα Αρχικά Αποτελέσματα της Ρεμντεσιβίρης στη Θεραπεία της Νόσου Covid-19

admin

Πότε θα Είναι Υποχρεωτικός ο Εμβολιασμός

admin

Κορωνοϊός – Συμπτώματα Κλειδιά η Απώλεια Γεύσης και Όσφρησης

admin

Νέο Τεστ Διάγνωσης της COVID-19 θα Κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο από τη Roche

Ο Κορωνοϊός και η Αερογενής Μετάδοσή του – Τι Ισχύει Τελικά;

admin

Χρυσή Διάκριση για τη Chronoderm της CASTALIA στα Βραβεία Ιατροnet – Υγεία & Ομορφιά 2021

Μέχρι το Τέλος Μαρτίου θα Μπορούμε να Έχουμε Εμβολιάσει Ολόκληρη την Ηλικιακή Ομάδα από 70 έως 75 Ετών αλλά και τα Άτομα πολύ Υψηλού Κινδύνου

Evi Makavelou

Μεγάλη Εορταστική Εκδήλωση του Ε.Ε.Σ. για τη Συμπλήρωση 144 Ετών από την Ίδρυσή του

Υπουργείο Υγείας – Ανοίγει Σήμερα η Πλατφόρμα για τα Επικαιροποιημένα Εμβόλια