Υγεία & Ομορφιά
Ψυχολογία

Γιατί η Εμμηνόπαυση Επηρεάζει την Ψυχολογία;

Κατά την εμμηνόπαυση, η ψυχολογία των γυναικών συχνά αλλάζει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποιοι παράγοντες ευνοούν αυτήν την αλλαγή στον εσωτερικό κόσμο των γυναικών;

Οι ορμόνες αλλάζουν… το ίδιο και η διάθεση

Κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες παράγουν λιγότερη προγεστερόνη και συνεχίζουν να παράγουν οιστρογόνα. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο ορμονών, υπέρ των οιστρογόνων, διεγείρει το νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου παρατηρείται μια νευρικότητα στη συμπεριφορά και συχνές δυσκολίες στον ύπνο κατά την προεμμηνόπαυση.

Γιατί η Εμμηνόπαυση Επηρεάζει την Ψυχολογία;

Στη συνέχεια, τα οιστρογόνα μειώνονται και η ισορροπία μετατοπίζεται υπέρ της προγεστερόνης. Ως εκ τούτου, αισθάνεστε πιο κουρασμένες και νυστάζετε πιο εύκολα, ενώ μερικές φορές μπορεί να σας καταβάλει και ένα ελαφρύ αίσθημα κατάθλιψης, με συχνότερες λόγου χάρη παρορμήσεις να κλαίτε.

Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται για τις ωοθήκες. Όπως και στους άνδρες, έτσι και στις γυναίκες μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Στην ηλικία των 50, επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλότερα από πριν. Παρά το γεγονός ότι η τεστοστερόνη δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την εμμηνόπαυση, καθώς είναι μια σταδιακή διαδικασία, εντούτοις έχει προστεθεί στις ενοχλητικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση.

Από την άλλη, υπάρχουν και γυναίκες των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα… με παλαιότερα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γυναικών έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την εμφάνιση μερικών τριχών κατά την εμμηνόπαυση! Αυτό λοιπόν αποτελεί απόδειξη καλών επιπέδων τεστοστερόνης Μπορεί να είναι ενοχλητική η εμφάνιση μίας τρίχας… αλλά σίγουρα είναι ένα καλό δείγμα!

Με την εμμηνόπαυση, έρχεται και η παύση της γονιμότητας. Για μερικές γυναίκες, το τέλος της γονιμότητας μπορεί να είναι ανακουφιστικό, ενώ για άλλες ενδεχομένως σηματοδοτεί μια σημαντική απώλεια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπήρχε επιθυμία τεκνοποίησης που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η εμμηνόπαυση και το πέρασμα του χρόνου…

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας σε μία γυναίκα και αποτελεί ένα μεταβατικό σημείο στη ζωή. Σε πολλούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από τη γνωστή φράση «κρίση μέσης ηλικίας». Και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η κρίση αυτή, συχνά, οδηγεί σε κατάθλιψη, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικά χρόνια. Η κατάθλιψη αυτή δεν οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση, καθώς το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στους άνδρες.

Η μέση ηλικία ενός ανθρώπου περιλαμβάνει πολλά ερωτήματα, όπως π.χ. «αν έχουμε πετύχει στη ζωή μας;», «τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας;»… και παράλληλα επικρατεί η πίεση του χρόνου που κυλά με γρήγορους ρυθμούς.

Για πολλές γυναίκες, η φυσική ομορφιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ευζωία  τους.

Το σώμα αλλάζει. Για πολλές γυναίκες, η φυσική ομορφιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ευζωία  τους. Στην ηλικία των 50, το σώμα αλλάζει και αρχίζει να εξωτερικεύει τα πρώτα σημάδια γήρανσης.

Η αλλαγή αυτή, μπορεί να μην επηρεάσει την ψυχολογία μίας γυναίκας, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η οποία αποτελείται από γυναίκες που τους είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν αυτήν την αλλαγή στο σώμα τους, όντας μια ζωή όμορφες και γυμνασμένες. Γι’ αυτήν τη μερίδα γυναικών, είναι σαν να χάνουν ένα περιουσιακό στοιχείο που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους.

Η χαρά του να αφήνεις πίσω σου την σαγήνη! Για άλλες γυναίκες, το να λένε ότι «τέλος, δεν χρειάζεται πλέον να σαγηνεύσω τους άνδρες», μπορεί να είναι μια ανακουφιστική αποκάλυψη και μια απελευθέρωση. Μετά από τόσα χρόνια παγιδευμένες στα στερεότυπα της «όμορφης» και «σαγηνευτικής» γυναίκας, αυτές οι γυναίκες αισθάνονται όμορφα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα παιδιά σας έχουν ήδη μεγαλώσει, τα κοριτσάκια σας έχουν γίνει σχεδόν γυναίκες και τα αγοράκια σας έχουν γίνει ολόκληροι άνδρες! Η αντιπαράθεση με την έναρξη της σεξουαλικότητας των παιδιών μπορεί συχνά να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου… και να αποδειχθεί δύσκολη. Η θέση στην κοινωνία για μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα δεν είναι πλέον εκείνη μιας νέας γυναίκας.

Ο φόβος του θανάτου. Οι αλλαγές στο σώμα είναι, αν μη τι άλλο, αποδείξεις που μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου, και ως εκ τούτου στα γηρατειά που πλησιάζουν. Μπορεί λοιπόν να παρατηρήσετε μία αγωνία και ένα άγχος λόγω αυτών των σκέψεων που ενδεχομένως σας καταβάλουν.

Η Εμμηνόπαυση και οι αλλαγές στην οικογένεια

Εφόσον τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει, εύλογα ακολουθεί και το επόμενο βήμα, δηλαδή να ανοίξουν τα φτερά τους και να φύγουν από το σπίτι, είτε για να σπουδάσουν, είτε επειδή έχουν ανοίξει το δικό τους σπιτικό, με την οικογένειά τους, κ.λπ.

Η σπιτική «φωλιά» αδειάζει και ενώ μία γυναίκα είχε βασίσει τη ζωή της στον ρόλο της ως μητέρα, μπορεί να αισθάνεται σαν να έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ενδεχομένως αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον χρήσιμη και αυτή η σκέψη μπορεί να τη βασανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο μέσος όρος ηλικίας όπου η εμμηνόπαυση κάνει την εμφάνισή της, είναι τα 50 έτη. Λίγα χρόνια αργότερα, λοιπόν, ο σύζυγος αρχίζει να σκέφτεται τη συνταξιοδότηση.

Ο σύζυγος συνταξιοδοτείται. Ο μέσος όρος ηλικίας όπου η εμμηνόπαυση κάνει την εμφάνισή της, είναι τα 50 έτη. Λίγα χρόνια αργότερα, λοιπόν, ο σύζυγος αρχίζει να σκέφτεται τη συνταξιοδότηση και έτσι έρχεται το τέλος ενός «κύκλου ζωής», που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες σε μερικές γυναίκες, εφόσον η καθημερινότητα που θα ακολουθήσει μετά τη συνταξιοδότηση θα είναι παντελώς διαφορετική από τα όσα είχε συνηθίσει μία γυναίκα.

Οι γονείς σας, βρίσκονται πλέον στην τρίτη ηλικία. Συχνά, εξαρτώνται από εσάς, και θα πρέπει καθημερινά να τους φροντίζετε, να αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις που πιθανόν σχετίζονται με θέματα υγείας… και όλο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία σας, βλέποντας τους καθημερινά να γερνούν και γνωρίζοντας ποια θα είναι η κατάληξη.

Πρέπει να μετακομίσετε; Όταν τα παιδιά έχουν πλέον φύγει από το σπίτι και ο άπλετος χώρος είναι πλέον περιττός, θα μείνετε στο ίδιο ενοικιαζόμενο σπίτι που μένετε, γνωρίζοντας ότι το εισόδημα από τη σύνταξη είναι χαμηλότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής; Αυτή η ερώτηση, είναι αρκετά δύσκολη, αλλά ακόμα πιο δύσκολη είναι και η απάντησή της. Η αλλαγή της γειτονιάς, του περιβάλλοντος, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ισορροπία που τόσο πασχίζετε να βρείτε… σε μια ήδη δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Η εμμηνόπαυση και η ερωτική διάθεση του συζύγου σας

Μπορεί η εμμηνόπαυση και οι ορμονικές αλλαγές να μην «χτυπάνε την πόρτα» στους άνδρες, αλλά αυτό που τους φοβίζει περισσότερο είναι η γήρανση και η τρίτη ηλικία. Και η γυναίκα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης του άνδρα της, προκειμένου να τον καθησυχάσει, παραβλέποντας πολλές φορές ακόμη και τη δικιά της μεταβατική κατάσταση.

Το σώμα στον άνδρα γίνεται πιο πλαδαρό, λιγότερο ευλύγιστο, τα προβλήματα στυτικής λειτουργίας αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους… και όλα αυτά δύναται να αναστατώσουν την ψυχολογία ενός άνδρα που μέχρι πρωτίστως ήταν άνετος με τον εαυτό του και ένιωθε αυτοπεποίθηση. Η γυναίκα από την άλλη μπορεί να φοβάται ότι η ίδια δεν είναι πλέον ερωτεύσιμη και ποθητή προς αυτόν, και συνεπώς να μην ξέρει πώς να αντιδράσει για να βοηθήσει τον άνδρα της.

Τι θα πρέπει να κάνετε;

Αρχικά, γνωρίζοντας επακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα σας και κατανοώντας τις αλλαγές που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, θα σας είναι και πιο εύκολο να διαχειριστείτε τη μεταβατική αυτή περίοδο, κρατώντας μακριά τις αρνητικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης.

Ο διάλογος για ζευγάρια είναι απαραίτητος σε αυτή τη στιγμή της ζωής.

Αν μια γυναίκα συζητά για την ερωτική της επιθυμία, κάνοντας ενίοτε και αστεϊσμούς για τις ορμόνες της, και εάν ο σύντροφός της την ακούει, τότε υπάρχει στήριξη μεταξύ του ζευγαριού και μπορούμε να αναφερθούμε εύλογα σε μια υγιή σχέση.

Η αποδοχή της προσαρμογής στις αλλαγές του σώματος είναι απαραίτητη για να συνεχίσει ένα ζευγάρι να ζει ευτυχισμένα. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι η αγάπη και η ευτυχία προσφέρουν μακροζωία, οπότε είναι καλύτερο να απολαύσετε τη ζωή σας μετά τα 60 με τον άνθρωπο που αγαπάτε, από το να αγχώνεστε και να σας βασανίζουν αναπάντητες σκέψεις…

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καβγάς: Πώς δεν θα Μαλώσετε Ξανά;

Evi Makavelou

Γιατί Κάνει Καλό το Κλάμα;

Evi Makavelou

Σκέψεις για μια Νέα Αρχή στη Ζωή σας

Evi Makavelou

Τρόποι για να Αυξηθεί Φυσικά η Σεροτονίνη

Evi Makavelou

5 Λόγοι που η Άσκηση σας Αγχώνει

Evi Makavelou

Τα Υπέρ και τα Κατά του Μεσημεριανού Ύπνου

a.alefragkis

5 Χαρακτηριστικά των Αληθινών Φίλων

Evi Makavelou

Οι Συγκρούσεις στα Ζευγάρια

Πώς να Ξεπεράσετε την Καλοκαιρινή Κατάθλιψη

Editor7 pharma

Τρόποι για να Προστατεύσετε την Ψυχική σας Υγεία

Evi Makavelou

Οι Αρνητικές Επιπτώσεις της Κορτιζόλης στον Οργανισμό

Editor7 pharma

Πώς θα Μετριάσετε τα Συμπτώματα της Κατάθλιψης

yoadmin