Υγεία & Ομορφιά
Φροντίδα της Ευαίσθητης Περιοχής
Χωρίς κατηγορία

Φροντίδα της Ευαίσθητης Περιοχής

Η γεννητική περιοχή της γυναίκας έχει μια ιδιαίτερη φυσιολογία, με εκατομμύρια μικροοργανισμούς, άλλους βλαβερούς, άλλους ωφέλιμους.

Με την κατάλληλη υγιεινή και φροντίδα, θα διατηρήσετε την απαραίτητη ισορροπία και θα αποφύγετε το ενδεχόμενο λοιμώξεων.

Ορισμένες περιοχές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας όπως η ενδομήτρια κοιλότητα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και οι βαρθολίνειοι αδένες δεν παρουσιάζουν μικρόβια ενώ άλλες, όπως το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας είναι εποικισμένα από ποικιλία μικροβίων, τα οποία αποτελούν την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα.

Η χρήση των προϊόντων υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής απαιτεί συμβατότητα με τη φυσιολογία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας και ιδιαίτερη πρόνοια, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία αυτού, όσον αφορά τη φυσιολογική χλωρίδα, το pH και την απαραίτητη υγρασία.

ευαίσθητη περιοχήTo pH του κόλπου σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται από 3.8 σε 4.5 και είναι όξινο, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία.

Το όξινο αυτό pH οφείλεται στα υγιή βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) και αν διαταραχτεί, τότε η ισορροπία χάνεται και ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων έναντι άλλων. Ο γυναικείος κόλπος διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας, που σημαίνει ότι ένα μέρος από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται με σκοπό να παραμένει υγιής και καθαρός.

Όταν νιώσετε ότι χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι για να φρεσκάρετε την ευαίσθητη περιοχή, όπως για παράδειγμα στο τέλος της περιόδου, μετά το σεξ ή μετά την θάλασσα, μπορείτε να την καθαρίσετε με άφθονο νερό και ένα ειδικό προϊόν υγιεινής με πολύ ελαφριά σύνθεση, ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

7 Σημεία που Χρειάζονται Προσοχή

1. Η Καθαριότητα:

Για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την καθαριότητα.

Ο γυναικολόγος ή ο φαρμακοποιός σας θα σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, αφού λάβει υπόψη του την ηλικία και τη γενικότερη κατάστασή σας (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κλπ.)

Ακολουθείστε έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά, αλλά χωρίς υπερβολές.

Μία φορά την ημέρα είναι αρκετό. Η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται προσοχή. Αν υπερβάλλετε με την καθαριότητα θα έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα καταστρέψετε τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Μην υπερβάλλετε με τις κολπικές πλύσεις χωρίς τη συμβουλή του ιατρού σας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι για να αποφύγετε τις ενοχλητικές μολύνσεις, ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο.

Να θυμάστε να πλένετε και να σκουπίζετε καλά τα χέρια σας, όχι μόνο μετά, αλλά και πριν την τουαλέτα. Έτσι θα αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τα χέρια σας στον κόλπο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τουαλέτες σε δημόσιους χώρους. Μην κάθεστε ποτέ όταν χρησιμοποιείτε τουαλέτες σε δημόσιους χώρους.

Και κάτι τελευταίο…

Σε ό,τι αφορά την ευαίσθητη περιοχή καλό θα είναι να αποφεύγεται να κάνετε αφρόλουτρο γεμίζοντας τη μπανιέρα, διότι υπάρχει πιθανότητα διάφορα μικρόβια από το σώμα να προκαλέσουν διαταραχές στην ευαίσθητη περιοχή ή και να εισχωρήσουν στον κόλπο.

Ένα προϊόν καθαρισμού κατάλληλο για καθημερινή χρήση θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Να είναι συμβατό με το pH της περιοχής (5 για γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, σχεδόν 7 στην προεφηβική ηλικία και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση).

Να μην διαταράσσει τον υδρολιπιδικό μανδύα της αιδοιοκολπικής χώρας. Τα αλκαλικά σαπούνια και τα άλλα σκληρά καθαριστικά θα πρέπει να αποφεύγονται.

Να μην περιέχει χρωστικές, αρωματικές ουσίες και ερεθιστικά συντηρητικά.

2. Η Υγρασία:

Η υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Κάθε φορά που καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή φροντίστε να την σκουπίζετε πολύ καλά με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Για τον ίδιο λόγο, το καλοκαίρι στη θάλασσα ή όταν κολυμπάτε στην πισίνα, δεν πρέπει να αφήνετε το μαγιό να στεγνώνει πάνω σας.

Να έχετε μαζί σας ένα στεγνό μαγιό για αλλάζετε σκουπίζοντας πολύ καλά την περιοχή.

3. Τα Ρούχα και τα Εσώρουχα:

Τα ρούχα και τα εσώρουχα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι σημαντικό για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής να προσέχουμε το εσώρουχο, αλλά και τα ρούχα που φοράμε.

Να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αποφεύγοντας τα άλλα υφάσματα.

Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα πολύ στενά και σφιχτά ρούχα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη που ιδρώνουμε περισσότερο.

4. Η Έμμηνος Ρύση:

Κατά τη διάρκεια της περιόδου καλό είναι να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σερβιέτα ή το ταμπόν σας (ανά 3-4 ώρες περίπου ) και μετά το τέλος της περιόδου μπορείτε να κάνετε μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.

5. Η Θάλασσα:

Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν επισκέπτεστε τις παραλίες πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικές και να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα.

Είναι βασικό να χρησιμοποιείτε πετσέτα όχι μόνο για την αποφυγή υγρασίας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και για να κάθεστε πάνω σε αυτή, εφόσον είναι καθαρή και στεγνή, και να μην κάθεστε απευθείας στην άμμο ή σε άλλα σημεία που μπορεί να σας γεμίσουν μικρόβια και να προκαλέσουν μολύνσεις.

6. Η Ερωτική Επαφή:

Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά προφυλακτικό (πέρα από τους σοβαρούς και γνωστούς λόγους) για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή φροντίστε πάντα να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.

7. Τακτικός Ιατρικός Έλεγχος

Για να είστε σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, να επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο σας όχι μόνο αν έχετε κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα, αλλά και προληπτικά για έναν γενικό έλεγχο.

Μην αμελείτε τις επισκέψεις σας και μην τις αναβάλετε επειδή τρέχετε με την καθημερινότητα ή επειδή νιώθετε άβολα.

Αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, όπως ερυθρότητα, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών που συχνά αλλάζουν χρώμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή, τσούξιμο, οίδημα, κνησμός, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε η επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.

Αποφύγετε τις Μολύνσεις

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και την μακροζωία.

Για την καλύτερη υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ακολουθήστε τους παρακάτω απλούς κανόνες:

• Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα,

• Να τα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία (60°C)και να τα σιδερώνετε,

• Να αποφεύγετε τα στενά εσώρουχα, όπως και τα στρινγκ,

• Να αλλάζετε καθημερινά το εσώρουχό σας.

Περισσότερες φορές το καλοκαίρι όταν ιδρώνετε,

• Η καθημερινή παρατεταμένη χρήση αντισηπτικών προϊόντων καθαρισμού, είναι ικανή να καταστρέψει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου η οποία είναι απαραίτητη στην άμυνα του γεννητικού συστήματος,

• Προσοχή στα αφρόλουτρα με αιθέρια έλαια. Μπορεί να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του κόλπου,

• Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, εξανθήματα και αλλεργίες.

Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας ειδικά αποσμητικά, κατάλληλα για χρήση στη γεννητική περιοχή.

• Σε περίπτωση που ακολουθείτε αγωγή με αντιβιοτικά η οποία επηρεάζει τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας κάποια προβιοτικά.

Η Συμβουλή μας

Στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας δεν εκκρίνονται οιστρογόνα, συνεπώς η μικροβιακή χλωρίδα είναι περιορισμένη.

Το αιδοίο ωστόσο είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μέχρι την προεφηβική ηλικία, δεν είναι απαραίτητο ένα προϊόν ειδικό για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

Τα κορίτσια μπορούν αν χρησιμοποιούν τα συνήθη προϊόντα (με ουδέτερο pH) καθαρισμού για το σώμα.

Αν χρειαστεί ειδικό προϊόν καθαρισμού, θα ακολουθήσετε τις συμβουλές του παιδίατρου ή του γυναικολόγου.

Αν δείτε υγρά στο εσώρουχο του κοριτσιού, μπορεί να ταλαιπωρείται από κολπίτιδα.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γυναικολόγο για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σε περίπτωση που η μικρή παραπονεθεί για φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων φαγούρας στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο.

Κυριακή Κοψινού, Γυναικολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκούρα Νύχια – Η Τάση της Σεζόν

Evi Makavelou

Τα Συχνότερα Ουρολογικά Προβλήματα στους Νέους Άνδρες

Συμβουλές για Αποτελεσματική Άσκηση

Evi Makavelou

Πώς οι Σχεδιαστές Δίνουν Λάμψη στο Στυλ μας;

Evi Makavelou

Το Χάπι της Επόμενης Ημέρας

yoadmin

Σεξ και Καλοκαίρι – Γιατί Αυξάνεται η Ερωτική Επιθυμία τους Θερινούς Μήνες

a.alefragkis

Πώς να Περιποιηθείς το Μούσι σου Μετά τις Διακοπές

Evi Makavelou

Πώς Μπορεί το Σεξ να σας Χαρίσει Μακροζωία

Evi Makavelou

6 Κινηματογραφικά Looks που θα Είναι Πάντα στη Μόδα

Evi Makavelou

5 Σημαντικοί Λόγοι για να Αγοράζεις Vintage Ρούχα!

Evi Makavelou

Προβλήματα Υγείας που Σχετίζονται με την Αποχή από το Σεξ

a.alefragkis

Yπογοναδισμός – Συμπτώματα, Αιτίες και Θεραπεία

Evi Makavelou