Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Φλαβονοειδή: Ευεργετικά για την Υγεία

Τα Φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι υπεύθυνες για το χρώμα των καρπών και των ανθέων.

Είναι ουσίες που δίνουν ωραίο χρώμα στα άνθη και πικρή γεύση στους καρπούς.

Η ομάδα των φλαβονοειδών αποτελείται από περισσότερες από 3.000 ενώσεις, πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανίνες.

Φλαβονοειδή: Ευεργετικά για την Υγεία

Η κυριότερη αιτία που κάνει τα Φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Πολλά Φλαβονοειδή έχουν σπασμολυτικές, αντιαλλεργικές, διουρητικές και ανθελμινθικές δράσεις.

Η συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία έχει αποδειχθεί ευεργετική, καθώς ενεργοποιούν ένζυμα τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Κάποιες από αυτές τις ουσίες συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη υγεία των δοντιών και τη μείωση της εκδήλωσης κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.

Τα κόκκινα φασόλια, το ρόδι και διάφορα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ενώ πολλά κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά καθώς και κάποιοι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης καλές πηγές αυτών των φυτικών συστατικών.

Τα Φλαβονοειδή μπορούν να προσληφθούν επίσης με την κατανάλωση ποτών και αφεψημάτων όπως το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Τα Φλαβονοειδή μπορούν να προσληφθούν επίσης με την κατανάλωση ποτών και αφεψημάτων

Το τσάι είναι το πλέον διαδεδομένο ρόφημα και πολλές μελέτες έγιναν για την αντικαρκινική του δράση, αλλά η κατανάλωση του ελαττώνει επίσης και τα καρδιαγγειακά επεισόδια που είναι συχνότερα στους παχύσαρκους.

Το σταφύλι περιέχει στον φλοιό του την ουσία ρασβερατρόλη, που βοηθά την είσοδο και πλήρη καύση στα μιτοχόνδρια και αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων.

Το κρασί είναι και αντιοξειδωτικό και ελαττώνει την οξείδωση της LDL και τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου. 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερβολική Κατανάλωση Πράσινου Τσαγιού – Ποιοι οι Κίνδυνοι για την Υγεία

d.tsagkrinos

Φρούτα – Τα Οφέλη τους Κατά την Εγκυμοσύνη

Bάνα Νικολαίδου

Γιατί Πρέπει να Τρώτε Φράουλες

Τα Σημάδια που Δείχνουν ότι Χρειάζεστε Περισσότερη Πρωτεΐνη

Bάνα Νικολαίδου

Τοπικό Αδυνάτισμα και Διατροφή

Bάνα Νικολαίδου

Τροφές που Καταναλώνουμε Καθημερινά και Προκαλούν Καούρα

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ