Υγεία & Ομορφιά
Πρόληψη Χωρίς κατηγορία

Έτοιμος να Εμβολιαστείς; 5 Tips για να Είσαι Προετοιμασμένος για το Ραντεβού σου

1. Φρόντισε να έχεις ενημερωθεί για το ποιο εμβόλιο θα κάνεις! Είτε κάνεις της Pfizer είτε της AstraZeneca ή της J&J, καλό είναι να γνωρίζεις λεπτομέρειες για το εμβόλιό σου, όπως για παράδειγμα τις πιθανές παρενέργειες, την ημερομηνία της δεύτερης δόσης και το διάστημα που χρειάζεται για να αποκτήσεις ανοσία.

Έτοιμος να Εμβολιαστείς; 5 Tips για να Είσαι Προετοιμασμένος για το Ραντεβού σου.Το εμβόλιο της Pfizer χορηγείται σε δυο δόσεις με διαφορά τουλάχιστον 21 ημερών. Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 4-12 εβδομάδες. Το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό και μετά από 14 ημέρες αρχίζει να προστατεύει τον οργανισμό ενώ η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται έπειτα από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%.

Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι κοινές και στα τρία εμβόλια και περιλαμβάνουν ευαισθησία, οίδημα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία, αρθραλγία, ρίγη, πυρετό.

2. Επίλεξε άνετα ρούχα, για να μη χρειαστεί να βγάλεις τα ρούχα σου για να ελευθερώσεις το σημείο της ένεσης στο δελτοειδή μυ. Ιδανικές επιλογές είναι ένα άνετο πουκάμισο, μια μπλούζα αμάνικη ή με φαρδιά μανίκια που σηκώνονται εύκολα.

3. Την ημέρα του εμβολίου φρόντισε να μην προγραμματίσεις δραστηριότητες που απαιτούν προσπάθεια. Ανέβαλλε την άσκηση ή άλλες εργασίες για τις επόμενες ημέρες σε περίπτωση που νιώσεις αδιαθεσία, πόνο η κούραση.

4. Μη ξεχάσεις να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα στοιχεία σου πηγαίνοντας στο κέντρο εμβολιασμού. Το qr code για το ραντεβού σου σε ηλεκτρονική η έντυπη μορφή που πήρες από το Φαρμακείο η το ΚΕΠ ή από την πλατφόρμα εμβολιασμού και η ταυτότητά σου είναι αυτά που πρέπει να έχεις μαζί σου! Επιπλέον, να γνωρίζεις το ΑΜΚΑ σου ή τον ΑΦΜ σου.

5. Τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας. Επίσης, για να αναπτύξει κάποιος αντισώματα μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου απαιτείται ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Επομένως, μετά τον εμβολιασμό συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κάνε υπομονή μέχρι να κάνεις τη δεύτερη δόση και να είσαι πλήρως εμβολιασμένος πριν συναντήσεις ελεύθερα φίλους και οικογένεια! Σε λίγο καιρό το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και θα είμαστε ασφαλείς να επιστρέψουμε στην κανονικότητα! Μέχρι τότε ας είμαστε προσεκτικοί τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα!

Κλείνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούμε από τον κορωνοιό. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέρος του πληθυσμού που εμβολιάζεται τόσο περιορίζεται η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα! Γι’ αυτό μην το καθυστερείς! Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβολιασμό!

Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
https://mikagr.blogspot.com

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόποι για να Βοηθήσετε το Σώμα σας να Αντέξει το Κρύο του Χειμώνα

Editor6 pharma

Οι Επιπτώσεις του Κρύου στο Δέρμα μας

Editor6 pharma

3 Συμβουλές για την Πρόληψη της Γήρανσης του Εγκεφάλου

yoadmin

Πνευματική Συγκέντρωση – Οι Τροφές για να την Ενισχύσετε

Bάνα Νικολαίδου

Οι Παράγοντες που Αυξάνουν τον Κίνδυνο Άνοιας

Editor6 pharma

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡ, Πρόληψη και Θεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ