Υγεία & Ομορφιά
Ερυθηματώδης Λύκος μια Χρόνια Πάθηση
Δερματολογία

Ερυθηματώδης Λύκος μια Χρόνια Πάθηση

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μία χρόνια φλεγμωνώδης πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, όταν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα όργανα και στους ιστούς του προκαλώντας φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Ερυθηματώδης Λύκος μια Χρόνια Πάθηση

Τα όργανα που συνήθως προσβάλλονται είναι οι αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά ,οι πνεύμονες και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ποια Συμπτώματα Πρέπει να σας Βάλουν σε Υποψίες

Το συνηθέστερο σύμπτωμα του ΣΕΛ είναι το χαρακτηριστικό ερύθημα (κοκκινίλα) που εμφανίζεται στην περιοχή του προσώπου το οποίο και έχει το σχήμα πεταλούδας.

Άλλα συμπτώματα του ΣΕΛ μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την περίοδο εμφάνισης και τη βαρύτητά τους.

Επίσης διαφέρουν ανάλογα σε ποιό ιστό ή όργανο εμφανίζονται και κυρίως αφορούν πυρετό, αίσθημα κόπωσης, πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψίαστις αρθρώσεις, φωτοευαισθησία κ.α.

Τα ακριβή αίτια για τα οποία μπορεί να εμφανιστεί ο ΣΕΛ δεν είναι ακόμη γνωστά, υπάρχουν όμως έρευνες οι οποίες αναφέρονται σε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αυτοάνοσου αυτού νοσήματος, όπως η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κάποια αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως επίσης και κάποιοι ιοί, όπως o ιός Epstein Barr, o οποίος προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, ο Citomegalovirus και άλλοι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια κυρίως των Ηerpes virus.

Μπορεί να Αντιμετωπιστεί;

Η διάγνωση του ΣΕΛ είναι αρκετά δύσκολη γιατί τα συμπτώματα διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό.

Μπορεί να Αντιμετωπιστεί ο Ερυθηματώδης Λύκος;

Μόνο ο συνδυασμός αιματολογικών εξετάσεων, συμπτωμάτων και ευρημάτων της κλινικής εξέτασης μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση.

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να αντιμετωπίζει την ασθένεια.

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του εκάστοτε ασθενή και όχι της ίδιας της ασθένειας.

Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας (τα οποία έχουν δείξει ότι βελτιώνουν μυς και τις αρθρώσεις, δερματικά εξανθήματα, περικαρδίτιδα (φλεγμονή του εξωτερικού τοιχώματος της καρδιάς), πλευρίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου των πνευμόνων), καθώς και άλλα συμπτώματα του λύκου, όπως κόπωση και πυρετό.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να αποτρέψουν την εξάπλωση του λύκου σε ορισμένα όργανα, όπως το νεφρό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό) και μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φωτοευαισθησίας.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως επίσης και τα κορτικοστεροείδη και άλλα ανοσοκατασταλτικά.

Ως εναλλακτικές θεραπείες προτείνονται η χρήση του λιναρόσπορου και των συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως επίσης και η βιταμίνη D3.

Προσοχή: Αν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο ΣΕΛ δεν συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως π.χ. η Βιταμίνη C ,η Echinacea κ.α.

Χοσάδα Άννα Μαρία, Φαρμακοποιός
www.y-o.g

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

yoadmin

​Κοκκινίλες στο Δέρμα – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Τι Είναι ο «Καλόγερος» και πώς θα τον Αντιμετωπίσετε;

d.tsagkrinos

Μελάνωμα – Πρόληψη και Έλεγχος

Πώς θα Αντιμετωπίσετε την Ξηροδερμία στα Χέρια σας

yoadmin

Αυτές Είναι οι Ελιές στο Σώμα σας που Χρειάζονται Προσοχή

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ