Η γέννηση ενός μωρού είναι κατά κανόνα ένα ευχάριστο συμβάν.
Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να γίνει η αφορμή για μια σειρά από δυνατά συναισθήματα, όχι απαραίτητα καλά.
Μπορεί να προκαλέσει από ενθουσιασμό και χαρά μέχρι άγχος, φόβο και θλίψη.
Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο είναι ότι η θλίψη αυτή μπορεί να γίνει κατάθλιψη.
Πολλές νέες μητέρες βιώνουν αυτό που λέμε επιλόχεια μελαγχολία από τις 2-3 πρώτες μέρες μετά τη γέννα.
Αυτή περιλαμβάνει έντονες αλλαγές στη διάθεση, κλάματα, δυσκολίες στον ύπνο και την όρεξη, ευερεθιστότητα, έντονη ανησυχία, θλίψη, αδυναμία να αντεπεξέλθει η νέα μητέρα στις νέες υποχρεώσεις καθώς της φαίνονται δύσκολες, αδυναμία συγκέντρωσης.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες.
Συχνά όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρά και να μην υποχωρούν.
Πρόκειται για την επιλόχεια κατάθλιψη που είναι πιο σοβαρή και μπορεί σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να φτάσει μέχρι και την επιλόχεια ψύχωση.
Πρόκειται για μια επιπλοκή και δεν πρέπει να την αψηφήσει κανείς.
Εδώ δεν μιλάμε απλώς για μια ψυχολογική κατάπτωση, αλλά ακόμα και για ανικανότητα της νέας μητέρας να φροντίσει το μωρό και να αντεπεξέλθει στα υπόλοιπα καθημερινά της καθήκοντα και υποχρεώσεις.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται και αναπτύσσονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και 6 μήνες μετά από αυτόν.
Αυτά περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση ή σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, έντονες εκρήξεις κλάματος και δυσκολία της μητέρας να δεθεί με το μωρό.
Ακόμα, έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι στην οικογένεια και τους φίλους, απώλεια όρεξης ή βουλιμία, αϋπνία ή υπερυπνία, αίσθημα έντονης κόπωσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, μειωμένο ενδιαφέρον για αγαπημένες δραστηριότητες.
Επίσης, εξάρσεις θυμού, ευερεθιστότητα, ανησυχία και φόβος ότι δεν είναι επαρκής και ικανή ως μητέρα, αισθήματα ντροπής ή ενοχής, αδυναμία συγκέντρωσης, θολή σκέψη, διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων, σοβαρές κρίσεις πανικού και άγχους.
Η νέα μητέρα μπορεί να φτάσει στο σημείο να κάνει σκέψεις αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού του μωρού και αυτοκτονικές σκέψεις.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ειδικού, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες.
Τέλος, η επιλόχεια ψύχωση είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.
Εξελίσσεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό.
Τα συμπτώματά της είναι ίδια με αυτά της επιλόχειας κατάθλιψης, αλλά υπάρχουν και κάποια ακόμα πιο σοβαρά όπως:
Σύγχυση και αποπροσανατολισμός, έμμονες ιδέες για το μωρό, ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, παράνοια και διαταραχές του ύπνου και απόπειρα να βλάψει η μητέρα τον εαυτό της ή το μωρό.