Υγεία & Ομορφιά
Έως 28 Μέρες Επιβιώνει ο Κορωνοϊός στις Επιφάνειες
Επικαιρότητα

Έως 28 Μέρες Επιβιώνει ο Κορωνοϊός στις Επιφάνειες

Σύμφωνα με επιστήμονες της Αυστραλίας, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Έως 28 Μέρες Επιβιώνει ο Κορωνοϊός στις Επιφάνειες

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο).

Επιπλέον, αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε αντικείμενα από πλαστικό υλικό.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η Δρ. Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρέθηκε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων.

Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο  αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορωνοϊού μειώνεται.

Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του κορωνοϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη COVID-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Παιδιά Θύματα Βίας ή Τραυματικής Εμπειρίας Γερνάνε πιο Γρήγορα

admin

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας στο Επίκεντρο του Ενδιαφέροντος

Evi Makavelou

Έναν Χρόνο Μετά, οι Αγορές Είναι Γεμάτες στην Κινεζική Πόλη όπου Εμφανίστηκε η COVID-19

Τα Συμπληρώματα Βιταμίνης C και Ψευδάργυρου δε Βοηθούν κατά της Covid-19

Evi Makavelou

Προειδοποίηση ΕΟΦ για Απόπειρες Πώλησης Ψευδεπίγραφων Εμβολίων για την COVID-19

Οι Επιπτώσεις της Επείγουσας Επικοινωνίας σε Ένα Πλαίσιο Αβεβαιότητας

Η Σχέση E.coli και Καρκίνου του Εντέρου – Τα Ευρήματα Νέας Μελέτης

admin

Η Κεφαλαλγία σε Ασθενείς με Λοίμωξη COVID-19

Μικρότερος ο Κίνδυνος Εγκεφαλικού και Άνοιας για Όσους Πίνουν Συχνά Καφέ και Τσάι

Νέα Έρευνα για τη Θρόμβωση

admin

Οι Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας θα Έπρεπε να Είναι µία Αυτονόητη Συνθήκη

admin

Αγορά Πλαστών Φαρμάκων από το Διαδίκτυο

admin