Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Ενσυνειδητότητα – Το Μυστικό για Ευτυχισμένη Ζωή

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από γρήγορες ταχύτητες και πολυπραγματοσυνη! Έχουμε εθιστεί στο να κάνουμε 100 πράγματα ταυτόχρονα και να καυχιόμαστε γι’ αυτό αντί να συγκεντρωθούμε με όλο μας το είναι σε μια ασχολία τη φορά. Να αναπτύξουμε την ενσυνειδητότητα, την απόλυτη συνείδηση του εδώ και τώρα η αλλιώς το λεγόμενο mindfulness.

Ενσυνειδητότητα - Το Μυστικό για Ευτυχισμένη Ζωή.

Πρέπει να κάνουμε ότι κάνουμε με συνειδητότητα όχι να λειτουργούμε σαν υπνωτισμένοι στον αυτόματο πιλότο.

Έτσι τα πράγματα γίνονται μηχανικά και άψυχα. Όταν ασχολούμαστε με πολλά πράγματα μαζί αντί να κερδίζουμε χρόνο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο εγκέφαλός μας αποσπάται και ταράζεται όταν μοιράζουμε τη προσοχή μας σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τελικά δεν είναι τόσο αποδοτικός.

Ενσυνειδητότητα:

Μια στάση ζωής όπου εστιάζουμε στη παρούσα στιγμή συνειδητά. Πρόκειται για μια πρακτική που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό με στόχο να βελτιώσουμε την απόδοσή μας σε κάθε τομέα και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή μας.

Ας δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας να λειτουργήσει συγκεντρωμένος σε κάτι χωρίς περισπασμους. Ας εστιάσουμε σε μια ασχολία τη φορά και θα δούμε την παραγωγικότητα μας να αυξάνεται θεαματικά.

Ας προσθέσουμε «συνειδητότητα» στις απλές καθημερινές ασχολίες αποσυνδέοντας τον αυτόματο πιλότο. Αυτό σημαίνει να γίνουμε φίλοι με την παρούσα στιγμή, να εστιάσουμε στο τώρα και να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε.

Να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα πράγμα τη φορά και να αφιερώσουμε σε αυτό την απόλυτη προσοχή μας.

Όπως ακριβώς λειτουργούν τα παιδιά, που συγχρονίζονται απόλυτα με το τώρα και αφιερώνονται με όλο τους το είναι στην κάθε δραστηριότητα χωρίς να τα απασχολούν σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον. Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να μάθουμε από τα παιδιά και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Ένας απλός τρόπος για να ζούμε με ενσυνειδητότητα και να στρέψουμε την προσοχή μας στο παρόν είναι να επικεντρωθούμε σε απλά καθήκοντα.

Να αποφασίσουμε να συγκεντρωθούμε στο εδώ και τώρα χωρίς κριτική. Να μάθουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας στην κάθε στιγμή του και να εναρμονιστούμε με το τι υπάρχει τώρα! Ακόμα κι αν το τώρα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο το παρατηρώ, το αποδέχομαι, το ζω!

Ένας απλός τρόπος για να ζούμε με ενσυνειδητότητα και να στρέψουμε την προσοχή μας στο παρόν είναι να επικεντρωθούμε σε απλά καθήκοντα.

Αποσυνδέοντας τον αυτόματο πιλότο..

Συγκεκριμένα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυνειδητοτητα καθημερινά στις παρακάτω ενέργειες:

  • Πρωινό ξύπνημα. Εστίασε στο τώρα, παρατήρησε το σώμα σου καθώς ξυπνάει μέχρι να σηκωθείς από το κρεβάτι.
  • Μπάνιο. Νιώσε το νερό στο σώμα σου καθώς κυλάει. Δώσε βάση στον ήχο του. Απόλαυσε τις μυρωδιές από τα αγαπημένα σου αφρόλουτρα και άλατα μπάνιου.
  • Ώρα για τσάι. Φτιάξε το αγαπημένο σου τσάι και απόλαυσε κάθε διαδικασία. Εστίασε στο νερό που βράζει, που χύνεται στο φλιτζάνι και στο πώς αλλάζει το χρώμα του όταν πέφτει επάνω του το τσάι.
  • Ώρα φαγητού. Μάθε να μην τρως βιαστικά. Μύρισε το φαγητό, νιώσε τις γεύσεις στον ουρανίσκο σου απόλαυσε το ήσυχα και αργά.
  • Σωματική άσκηση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εστίασε στο σώμα σου, στους μυς που γυμνάζεις κάθε φορά. Συγκεντρώνοντας τη προσοχή σε κάθε μέλος σου αυξάνεις την απόδοση σου!
  • Όταν ξεκουράζεσαι κι όταν ξαπλώνεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να μείνεις εκεί και να επικεντρωθείς στην ατμόσφαιρα. Αφιέρωσε μερικά λεπτά στον διαλογισμό, συγκεντρώσουν στην αναπνοή σου και χαλάρωσε!
  • Στις μετακινήσεις είτε με τα πόδια είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο. Μάθε να παρατηρείς το περιβάλλον γύρω σου και να βυθιστείς σε αυτό χωρίς να σε παρασύρει το παρόν η το παρελθόν.

Σημείωση: Άφησε για λίγο το κινητό στην άκρη και μην κοιτάς τις ειδοποιήσεις που έρχονται συνεχώς και τα social media καθώς απολαμβάνεις μικρές καθημερινές συνήθειες!

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ενσυνειδητότητα ή αλλιώς το mindfulness είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να γαληνέψουμε το νου μας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, προσωπικές και επαγγελματικές!

Ίσως μας φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά με καθημερινή εξάσκηση θα τα καταφέρουμε! Πώς θα το πετύχουμε; Κάθε φορά που το μυαλό μας περιπλανιέται στρέφουμε ήρεμα την προσοχή μας σε ό,τι κάνουμε! Ας το ξεκινήσουμε τώρα!

Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
https://mikagr.blogspot.com

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράξενα Σημάδια που Μαρτυρούν πως Έχετε Άγχος

Editor7 pharma

Μάθετε να Διαχειρίζεστε τη Ζήλεια και τον Θυμό

Προβλήματα Ύπνου και Ταξίδια

Bάνα Νικολαίδου

Τα Πράγματα που δεν Πρέπει να Κάνετε το Πρωί

Editor7 pharma

Αντιμετωπίστε την Εποχιακή Κατάθλιψη με Σύμμαχο τη Σεροτονίνη

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία;

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ