Υγεία & Ομορφιά
Όσο λιγότερο ανεκτικοί είμαστε στη λακτόζη, τόσες περισσότερες ζυμώσεις πραγματοποιούνται μέσα στο παχύ έντερο προκαλώντας μας αέρια.
Όσο λιγότερο ανεκτικοί είμαστε στη λακτόζη, τόσες περισσότερες ζυμώσεις πραγματοποιούνται μέσα στο παχύ έντερο προκαλώντας μας αέρια.
Πεπτικό ΣύστημαΥγεία

Ενδείξεις ότι Έχετε Δυσανεξία στη Λακτόζη

Πρόκειται για ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και διασπάται στο ένζυμο λακτάση που παράγει ο οργανισμός μας.

Όσο μεγαλώνουμε, η ανοχή μας σε αυτήν μειώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να χωνέψουμε εύκολα το γάλα, τα παράγωγά του και ό,τι άλλο περιέχει λακτόζη.

Δεν έχουμε όμως όλοι την ίδια ευαισθησία και κάποια συμπτώματα υποδηλώνουν τον μικρό βαθμό ανοχής μας στη λακτόζη.

Φούσκωμα

Προκαλείται όταν εισέρχονται αέρια στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να νιώθουμε διάταση στην κοιλιά και το στομάχι.

Αν θα φουσκώσουμε πολύ ή λίγο δεν εξαρτάται από την ποσότητα της λακτόζης που θα λάβουμε, αλλά από το βαθμό ευαισθησίας του οργανισμού μας σε αυτήν που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εμετό.

Έντονος στομαχικός πόνος

Αν το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, αυτή περνάει αδιάλυτη στο παχύ έντερο.

Μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης στην οποία συμμετέχουν τα φυσιολογικά βακτήρια που βρίσκονται εκεί απελευθερώνονται διάφορα αέρια.

Όλο αυτό μεταφράζεται για μας σε πόνο και κράμπες στην κοιλιά.

Αέρια

Όσο λιγότερο ανεκτικοί είμαστε στη λακτόζη, τόσες περισσότερες ζυμώσεις πραγματοποιούνται μέσα στο παχύ έντερο προκαλώντας μας αέρια.

Διάρροια

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν προκαλεί διάρροια συνήθως στους ενήλικες.

Συναντάται συχνότερα στα παιδιά που κατά βάση όμως έχουν ανοχή στη λακτόζη.

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα.

Για να πάθετε διάρροια από την κατανάλωση γάλακτος θα πρέπει να πιείτε ένα λίτρο μεμιάς, ενώ παράλληλα ο οργανισμός σας δε θα έχει καμία δυνατότητα να τη διασπάσει.

Δυσκοιλιότητα

Αν παρατηρείτε ότι η κατανάλωση γάλακτος σας προκαλεί δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό να πάσχετε από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) που χειροτερεύει όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά.

Για να ανακαλύψετε αν πράγματι είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη θα πρέπει να κάνετε κάποιες ειδικές εξετάσεις, όπως το τεστ δυσαπορρόφησης λακτόζης, το τεστ αναπνοής και ένας γενετικός έλεγχος που μπορεί να διαγνώσει αν πάσχετε από δυσανεξία εκ γενετής.

Όπως και να έχει, αν παρατηρείτε τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά δε θέλετε να βγάλετε από τη διατροφή σας τα γαλακτοκομικά, αποφύγετε τουλάχιστον το γάλα, τα παγωτά και τα τυρία σε μορφή κρέμας.

Προτιμήστε τα κανονικά τυριά και το γιαούρτι που περιέχουν λιγότερη λακτόζη ή τα προϊόντα χωρίς λακτόζη που θα βρείτε στο εμπόριο.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο εύπεπτα από τα αγελαδινά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Εχθροί του Πεπτικού μας

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Ποια τα Συμπτώματα και πώς να την Αντιμετωπίσετε;

admin

Σημάδια Υπερβολικής Κατανάλωσης Καφέ

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Επιδεινώνουν τις Καούρες

Evi Makavelou

Πρέπει να Πίνετε Νερό πριν Κοιμηθείτε;

Evi Makavelou

Τροφές για την Υγεία του Προστάτη

Evi Makavelou

Τα Προβλήματα που Κρύβει η Βουλωμένη Μύτη

Editor6 pharma

Μαγειρική Σόδα για Λευκά Δόντια – Οι Συμβουλές Κλειδιά

8 Καλοί Λόγοι Υγείας για να Γελάτε

Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Τσάι Ιβίσκου – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Ξεδιαλύνουμε Μερικούς Συχνούς Μύθους Γύρω από την Πέψη