Υγεία & Ομορφιά
Εμπόδια που Μπορεί να Συναντήσετε στην Περίοδο του Θηλασμού
Εμπόδια που Μπορεί να Συναντήσετε στην Περίοδο του Θηλασμού
Θηλασμός

Εμπόδια που Μπορεί να Συναντήσετε στην Περίοδο του Θηλασμού

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια που θηλάζετε το μωρό σας ή όταν το ταΐζετε με βρεφικό γάλα από μπιμπερό, ποικίλλουν.

Βρεφικοί κολικοί

Είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στα νεογέννητα αλλά συνήθως επιλύεται στους πρώτους τέσσερις ή το αργότερο έξι πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

Αν υπάρχουν περιστατικά ευερεθιστότητας, θλίψης ή κλάμα που αρχίζει και σταματά χωρίς προφανή αιτία και τα επεισόδια διαρκούν τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα και συμβαίνουν τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, θα πρέπει να σας μπουν υποψίες.

Συνίσταται από τους ειδικούς, το να υποβοηθάτε το μωρό σας ώστε να ρεύεται όσο πιο συχνά γίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του γεύματος από το μπιμπερό.

Ειδικά γάλατα ή θηλές από σιλικόνη για κολικούς μπορούν να βοηθήσουν όπως επίσης και προϊόντα OTC (Over The Counter) όπως η διμεθικόνη,η σιμεθικόνη,οι σταγόνες του ενζύμου λακτάση καθώς και ομοιοπαθητικά φάρμακα σε κόκκους ειδικά για κολικούς.

Αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος

Η αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος είναι η συνηθέστερη τροφική αλλεργία στα μωρά, προκαλώντας άμεση αντίδραση και συμπτώματα όπως ερεθισμό και πρήξιμο των ματιών, του δέρματος, του στόματος και της γλώσσας.

Το μωρό σας μπορεί να παρουσιάζει επίσης έντονο φτέρνισμα και βουλωμένη μύτη καθώς και έντονο πόνο στην κοιλιά μετά τα γεύματα, διάρροια κι εμετό.

Μπορεί να παρατηρήσετε και καθυστερημένες αντιδράσεις. Αυτές είναι συνήθως με τη μορφή γαστρεντερικών ή δερματικών συμπτωμάτων όπως το έκζεμα.

μωρακι

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί στα μωρά όταν υπάρχει έλλειψη λακτάσης, ενός ενζύμου που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης διότι είναι αυτό που διασπάει τον δισακχαρίτη σε δύο μονοσακχαρίτες που απορροφώνται και μεταβολίζονται χωρίς δυσκολία από τον οργανισμό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα για βρέφη χωρίς λακτόζη ή, εναλλακτικά,σταγόνες λακτάσης που αναφέραμε πριν και για τους κολικούς ώστε κάποια ποσότητα λακτόζης να διασπαστεί.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αναγωγή

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν τα περιεχόμενα του στομάχου επανέρχονται στον οισοφάγο και τους πρώτους μήνες είναι φυσιολογικό να παρατηρείτε κάτι τέτοιο.

Το να βοηθάτε το μωρό να ρεύεται συχνά κατά τη διάρκεια του γεύματος και να το κρατάτε όρθιο μετά το γεύμα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της παλινδρόμησης.

Προσπαθήστε επίσης να ταΐζετε το μωρό σας με πιο μικρές ποσότητες και φροντίστε η τροφή να μην είναι πολύ αραιή.

Η αναγωγή της τροφής του βρέφους (αναγούλα) είναι όταν το περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στο στόμα του μωρού.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και Αλήθειες για τον Θηλασμό

Evi Makavelou

6 Συμβουλές για τον Μητρικό Θηλασμό

Πώς να Σταματήσετε τον Θηλασμό;

Evi Makavelou

Προετοιμασία για τον Θηλασμό

Evi Makavelou

Πώς θα Θηλάσετε Σωστά το Μωρό σας;

Evi Makavelou

Θηλασμός και Συχνές Ερωτήσεις

Θηλασμός και Πιθανά Προβλήματα

Evi Makavelou

Μύθοι και Αλήθειες για τον Θηλασμό

Πέτρωμα στο Στήθος και Θηλασμός – Αιτίες και Αντιμετώπιση

a.alefragkis

Ότι Θέλουμε να Ξέρουμε για τον Θηλασμό

yoadmin

Θηλασμός

Κάπνισμα και Μητρικό Γάλα

Evi Makavelou