Τα χρόνια που ακολουθούν μετά την εμμηνόπαυση είναι δύσκολα για τη ζωή κάθε γυναίκας ανεξάρτητα από τις επιτυχίες και την πληρότητα που έχει βιώσει μέχρι τότε.
Τα χρόνια αυτά παραμένουν πάντα μια δύσκολη ηλικιακή φάση που συχνά προβληματίζει τις γυναίκες και διαταράσσει την ερωτική τους ζωή και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Μάλιστα έχει καταγραφεί ένα ποσοστό μείωσης της ερωτικής επιθυμίας που αγγίζει το 20%.
Σε αυτό περιλαμβάνεται η σεξουαλική ζωή και η ένταση του οργασμού μετά την εμμηνόπαυση.
Η σχετικά μικρή απώλεια ερωτικής ικανοποίησης θα μπορούσε να επιτρέψει μια καλή σεξουαλική ζωή, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της γήρανσης και της ξηρότητας του κόλπου, που εκδηλώνονται με φαινόμενα ατροφίας, σμίκρυνσης και λέπτυνσης του επιθηλίου, αίσθημα καψίματος κι άλλες ενοχλήσεις.
Η σεξουαλική επαφή γίνεται τελικά έτσι ενοχλητική, ακόμα κι επώδυνη, οδηγώντας σταδιακά τη γυναίκα σε παραίτηση από το σεξ και μείωση της ερωτικής επιθυμίας.
Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
Είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς το γιατί η έντασή τους διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα.
Σε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών μάλιστα, οι αλλαγές αυτές επιμένουν για αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
Φαίνεται επίσης ότι όσες γυναίκες είχαν μια πολύ καλή σεξουαλική ζωή πριν από την εμμηνόπαυση, συνεχίζουν να την έχουν και μετά το τέλος της περιόδου αυτής.
Οι γυναίκες με αραιές σεξουαλικές επαφές ή γενικότερα με μια κακή σεξουαλική ζωή στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερα προβλήματα στο σεξ.
Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν έντονα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δηλαδή τις εξάψεις, τις εφιδρώσεις, τις αϋπνίες, τον εκνευρισμό και τις διαταραχές της διάθεσης, ενώ άλλες παρουσιάζουν ελάχιστα από αυτά ή για μικρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων συνδέεται με το ερωτικό παρελθόν μιας γυναίκας.
Γυναίκες που βίωσαν θετικά τουλάχιστον έναν μεγάλο έρωτα στο παρελθόν, γυναίκες συναισθηματικά γεμάτες από τη συντροφική τους σχέση, γυναίκες χωρίς ψυχολογικά προβλήματα και με μια καλή σχέση με τον εαυτό τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν ήπια και την εμμηνόπαυση.
Πάντως οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση προκαλούν τις αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα.
Τι πρέπει να προσέχετε;
Παράλληλα με όλες αυτές τις αλλαγές, οι αλλαγές στον κόλπο σχετίζονται άμεσα με τις ορμονικές αλλαγές.
Όμως εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η ανάγκη έγκαιρης βοήθειας για τις τοπικές αλλαγές στον κόλπο.
Η ιατρική βοήθεια όσον αφορά τη λειτουργικότητα του κόλπου αφορά τους κανόνες υγιεινής, την τακτική σεξουαλική επαφή και τη χρήση ειδικών λιπαντικών ουσιών.
Σημασία εδώ επίσης έχει να μην υπάρχει βιασύνη στις σεξουαλικές επαφές, δεδομένου ότι ο χρόνος από την αρχή της σεξουαλικής διέγερσης μέχρι τη φυσιολογική ύγρανση του κόλπου αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση.
Επίσης η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να διατηρήσει τον κόλπο σε άριστη κατάσταση.
Τα φάρμακα αυτά καλό είναι να χρησιμοποιούνται μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την αρχή της εμμηνόπαυσης.
Τέλος, η χρήση τοπικών ορμονικών σκευασμάτων στον κόλπο συνδυαστικά με λιπαντικά για τις γυναίκες που υποφέρουν από ατροφία του κόλπου μερικά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.