Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εμβόλια

Εμβολιασμός στο Φαρμακείο: Μια Υπηρεσία που Άλλαξε την Οπτική του Ασθενούς

Ελεύθερη επιλογή, διευκόλυνση και ασφάλεια

Τι κι αν ορισμένοι γιατροί μάχονται κατά της υπηρεσίας εμβολιασμού στο φαρμακείο;

Η διαμάχη αυτή λίγο ενδιαφέρει τον ασθενή, ο οποίος επωφελείται από μια διευκόλυνση, παρεχόμενη στο πλαίσιο μιας υψηλούς ποιότητας υπηρεσίας φροντίδας.

Πράγματι, στη συνείδηση του ασθενούς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φαρμακοποιός είναι ένας επαγγελματίας υγείας που γνωρίζει σε βάθος το φάρμακο.

Γιατί λοιπόν να μην είναι σε θέση να το χορηγήσει, είτε ως δισκίο είτε ως ενέσιμο; 

Η εμβολιαστική φροντίδα που παρέχεται από τον φαρμακοποιό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, είτε σχετίζεται με τις κατάλληλες ερωτήσεις πριν τον εμβολιασμό, είτε αφορά τις συμβουλές μετά.

Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στα σχόλια από μέρους των πελατών τους. 

Η χορήγηση επίσημα της άδειας στους φαρμακοποιούς να εμβολιάσουν με το αντιγριπικό εμβόλιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις με επαγγελματίες υγείας άλλων κλάδων. 

Από τη στιγμή που διατηρούν την δυνατότητα επιλογής, οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι.

Οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, είτε ο εμβολιασμός γίνεται από τον γιατρό, είτε από μια νοσοκόμα ή από τον φαρμακοποιό.

Εξάλλου, βασική προτεραιότητα είναι η προστασία της κοινότητας απέναντι στον κίνδυνο που θέτει ο ιός της γρίπης.

Εμβολιασμός στο Φαρμακείο: Μια Υπηρεσία που Άλλαξε την Οπτική του Ασθενούς

Υπενθύμιση της διαδικασίας εμβολιασμού πριν από τη γρίπη

Η έναρξη της περιόδου του εμβολιασμού έχει οριστεί για τα μέσα Οκτωβρίου.

Από το έτος 2019, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προετοίμασε πρακτικές και θεωρητικές ενότητες με στόχο την πιστοποίηση των αδειούχων φαρμακοποιών για τον εμβολιασμό, ώστε να γνωρίζουν πρακτικά ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Επιπλέον, παρέχεται ένα συνοπτικό ανακεφαλαιωτικό φύλλο, όπου αναγράφονται τα συμπτώματα της γρίπης έναντι αυτών του κρυολογήματος καθώς και συμβουλές ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

Ακόμη, ένας βοηθητικός οδηγός πάνω στον εμβολιασμό προσφέρει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αίτηση για την πιστοποίηση βήμα προς βήμα.

Σημαντική η καλή προετοιμασία

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στο φαρμακείου προϋποθέτει την κατάλληλη προετοιμασία. 

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου περιλαμβάνονται όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας.

Η πλειοψηφία των φαρμακείων, διαθέτει ένα χώρο όπου θα φιλοξενηθούν ασθενείς καθώς και το κατάλληλο υλικό (σύριγγες, κομπρέσες, αντισηπτικά διαλύματα κ.λπ.) που θα χρησιμοποιηθούν.

Ας δούμε 4 σημαντικά σημεία

1. Ποιος μπορεί να εμβολιάσει στο περιβάλλον του φαρμακείου;

Η πράξη του εμβολιασμού μπορεί να γίνεται μόνο από αδειούχους ή υπεύθυνους φαρμακοποιούς.

Το άτομο που αναλαμβάνει να εμβολιάσει, θα πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένο, να διαθέτει επικυρωμένο πιστοποιητικό εκπαίδευσης εμβολιασμού και να είναι δηλωμένο στον σύλλογο.

2. Ποιους πληθυσμούς μπορούν οι φαρμακοποιοί να εμβολιάσουν;

Οι φαρμακοποιοί είναι εξουσιοδοτημένοι να εμβολιάσουν άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τις εκάστοτε συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που εμβολιάζονται για πρώτη φορά.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αφορά κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, εγκύους, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, άτομα στον περίγυρο βρεφών κάτω των 6 μηνών, άτομα στον περίγυρο ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, παχύσαρκους (BMI ≥ 40 kg/m2), καθώς και άτομα που διαμένουν σε χώρους όπου παρακολουθείται η υγεία τους ή σε χώρους κοινωνικής στέγασης.

Ο εμβολιασμός επιτρέπεται και πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο χώρο του φαρμακείου, ενώ οι φαρμακοποιοί δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν για να εμβολιάσουν.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συστήνεται επίσης και σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε όσους επαγγελματίες έρχονται τακτικά και για παρατεταμένο διάστημα σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, σε άτομα που εργάζονται σε κρουαζιερόπλοια και σε αεροπλάνα, καθώς και σε τουριστικούς ξεναγούς.

Τέλος, σημαντικό είναι να ελέγχεται κατά πόσον το άτομο έχει παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβόλιο ή σε ωοαλβουμίνη (πρωτεΐνη του αυγού), καθώς και αν εμφάνισε πυρετό μετά το εμβόλιο.

Στην περίπτωση ατόμων με αιμορροφιλία, θρομβοκυτταροπενία ή υπό θεραπεία με αντιπηκτικά, συστήνεται ο εμβολιασμός να γίνεται υποδόρια.

Για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, υπάρχει δυνατότητα ενδομυϊκού εμβολιασμού.

3. Πώς γίνεται η διαχείριση συρίγγων και βελονών και άλλων μαλακών υλικών;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συγκεκριμένος οργανισμός που να συλλέγει τα αιχμηρά αλλά και τα μαλακά (γάντια, γάζες…) απορρίμματα που δημιουργούνται μετά από τον εμβολιασμό.

Ο φαρμακοποιός πρέπει να καλεί έναν πάροχο υπηρεσιών συλλογής αποβλήτων, ο οποίος να μπορεί να αναλάβει την απομάκρυνση τέτοιου είδους υλικού.

4. Πώς μπορεί να επιβεβαιωθεί η διεξαγωγή ενός εμβολιασμού;

Η εμβολιαστική πράξη (όνομα εμβολίου, ημερομηνία χορήγησης και αριθμός παρτίδας) πρέπει να καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας ή εμβολίων του ασθενούς.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο ίδιος ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει να εκδώσει και να χορηγήσει στον ασθενή ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το χορηγούμενο εμβόλιο πρέπει να καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα αναφέρεται επίσης η ημέρα που χορηγήθηκε η ένεση και ο αριθμός παρτίδας. Εν αναμονή του πλήρους επίσημου λογισμικού, η καταγραφή της εμβολιαστικής πράξης μπορεί να γίνεται χειρόγραφα.

ΤΖΕΝΗ ΜΑΥΡΙΔΗ, Φαρμακοποιός, Γενική Γραμματέας ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., Μέλος Δ.Σ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Εμβολιασμός Ασπίδα Προστασίας από Σοβαρές Λοιμώξεις

yoadmin

Προλαμβάνοντας τη Γρίπη με Εμβολιασμό

yoadmin

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Εμβολιασμό και τις Ιώσεις

yoadmin

Εμβόλια – Συχνοί Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από Αυτά

10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό

yoadmin

Ο Εμβολιασμός ως Μέτρο Πρόληψης της Μηνιγγίτιδας

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ