Υγεία & Ομορφιά
Τα τρυφερά συναισθήματα που περιβάλλουν την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνήθως σκιάζονται από την αγωνία και τον φόβο της γέννας.
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη – Χρήσιμες Συμβουλές για Εύκολο και Ανώδυνο Τοκετό

Τα τρυφερά συναισθήματα που περιβάλλουν την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνήθως σκιάζονται από την αγωνία και τον φόβο της γέννας.

Αυτό δεν είναι αδικαιολόγητο μιας και πολλές φορές οι έγκυες ακούνε ιστορίες «τρόμου» από άλλες γυναίκες που έφεραν στον κόσμο τα μωρά τους.

Η σωστή διαχείριση είναι να μην ενδώσετε στον πανικό.

Πάρτε λοιπόν βαθιές ανάσες, συμμαχήστε με το σώμα σας και βοηθήσετε το να αντεπεξέλθει θετικά στην εμπειρία του φυσικού τοκετού.

Σωματική κίνηση

Η εγκυμοσύνη καταπονεί κι επιβαρύνει το σώμα με αποτέλεσμα κάθε σας κύτταρο να σας «φωνάζει» να μείνετε αδρανείς.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να κινείστε, καθώς η γυμναστική είναι ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα για την προετοιμασία του φυσικού τοκετού.

Το περπάτημα και το κολύμπι είναι από τις πιο ασφαλείς και εύκολες μεθόδους εκγύμνασης.

Εξειδικευμένες για εγκύους είναι οι ασκήσεις Kegel που δυναμώνουν τους μύες της πυέλου και των μηρών οι οποίοι θα δουλέψουν σκληρά την ώρα της γέννας.

Η δύναμη των μηρών θεωρείται καθοριστική για την διευκόλυνση του φυσιολογικό τοκετό.

Καταπολέμηση του στρες

Αν και είναι πολύ φυσιολογικό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα του στρες να εκτοξεύονται στα ύψη, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να διατηρήσετε την ηρεμία και τον έλεγχο των συναισθημάτων σας την ώρα του τοκετού.

Η απώλεια της ψυχραιμίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη καισαρικής τομής, σε αντίθεση με την ήρεμη συνεργασία με τη μαία ή τον μαιευτήρα.

Οι καλύτεροι τρόποι να νικήσετε το στρες είναι ο διαλογισμός, η χαλαρωτική μουσική και η δημιουργία θετικών εικόνων για τον τοκετό στο μυαλό σας, με παράλληλη συνειδητή προσπάθεια να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις όταν σας κατακλύζουν.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να κινείστε, καθώς η γυμναστική είναι ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα για την προετοιμασία του φυσικού τοκετού.

Σωστές αναπνοές

Οι περισσότεροι αναπνέουμε μηχανικά χωρίς να προσέχουμε τον τρόπο που εισπνέουμε και εκπνέουμε.

Στη διάρκεια του τοκετού ωστόσο, το να συγκεντρωθείτε στην ορθή αναπνοή μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασκηθείτε σε όλες τις τεχνικές: αναπνέετε από το στήθος, αναπνέετε από το στομάχι, πάρτε κοφτές, επιφανειακές ανάσες και δοκιμάστε εναλλαγές από βαθιές και επιφανειακές αναπνοές.

Σωστή διατροφή

Ο τρόπος που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον τοκετό.

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διασφαλίσει ότι το μωρό θα  ακολουθήσει φυσιολογικά τη διαδικασία του τοκετού, περιορίζοντας τις επιπλοκές.

Κάποιες βασικές αρχές σωστής διατροφής είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος, όσπριων και γαλακτοκομικών.

Προτιμήστε τα σκουρόχρωμα λαχανικά και περιλάβετε στη διατροφή σας ένα καλό ποσοστό από αμυλούχα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Αποφύγετε τα εντόσθια, τις τροφές που περιέχουν ρετινόλη, τα ωμά θαλασσινά και τη ζάχαρη.

Αποφύγετε επίσης τα φαγητά από εστιατόρια και καντίνες αμφίβολης υγιεινής καθώς μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια.

Διατηρήστε κανονικό βάρος

Η υπερβολική αύξηση του βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στη γέννα καταλήγοντας σε καισαρική τομή.

Η παχυσαρκία μπορεί να καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση του μωρού στη διάρκεια του τοκετού, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες να γεννήσετε ένα υπέρβαρο μωρό δυσκολεύοντας τη γέννα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον αριθμό των κιλών που έχετε περιθώριο να πάρετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προσπαθήστε να μείνετε εντός των πλαισίων που θα σας θέσει.

Νερό σε όλες εκδοχές του

Πέρα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης –που είναι απαραίτητη- δοκιμάστε και τις ευεργετικές ιδιότητες της άνωσης.

Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και βυθιστείτε για να αισθανθείτε ανακούφιση από τους πόνους που προέρχονται από το επιπλέον βάρος.

Η υδροθεραπεία, το κολύμπι σε πισίνα ή στη θάλασσα, είναι ευεργετικά σε αυτή τη φάση της ζωής σας.

Σιγουρευτείτε μόνο ότι το νερό είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό  γιατί αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό.

Ερευνήστε αν θέλετε και το ενδεχόμενο γέννας στο νερό, μια τεχνική που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόταση στην Εγκυμοσύνη – Πότε Είναι Επικίνδυνη

Ποια Οφέλη Μπορεί να Έχει το Σπέρμα Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Πρώιμα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Evi Makavelou

Ανεμοβλογιά και Εγκυμοσύνη – Ποιους Κινδύνους Μπορεί να Κρύβει

a.alefragkis

Καφές στην Εγκυμοσύνη – Πόσο Επικίνδυνη Είναι η Κατανάλωσή του

Evi Makavelou

Τα «Όχι» στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Ηπατίτιδα κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Evi Makavelou

Συχνές Επιπλοκές στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Οι Αλλαγές στο Σώμα Κατά την Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Θυρεοειδίτιδα κατά τη Λοχεία

yoadmin

Εφαρμογή Μητρότητας Ανταμείβει τις Υγιείς Συμπεριφορές

yoadmin

Εγκυμοσύνη και Κατοικίδια – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

a.alefragkis