Υγεία & Ομορφιά
Image default
Μητρότητα

Εγκυμοσύνη – Ο Κατάλληλος Χρόνος Μεταξύ Δύο Κυήσεων

Το ιδανικό διάστημα μεταξύ του τοκετού και της έναρξης της επόμενης εγκυμοσύνης πρέπει να είναι μεταξύ 12 και 18 μηνών.

Αυτό θα περιόριζε τον κίνδυνο επιπλοκών, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο.

Έχετε μόλις γεννήσει και σκέφτεστε σιγά σιγά να προχωρήσετε και σε δεύτερη εγκυμοσύνη…

Ποιος είναι όμως ο ιδανικός χρόνος που θα πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο κυήσεων;

Εγκυμοσύνη - Ο Κατάλληλος Χρόνος Μεταξύ Δύο Κυήσεων.

Οι ερευνητές του τομέα της γυναικολογίας και της μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Βοστώνη, ΗΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (Βανκούβερ, Καναδάς) εξέτασαν αυτό το ερώτημα και μας δίνουν απαντήσεις.

Σε πρόσφατη μελέτη τους, προτείνουν να περιμένετε τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ του τοκετού και της έναρξης της επόμενης εγκυμοσύνης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών που μπορεί να υπάρξουν… και για τη μητέρα, αλλά και για το δεύτερο παιδί!

Ένα ιδανικό διάστημα μεταξύ 12 και 18 μηνών

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για 148.544 εγκυμοσύνες μεταξύ της 1ης Απριλίου 2004 και 31 Μαρτίου 2014.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, οι ερευνητές σημείωσαν τους θανάτους και την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας ή σοβαρών ασθενειών στη μητέρα ή στο νεογέννητο, αυξάνεται όταν το τελευταίο συλληφθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από τη γέννηση του προηγούμενου παιδιού.

Η σύλληψη που πραγματοποιείται προτού συμπληρωθεί ένα έτος από την προηγούμενη γέννα, σχετίζεται με μέτρια αύξηση του κινδύνου μητρικής θνησιμότητας ή σοβαρής νόσου και με μέτρια αύξηση του κινδύνου για απότομη αύξηση των διαταραχών που επηρεάζουν το έμβρυο και έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη γέννα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν την ανάγκη μετάγγισης αίματος ή μηχανικής υποστήριξης για οξυγόνο, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων ή θάνατο για ασθένειες που δύνανται να επηρεάσουν τη μητέρα και τον θάνατο κατά τη γέννηση, ξαφνικό θάνατο του βρέφος, χαμηλό βάρος του νεογέννητου κατά τη γέννηση ή πρόωρη γέννα, δηλαδή πριν από τις 28 εβδομάδες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του νεογέννητου.

Οι τρέχουσες κλινικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία προτείνουν ένα ελάχιστο διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων 18 μηνών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, 18 έως 60 μηνών.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι το βέλτιστο διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων είναι πιο κοντά στους 18 μήνες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Συνολικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, το ιδανικό διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 μηνών.

Όσον αφορά την υγεία του αγέννητου μωρού, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ανεξάρτητα από την ηλικία της μητέρας.

Η ηλικία της μητέρας

Ένα άλλο σημείο που έθεσε αυτή η μελέτη, είναι αυτό της ηλικίας της μητέρας. Σε περίπτωση που η δεύτερη κύηση πραγματοποιηθεί σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη γέννα, οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους από ό,τι οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 34 ετών.

Όσον αφορά την υγεία του αγέννητου μωρού, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ανεξάρτητα από την ηλικία της μητέρας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας έδωσαν «φως» στην έρευνα και θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά! Και αυτό επειδή οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν, πολλές φορές σκόπιμα, να μην αφήνουν να περάσει πολύς χρόνος από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη.

Η αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Οι υψηλοί κίνδυνοι που προκύπτουν οφείλονται στο γεγονός ότι το σώμα της γυναίκας μετά τη γέννα δεν έχει πλήρως ανακάμψει και συνεπώς εάν συλλάβει αμέσως μετά τον προηγούμενο τοκετό οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, και για την ίδια αλλά και για το νεογέννητο.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μεταξύ δύο κυήσεων θα πρέπει να μπορεί να ελέγχεται και να επιλέγεται από κάθε γυναίκα. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα αντισύλληψης μετά τη γέννα.

Αν επιλέξετε να μην χρησιμοποιήσετε κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, τότε είναι πιθανό, ανάλογα και με την ηλικία σας, να μείνετε και πάλι έγκυος… πολύ σύντομα!

Μετά τη γέννα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό, προκειμένου να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς αντισυλληπτική μέθοδο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλικία και Υπογονιμότητα

yoadmin

Υπογονιμότητα και Εξωσωματική Γονιμοποίηση

yoadmin

Μητρότητα

Τα Οφέλη της Μητρότητας σε Μεγάλη Ηλικία

Η Υπογονιμότητα στις Γυναίκες – Ποιες Είναι οι Αιτίες;

yoadmin

Θηλασμός και Κάπνισμα – Ένας Επικίνδυνος Συνδυασμός

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ