Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και Παχυσαρκία – Πόσο Επικίνδυνη Είναι για τη Μητέρα και το Έμβρυο

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόμαστε τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Έρευνες έχουν δείξει πως το υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια σωρεία προβλημάτων όπως αυτό του διαβήτη κυήσεως, των υπερτασικών διαταραχών, του πρόωρου τοκετού, ακόμα και της αποβολής.

Μία γυναίκα θεωρείται υπέρβαρη αν πριν την εγκυμοσύνη της, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 25 και 29,9 και παχύσαρκη αν είναι 30 ή υψηλότερος.

Και μολονότι οι γυναίκες με παραπανίσια κιλά μπορούν να απολαύσουν μία απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη, στην περίπτωση της παχυσαρκίας ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για την υγεία της εγκύου όσο και για του εμβρύου.

Ποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στις παχύσαρκες εγκύους;

Μερικά προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά στις υπέρβαρες εγκύους είναι τα εξής:

Πόνοι στη μέση και την πλάτη

Εξαιτίας του αυξημένου φορτίου που πρέπει να στηρίξει η σπονδυλική στήλη ενδέχεται να παρατηρηθούν πόνοι στο «κέντρο βάρους» του σώματος, δηλαδή την μέση και την πλάτη.

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και οι παχύσαρκες ακόμη μεγαλύτερες (ποσοστό 17%, αντί για 1-3% στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος).

Απόκτηση μωρού με πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό βάρος

Ακόμα και χωρίς να προκύψει διαβήτης κύησης, οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανό να αποκτήσουν «μεγάλα» μωρά (μακροσωμικά), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολο τοκετό. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι παχύσαρκες έγκυοι συχνά αποκτούν λιποβαρή μωρά.

Εξαιτίας του αυξημένου φορτίου που πρέπει να στηρίξει η σπονδυλική στήλη ενδέχεται να παρατηρηθούν πόνοι στο «κέντρο βάρους» του σώματος, δηλαδή την μέση και την πλάτη.

Δυσκολότερος και μεγαλύτερης διάρκειας τοκετός

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέεται με μεγαλύτερης διάρκειας τοκετό.

Το πρώτο δηλαδή στάδιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστεί να γίνει ο τοκετός με καισαρική τομή

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε καισαρική τομή.

Στις εύσωμες γυναίκες η καισαρική είναι μια πιο δύσκολη επέμβαση, εξαιτίας του λίπους που είναι συσσωρευμένο στην κοιλιά τους, με την ανάρρωση να γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς και την επούλωση του χειρουργικού τραύματος να είναι πιο δυσχερής.

Ποιους κινδύνους διατρέχει το έμβρυο;

Τα μωρά που γεννιούνται από υπέρβαρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έρθουν στη ζωή πρόωρα.

Αργότερα, κατά την παιδική τους ηλικία, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό για τα χρόνια και το ύψος τους.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία της μητέρας συνδέεται με παθολογική καμπύλη γλυκόζης και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τα προβλήματα;

 Για μια γυναίκα που μπαίνει στην εγκυμοσύνη με αρκετά κιλά περισσότερα από τα φυσιολογικά, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τακτικός έλεγχος της κατάστασης της υγείας της και ο έλεγχος της αύξησης του βάρους της.

Ο γυναικολόγος της θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις επιπλέον από όσες συνηθίζεται να κάνει μια έγκυος ή σε διαφορετικό χρόνο.  

Από την άλλη, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε πόσα κιλά θα πάρετε ενώ παράλληλα έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, συμβάλλοντας στον περιορισμό των πιθανών επιπλοκών, όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση και η προεκλαμψία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλεργική Ρινίτιδα και Εγκυμοσύνη

Bάνα Νικολαίδου

Μύθοι και Αλήθειες για την Εγκυμοσύνη

d.tsagkrinos

Τα 5 Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

d.tsagkrinos

Πεποιθήσεις Σχετικά με την Εγκυμοσύνη που Είναι Τελείως Αβάσιμες

d.tsagkrinos

Μύθοι και Αλήθειες για τη Γυμναστική Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

d.tsagkrinos

Συμβουλές αν Θέλετε να Ταξιδέψετε Αεροπορικώς ενώ Είστε Έγκυος

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ