Υγεία & Ομορφιά
9 Μήνες Γεμάτοι Υγεία και Ομορφιά
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη – 9 Μήνες Γεμάτοι Υγεία και Ομορφιά

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας.

Μια περίοδος που χρονικά διαρκεί 40 εβδομάδες, συναισθηματικά και σωματικά κάνει τη γυναίκα να περνάει από 40 κύματα, αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

Οι σαράντα εβδομάδες της κύησης χωρίζονται σε 3 τρίμηνα.

9 Μήνες Γεμάτοι Υγεία και Ομορφιά

Καθένα από αυτά έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία με τη σειρά τους επιβάλλουν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και περιποίησης της επιδερμίδας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τα στάδια της εγκυμοσύνης και ποιες ανάγκες γεννούν στην επιδερμίδα.

1ο Τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί από τη σύλληψη έως την 12η εβδομάδα και οι πρώτες σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές κάνουν την εμφάνισή τους.

Εκτός από τη διακοπή της περιόδου, παρουσιάζονται συμπτώματα όπως κόπωση, ευαισθησία και πρήξιμο των μαστών, ναυτία και τάση προς έμετο, λιγούρες ή αποστροφή για συγκεκριμένα φαγητά, εναλλαγές στη διάθεση, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πονοκέφαλος και καούρες.

Φροντίδα

Τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν και καλπάζουν, κάτι το οποίο σηματοδοτεί αλλαγές στο δέρμα, κάνοντάς το πιο λαμπερό, πιο ζωντανό και πιο απαλό.

Αυτό, όμως δεν σημαίνει πως δε χρειάζεται την απαραίτητη καθημερινή φροντίδα.

Δεν ξεχνάμε να εφαρμόζουμε την καθημερινή κρέμα προσώπου, κρέμα ματιών και κυρίως κρέμα σώματος.

Ίσως χρειαστεί να την προσαρμόσετε στις νέες ανάγκες σας, καθώς κάποια συστατικά όπως η τρετινοϊνη και η ρετινόλη απαγορεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από την άλλη, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια πιο θρεπτική κρέμα σώματος, όσο περνούν οι εβδομάδες της κύησης καθώς το δέρμα αρχίζει να τεντώνει, ώστε να ενισχύσετε τα δομικά συστατικά του και να μην χάσει την ελαστικότητά του.

2ο Τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί από την 13η έως την 28η εβδομάδα της κύησης και η ναυτία και η κόπωση υποχωρούν μερικώς ή εντελώς.

Το σώμα αλλάζει αρκετά.

Αρχίζει να μεγαλώνει η κοιλίτσα και ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να νιώθει το μωρό της να κινείται.

Φροντίδα

Τα σωματικά συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, όπως ο πόνος στη μέση, στην κοιλιά, τη βουβωνική χώρα ή τους μηρούς και συχνά εμφανίζονται ραγάδες στην κοιλιά, στο στήθος, στους μηρούς ή στους γλουτούς.

Είναι πιθανή μια αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας γύρω από τις θηλές, η οποία γίνεται πιο σκούρα, μια γραμμή εμφανίζεται επάνω στο δέρμα από τον αφαλό ως το αιδοίο (linea nigra), σκούρες κηλίδες επάνω από τα μάγουλα, στο μέτωπο, τη μύτη ή το επάνω χείλος (chloasma faciei), μούδιασμα στις παλάμες, φαγούρα στην κοιλιά, τις παλάμες και τις πατούσες, πρήξιμο στους αστραγάλους, τα δάχτυλα και το πρόσωπο.

Την περίοδο αυτή, πρέπει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες περιποίησης για τις ραγάδες αλλά και για τις θηλές, που αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

3ο Τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί από την 29η έως την 40η εβδομάδα και σε αυτό η μέλλουσα μητέρα συνεχίζει να έχει τα προαναφερθέντα σωματικά συμπτώματα, ενώ μπορεί να νιώθει μια δυσφορία λόγω του μεγάλου πλέον μεγέθους του μωρού, το οποίο ίσως πιέζει κάποια όργανα.

Άλλα συμπτώματα που ίσως έχει είναι πρήξιμο στους αστραγάλους, τα δάχτυλα και το πρόσωπο, αιμορροΐδες, ευαισθησία των μαστών, συσπάσεις, δύσπνοια, καούρες και προβλήματα στον ύπνο.

Φροντίδα

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως αλλαγές παρατηρούνται στα δόντια, στα νύχια και στα μαλλιά, καθώς το μωρό δημιουργεί αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο.

Αν η έγκυος δεν φροντίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής που της υποδεικνύει ο γιατρός της, ίσως εμφανίσει τερηδόνα ή άλλα προβλήματα, οπότε δεν ξεχνάμε την οδοντιατρική φροντίδα.

Η Φροντίδα των Μαλλιών

Λόγω των επιπέδων των ορμονών μπορεί να τα δούμε να πυκνώνουν ή να αραιώνουν, να γίνονται πιο λιπαρά ή πιο ξηρά, ενώ τα νύχια μπορεί να σπάνε πιο εύκολα.

Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες που να απαγορεύουν ένα χαλαρωτικό μανικιούρ ή πεντικιούρ, εφόσον βέβαια είμαστε σίγουρες ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο ινστιτούτο που θα επισκεφθούμε.

Καλό θα ήταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αποφεύγονται οι χημικές βαφές και η περμανάντ και για όποια αλλαγή στα μαλλιά επιθυμήσουμε να συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε το γιατρό και το φαρμακοποιό μας και προμηθευόμαστε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, ώστε να είμαστε άψογες από την κορυφή ως τα νύχια.

9 Μήνες Γεμάτοι Υγεία και Ομορφιά 2

Καλλυντικά στην Εγκυμοσύνη

• Όσον αφορά στις ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε ως συστατικά προϊόντων περιποίησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας ξεκινήσουμε με τις λευκαντικές.

Θα πρέπει να αποφεύγονται σε οποιαδήποτε μορφή.

• Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να αποφεύγετε και το βαρύ μακιγιάζ, ώστε να αφήνετε το δέρμα να αναπνέει και να αποβάλλει ό,τι επιθυμεί.

• Η χρήση αντηλιακής κρέμας επιβάλλεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς όπως είδαμε, το δέρμα γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Μπορεί να έχει και χρώμα αν το επιθυμείτε και εφόσον δεν περιέχει κάποια λευκαντική ουσία, να είναι υψηλής προστασίας για την πρόληψη των πανάδων και των μελαγχρώσεων, που όπως είδαμε εμφανίζονται συχνά και να είναι κατά προτίμηση με φυσικά και όχι με χημικά φίλτρα.

• Συνδυαστικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και κάποιον αντίστοιχο ορό, αρκεί πάντα να μη φορτώνετε το δέρμα και να είστε σίγουρες για τη σύσταση των προϊόντων.

Να τονίσουμε εδώ πως με εξαίρεση τα ρετινοειδή, όλες οι άλλες πιθανώς βλαβερές ουσίες θα πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να βλάψουν το έμβρυο, οπότε ακόμη και αν χρησιμοποιήσαμε μια κρέμα ή ένα βερνίκι νυχιών που μετά διαβάσαμε τα συστατικά τους και είδαμε πως την περιέχουν δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε και να ανησυχούμε άδικα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθοριστικό ρόλο έχει ο σύντροφος της εγκύου, ο οποίος πρέπει να είναι ενημερωμένος για όλες αυτές τις αλλαγές, να είναι δίπλα στην έγκυο γυναίκα και να την φροντίζει κάνοντας την να νιώθει όμορφη.

Η καθημερινότητά τους πρέπει να απαρτίζεται μόνο από όμορφες και χαλαρές στιγμές, περιμένοντας τον καρπό του έρωτά τους.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια Οφέλη Μπορεί να Έχει το Σπέρμα Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Νέα Μανούλα – Τα Απαραίτητα από το Φαρμακείο για τις Πρώτες Ημέρες με το Μωρό σας

yoadmin

Πώς θα Επανέλθει το Δέρμα σας μετά την Εγκυμοσύνη

Οι Σούπερ Τροφές που Πρέπει να Καταναλώνετε Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

d.tsagkrinos

Εγκυμοσύνη Μετά τα 35 – Τι Πρέπει να Προσέξετε

d.tsagkrinos

Ψυχικές και Σωματικές Διαταραχές Κατά την Εγκυμοσύνη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ