Αφυδάτωση, κατανάλωση αλμυρών τροφών, ζέστη, έντονη γυμναστική.
Είναι οι πρώτες αιτίες στις οποίες πηγαίνει το μυαλό μας όταν διψάμε πολύ.
Δυστυχώς, όμως δεν είναι μόνο αυτές.
Η δίψα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας.
Όμως, όταν διψάμε συνεχώς και το μόνο που αναζητάμε είναι ένα ποτήρι νερό, μπορεί ο οργανισμός μας να μας χτυπάει το καμπανάκι ότι πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.
Φυσικά, αυτό με την προϋπόθεση ότι καταναλώνουμε τα 8 ποτήρια νερό που απαιτούνται ημερησίως.
Διαβήτης
Ο διαβήτης μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η συνηθέστερη αιτία πίσω από την επίμονη δίψα, όταν κατά τα άλλα ένας οργανισμός ενυδατώνεται κανονικά.
Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ξεπερνούν τα φυσιολογικά, τα νεφρά πρέπει να παράγουν περισσότερα ούρα για να διώξουν την πλεονάζουσα ποσότητα γλυκόζης.
Έτσι ο οργανισμός αφυδατώνεται και εκδηλώνει την αφυδάτωση αυτή με έντονη δίψα.
Μια εξέταση της καμπύλης σακχάρου μπορεί να λύσει το μυστήριο καθώς μετράει την ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη.
Όταν πρόκειται για διαβήτη, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως συχνοουρία, θολή όραση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, όρεξη για φαγητό, εξάντληση, ξηροστομία και πληγές που δεν κλείνουν εύκολα και μολύνονται.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος τύπος διαβήτη που σχετίζεται με την ορμονική ανισορροπία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία που ο οργανισμός απορροφά το νερό.
Αυτή η μορφή δε σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη.
Το σώμα παρουσιάζει απώλεια υγρών που μπορεί να φτάσει τα 4-10 λίτρα την ημέρα και με τη δίψα εκδηλώνει την ανάγκη του για ανεφοδιασμό υγρών.
Αναιμία
Εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός χάνει με κάποιους τρόπους ερυθρά αιμοσφαίρια, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Όταν τα χάνει γρηγορότερα από ότι τα παράγει, προσπαθεί και πάλι να αναπληρώσει την απώλεια υγρών εκδηλώνοντας αυτήν την ανάγκη με δίψα.
Πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα
Ο υπερθυρεοειδισμός έχει ως σύμπτωμά του την επίμονη δίψα.
Δεν είναι όμως, μόνο αυτό το μόνο σύμπτωμα, αλλά η πάθηση συνοδεύεται και από ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, άγχος και ταχυπαλμία, εξάψεις και εφίδρωση, τρέμουλο και νευρικότητα.
Ψυχογενής υπόταση
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή η υπόταση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά και σε χρόνιο στρες.
Γνωρίζουμε ότι κύριο σύμπτωμά της είναι η έντονη ζαλάδα, είναι όμως και η έντονη δίψα.
Σε αυτήν την περίπτωση ο οργανισμός πασχίζει να αυξήσει την περιεκτικότητα του αίματος σε νερό ώστε να ανεβάσει την πίεση.
Αφού λοιπόν, βεβαιωθούμε ότι η υπόταση οφείλεται σε άγχος, καλό είναι να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε, ώστε να επιστρέψει η πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ξηροστομία
Συχνά την αντιμετωπίζουμε ως σύμπτωμα κάποιας πάθησης, αλλά η υπερβολική ξηρότητα του στόματος είναι από μόνη της ξεχωριστή πάθηση.
Οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή σάλιου ή στην αλλαγή της σύστασής του με αποτέλεσμα την ξηρότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας.
Συνοδεύεται συνήθως με κακοσμία του στόματος, δυσκολίες στη μάσηση των τροφών, αλλά και παραγωγή παχύρρευστου σάλιου.