Υγεία & Ομορφιά
Δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια
Επικαιρότητα

Δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια

«Άνοιξε ο δρόμος» για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αθηναίων στη συμβολική πορεία ευαισθητοποίησης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια

Με κεντρικό μήνυμα «Είμαστε όλοι μια κοινότητα. Ας γίνουμε μια κοινότητα φιλική προς την άνοια» και τη συμμετοχή πλήθους πολιτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, μια συμβολική πορεία ευαισθητοποίησης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, από την πλατεία Συντάγματος προς το Ζάππειο.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer, στο πλαίσιο εφαρμογής του πρωτοποριακού Προγράμματος «Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Δρ. Παρασκευή Σακκά, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε άτομο με άνοια έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωποκεντρική, συντονισμένη και ποιοτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου, αλλά και το δικαίωμα να ζει σε κοινότητες φιλικές προς την άνοια.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής των ατόμων µε άνοια και των φροντιστών τους, καθώς και της μείωσης του αντίκτυπου της νόσου στις κοινότητες, πραγματοποιήθηκε με την ψήφιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια– Νόσο Alzheimer, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με τη δημιουργία Κέντρων και άλλων υπηρεσιών και δομών για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Το επόμενο βήμα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συμμετοχή όλων μας.

Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια, που αποτελεί βασικό στόχο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, επί υπουργίας του οποίου ψηφίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια – Νόσο Alzheimer.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της άνοιας ως μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι η νόσος «αποτελεί τεράστιο βάρος στις οικογένειες των ατόμων με άνοια, το οποίο δεν μπορούν αντιμετωπίσουν μόνες τους.

Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα τους και πρωτίστως, η Πολιτεία.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε κάθε βήμα της, καθώς και την προσπάθεια των φροντιστών και των ανθρώπων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση δωρεάν και εύκολης πρόσβασης στο σύστημα υγείας για τα άτομα με άνοια είναι πολύ σημαντική.

Για αυτόν το λόγο, όλοι από κοινού θα πρέπει να στηρίξουμε τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και να μην ξεχνούμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων με άνοια όσο το δυνατόν ευκολότερη».Δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χωρίς εθνικό σχεδιασμό δεν κάνουμε τίποτα στο χώρο της υγείας ακόμα περισσότερο στο θέμα της νόσου Alzheimer.

Αυτή τη στιγμή με τη συνεργασία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και της ΕταιρείαςAlzheimer Αθηνών έχουν δημιουργηθεί 50 καινούργιες δομές για τα άτομα με άνοια.

Στην Ελλάδα σημειώνεται μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ατόμων με άνοια και νόσο Alzheimer, όπως και σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους ευεξίας και υγείας για τα άτομα τρίτης ηλικίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου για θέματα υγείας, Γιώργος Μπεκιάρης, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Στάθης Ρεστέμης, καθώς και μέλη των ΚΑΠΗ από διαφορετικές περιοχές της Αττικής και των Κέντρων Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συγκεκριμένα, του Χρήστου Λάζου (βαρύτονος), της Λαμπρινής Καρτάλη (σοπράνο) και του Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών μπορείτε να βρείτε στο www.alzheimerathens.gr  

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λακωνία – Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία ο Δρόμος της Ωραίας Ελένης

Ορισμός Κρούσματος και Στενής Επαφής Κορωνοϊού Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

yoadmin

Ασθενείς με τον Νέο Κορωνοϊό Παρουσίασαν Γαστρεντερικά Συμπτώματα

yoadmin

Οι Περισσότερες Πτώσεις των Ηλικιωμένων Γίνονται στο Σπίτι

yoadmin

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας Ιδίως για τις Γυναίκες λόγω Ιστορικού Σοβαρών Τραυματισμών στο Κεφάλι

Ο Διαβήτης Τύπου 1 Συνεχώς Αυξάνεται

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ