Υγεία & Ομορφιά
Image default
Gold Διαβήτης

Διαβήτης στα Παιδιά

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα χρόνια νόσο της παιδικής ηλικίας μετά το βρογχικό άσθμα.

Μέχρι πρόσφατα, ο σακχαρώδης διαβήτης της παιδικής ηλικίας ήταν συνώνυμος με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος ΣΔ) ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος ΣΔ) αποτελούσε νόσημα των ενηλίκων.

Τα τελευταία 10-20 έτη έχει παρατηρηθεί μια ανησυχητική αύξηση της επίπτωσης του ΣΔ τύπου 2 στα παιδιά που φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία παγκοσμίως.

Σπανιώτερα στην παιδική ηλικία εμφανίζονται και μονογονιδιακές μορφές ΣΔ, όπως διαβήτης τύπου MODY (Maturity Onset Diabetes of the Youth), ο νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης (πριν από την ηλικία των τριών μηνών), ο σακχαρώδης διαβήτης στα πλαίσια συνδρόμου DIDMOAD (Diabetes Insipidus, Diabetes Mellitus, Optic atrophy, deafness) καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης που οφείλεται σε φάρμακα (γλυκοκορτικοειδή, tacrolimus, κυκλοσπορίνη κ.ά).

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ΣΔ τύπου 1 στην παιδική ηλικία εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 15 ετών (πιο συχνά μεταξύ 10-14 ετών), ενώ ο ΣΔ τύπου 2 φαίνεται πως εμφανίζεται συχνότερα μετά την ηλικία των 15 ετών κυρίως σε παχύσαρκους εφήβους, με οικογενειακό ιστορικό ΣΔ.

Το διαβητικό παιδί δεν είναι ενας νεαρός διαβητικός ενήλικας και τόσο οι θεραπευτικοί στόχοι όσο και γενικώτερα η θεραπευτική του προσέγγιση παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες.

Η καλή γλυκαιμική ρύθμιση είναι πρωτεύουσας σημασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η αποφυγή των υπογλυκαιμικών επεισοδίων γιατί αφ΄ενός μεν αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του παιδιού και αφ΄ετέρου έχουν συσχετιστεί με ήπια ή σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Για να δείτε το πλήρες περιεχόμενο, παρακαλούμε συνδεθείτε/εγγραφείτε δωρεάν στα "Gold" μέλη και θα έχετε πλήρη και συνεχή πρόσβαση σε όλα τα άρθρα. Επίσης, θα λαμβάνετε το εβδομαδιαίο μας newsletter με ενημερωτικές πληροφορίες για την υγεία και την ομορφιά!

Παρακαλώ συνδεθείτε:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οστεοπόρωση – Με Ποιους Τρόπους θα την Προλάβετε

Πώς θα Ανακουφίσετε το Παιδί σας από τους Πόνους της Οδοντοφυΐας

Απλοί Τρόποι για να Κάψετε Λίπος Μέσα στην Ημέρα

Πώς θα Αναγνωρίσετε Έναν Οργασμό

Οι Πτώσεις στους Ηλικιωμένους

yoadmin

Αυτά Είναι τα Βήματα για να Έχετε την Ιδανική Σιλουέτα Μέχρι τις Διακοπές σας

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ