«Είμαστε ό,τι τρώμε» λέει ο σοφός λαός και πράγματι, η διατροφή μας, αλλά και οι συνήθειές μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνισή μας και την υγεία μας.
Η κακή διατροφή, το πρόχειρο φαγητό, η κόπωση, το κάπνισμα, η «αποχή» από το νερό, η έλλειψη ύπνου, αποτυπώνονται αμέσως στην εικόνα μας, κυρίως στο πρόσωπο και το δέρμα μας.
Εν όψη των επερχόμενων εορτών όλες και όλοι επιζητούμε και επιδιώκουμε μια λαμπερή εμφάνιση μακρυά από μαύρους κύκλους, ρυτίδες, αφυδάτωση και χαλάρωση!
Γίνεται αυτό χωρίς τη βοήθεια της επεμβατικής αισθητικής;
Κι όμως γίνεται!
Διατροφή και δέρμα
Η καθημερινή κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών ενισχύει τη λάμψη και την υγιή όψη του δέρματος.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, τα οποία προσδίδουν λάμψη και υγεία στο δέρμα.
Επιπρόσθετα, το κακάο αλλά και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν υψηλή ποσότητα πολυφαινολών που ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος.
Για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος είναι απαραίτητη η πρόσληψη βιταμινών Ε και C.
Ο ρόλος των βιταμινών
Η βιταμίνη Ε προσφέρει φωτοπροστασία στο δέρμα και καταπολεμά τη φωτογήρανση.
Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, το σιτέλαιο και άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.
Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα κιτρώδη φρούτα, οι φράουλες, οι πιπεριές και το ακτινίδιο.
Η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή, τα οποία αποτελούν πρόδρομη μορφή της, συμβάλλουν στη λείανση της επιδερμίδας.
Ουσιαστικά βοηθούν σημαντικά στην αντιγήρανση αλλά και στην αντιμετώπιση της ακμής.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής έχουν και τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές του δέρματος.
Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α και καροτενοειδή είναι το συκώτι, τα αυγά, τα κίτρινα ή πορτοκαλί χρώματος φρούτα και λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.
Τα ω-3 υπάρχουν άφθονα στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο.
Οι ανθοκυανίνες φέρεται να μειώνουν αισθητά τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
Μία πιθανή αιτία εμφάνισης τους είναι η κακή μικροκυκλοφορία.
Έτσι, καταναλώνοντας φρούτα με κόκκινο βαθύ χρώμα, όπως τα μούρα που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες μπορεί να βελτιωθεί η ροή του αίματος γύρω από το οπτικό νεύρο και να περιοριστούν οι μαύροι κύκλοι.
Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενυδάτωση του δέρματος.
Επίσης συμβάλλει και στην καταπολέμηση της «σακούλας» κάτω από τα μάτια.
Το νερό, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι χυμοί, οι σούπες, το γάλα, διάφορα ροφήματα και αφεψήματα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως το αγγούρι, συμβάλουν σημαντικά στην καλή ενυδάτωση.
Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc