Υγεία & Ομορφιά
1 Διατροφικές Συνήθειες το Χειμώνα
Διατροφικές Συνήθειες τον Χειμώνα
Διατροφή

Διατροφικές Συνήθειες τον Χειμώνα

Ανάλογα με την εποχή ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τη διατροφή μας.

1 Διατροφικές Συνήθειες το Χειμώνα 
Οι βιταμίνες του χειμώνα

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για προστασία από κρυολογήματα και λοιπές εποχικές ιώσεις οι οποίες μας ταλαιπωρούν τον χειμώνα.

Πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα από φρούτα και λαχανικά, όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα καρότα και τα παντζάρια.

Η βιταμίνη Α έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την υγεία των οστών και των δοντιών μας, ενώ στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρώντας «ψηλά» τις άμυνες του οργανισμού (καρότα, βερίκοκα και γλυκοπατάτες).

Η βιταμίνη Ε προστατεύει την επιδερμίδα μας από το κρύο, και την κρατά ενυδατωμένη.

Θα τη βρείτε στο μπρόκολο, τα φιστίκια, τους ηλιόσπορους και τα κάσιους.

Τέλος, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη (και) τους χειμερινούς μήνες περισσότερο, αφού η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και τα αποθέματα στο σώμα πέφτουν.

Συμπεριλάβετε λοιπόν στη διατροφή σας τροφές όπως αυγά (με τον κρόκο), πορτοκάλια, γαλακτοκομικά ή γάλα σόγιας και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος για να μη σας λείψει ποτέ.

Κρέας και όσπρια

Τον χειμώνα το κρέας και τα όσπρια είναι απαραίτητα για τη θωράκιση της υγείας, αφού είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σίδηρο, δύο θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν το σώμα μας απέναντι στις ιώσεις του χειμώνα.

Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου πλην του κρέατος και των οσπρίων είναι τα πουλερικά, το χοιρινό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η σωστή ενυδάτωση

Τους χειμερινούς μήνες γενικά έχουμε την τάση να πίνουμε λιγότερα υγρά λόγω μειωμένης δίψας.

Σημαντικό είναι να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με τουλάχιστον  λίτρο νερό.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και ροφήματα όπως ο καφές έχουν μέσα σημαντικές ποσότητες νερού.

Η μεγάλη πείνα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τον χειμώνα τείνουμε να παίρνουμε 2-3 παραπανίσια κιλάκια.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει μαζί με την εξωτερική θερμοκρασία, στέλνοντας έτσι μήνυμα στο σώμα για άμεση… θέρμανση, η οποία συνήθως γίνεται με την κατανάλωση πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά τροφών όπως μπέργκερ, πίτσα, γλυκά κ.α.

Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λοιπόν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τι και πόσο τρώμε, έτσι ώστε να μην ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή σεζόν με έξτρα περιφέρεια.

Καλοί τρόποι για να γίνει αυτό είναι η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης, φυτικών ινών, και ακατέργαστων υδατανθράκων, το κρύψιμο τροφών που είναι εύκολα προσβάσιμες και παχυντικές (κρακεράκια, πατατάκια κτλ.), και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, που αναφέραμε παραπάνω.

1 Διατροφικές Συνήθειες το Χειμώνα 2

Τροφές κατά της πεσμένης διάθεσης

Ο ερχομός του χειμώνα προκαλεί αναμενόμενη πτώση στην διάθεση και την ψυχολογία μας.

Για να προλάβετε τυχόν μελαγχολικές καταστάσεις θα πρέπει να κρατάτε σε υψηλά επίπεδα την σεροτονίνη.

Το σώμα την φτιάχνει από την τρυπτοφάνη, μια ουσία η οποία υπάρχει σε τροφές όπως η μπανάνα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, η σόγια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

Αν συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές με ακατέργαστους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι ή το κουάκερ, τότε έχετε ακόμα περισσότερα οφέλη μιας και το σώμα παράγει ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, εκεί όπου με τη σειρά της «φτιάχνεται» η σεροτονίνη.

Σημειώστε πως τα λιπαρά ψάρια που αναφέραμε παραπάνω είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξεά, τα οποία επίσης ενισχύουν τη διάθεση και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Σούπες, η τέλεια χειμωνιάτικη τροφή

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή, και ένας πολύ καλός τρόπος για να τα καταναλώσετε επαρκώς και να μην τα αφήσετε να … λιώσουν στο ψυγείο είναι οι σούπες.

Χόρτα, καρότα, πατάτες, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο και πολλά ακόμα θρεπτικά λαχανικά γίνονται υπέροχες σούπες, οι οποίες αν συνδυαστούν με κάποια πρωτεΐνη – ψάρι, κρέας, κοτόπουλο – φτιάχνουν ένα πλήρες και χουχουλιαστό γεύμα.

ΠΗΓΗ:www.in2life.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβλαβείς Τροφές για τον Οργανισμό

Evi Makavelou

Φρούτα και Λαχανικά που δε Χρειάζεται να Είναι Βιολογικά

a.alefragkis

Μένουμε Σπίτι – Πώς να μην Πάρετε Βάρος στη Διάρκεια της Καραντίνας

a.alefragkis

5 Λόγοι για τους Οποίους Πρέπει να Τρώτε Πρωινό

Evi Makavelou

Σταφύλια – Όλα τα Οφέλη που Προσφέρουν

Evi Makavelou

Διατροφική Μαγιά – Ποια Οφέλη Έχει για την Υγεία;

a.alefragkis

Ωφέλιμες και Βλαβερές Τροφές Ανάλογα με την Ηλικία σας

Τα Σωστά Βήματα για Αποτοξίνωση το Καλοκαίρι

Evi Makavelou

Πώς θα Χάνετε Βάρος Τρώγοντας;

Evi Makavelou

Πόσα Οφέλη Έχει η Αγκινάρα για την Υγεία;

Evi Makavelou

Αντιφλεγμονώδεις Τροφές – Ο Ρόλος τους

Evi Makavelou

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε αν Είστε Πάνω από 40;

a.alefragkis