Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Διατροφή για τη Μείωση του Κινδύνου Ηπατικής Στεάτωσης

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πράσινων λαχανικών μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες, να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικής στεάτωσης ή λιπώδους ήπατος.

Οι ερευνητές του Karolinska Institutet στη Σουηδία διαπίστωσαν πως η αυξημένη πρόσληψη ανόργανου νιτρικού άλατος, που βρίσκεται σε πολλούς τύπους λαχανικών, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

1 ηπατικής στεάτωσης

Τι είναι, λοιπόν, η ηπατική στεάτωση;

Όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ και αυτό δεν είναι σε θέση να το μεταβολίσει σωστά, σημαίνει ότι υφίσταται βλάβη του ήπατος ή υπερβολική πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής και πρόβλημα κεντρικής ‘σπλαγχνικής κατανομής του λίπους ενδοκοιλιακά.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ηπατική στεάτωση και λιπώδης διήθηση του ήπατος.

Αυτή η συσσώρευση του λίπους μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή (μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα) η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη και επιταχυνόμενη ίνωση και τελικά ακόμη και κίρρωση.

Η στεάτωση του ήπατος ή το λιπώδες ήπαρ είναι μια κοινή ασθένεια του ήπατος που πλήττει περίπου το 25% του πληθυσμού.

Οι σημαντικότερες αιτίες είναι η υπερβολική κατανάλωση ή η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος και σήμερα δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για την ασθένεια.

Οι ερευνητές, λοιπόν, παρατήρησαν πώς μια μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών μπορεί να αποτρέψει αυτή τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Εκτός από τον χαμηλότερο κίνδυνο στεάτωσης, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της ομοιόστασης ινσουλίνης / γλυκόζης σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι πρέπει τώρα να εστιάσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2 μέσω διατροφικών αλλαγών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαιτητικά νιτρικά από τα λαχανικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του κυττάρου και μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική αντοχή.

Έχει επίσης, αποδειχθεί ότι μια υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία και στον διαβήτη.

1 Τα πράσινα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ηπατικής στεάτωσης

Τα νιτρικά άλατα αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση του κινδύνου στεάτωσης

Η ομάδα ερευνητών θέλουν να διεξάγουν  κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν τη θεραπευτική αξία της συμπλήρωσης νιτρικών αλάτων στη διατροφή με στόχο της μείωση του κινδύνου ηπατικής στεάτωσης.

Ευεργετικά αποτελέσματα με 200 γραμμάρια πράσινα λαχανικά ημερησίως

Οι ερευνητές συμβουλεύουν να τρώμε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα μαρούλια ή το πλούσιο σε νιτρικό άλας σπανάκι καθώς όπως λένε, τα προστατευτικά αποτελέσματα που παρατήρησαν ήταν στα περίπου 200 γραμμάρια την ημέρα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνουν μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος των νιτρικών αλάτων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές με «Κρυμμένο» Αλάτι που Καλό Είναι να Αποφεύγετε

d.tsagkrinos

Ροδάκινο – Ένα Καλοκαιρινό Φρούτο με Πολλά Οφέλη για την Υγεία

d.tsagkrinos

Ακόρεστα Λιπαρά – Σύμμαχοι Ομορφιάς

yoadmin

Η Σωστή Διατροφή για Όμορφα Μαλλιά, Δέρμα και Νύχια

yoadmin

Βασικές Συμβουλές Διατροφής

yoadmin

Η Βιταμίνη Β12 και η Συμβολή της στην Υγεία του Οργανισμού

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ