Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εγκυμοσύνη

Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος στην Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της κύησης, η έγκυος αντιμετωπίζει αρκετές ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα.

Το 75% των εγκύων θα παρουσιάσει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενοχλήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Οι κύριες αλλαγές σχετίζονται με τη μείωση της κινητικότητας του λεπτού εντέρου, που οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, με τη μείωση της γαστρικής οξύτητας και τη μείωση του χρόνου κένωσης της χοληδόχου κύστης.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές στο πεπτικό σύστημα της εγκύου συνοδεύονται με αντίστοιχες παθολογίες αυτού του συστήματος και ταλαιπωρούν άλλες γυναίκες περισσότερο και άλλες λιγότερο.

Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος στην Εγκυμοσύνη

Πού οφείλονται όμως οι διαταραχές αυτές και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ώστε να εξασφαλίσετε μια ήρεμη και υγιή εγκυμοσύνη;

Δυσκοιλιότητα

Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε ορμονικούς και μηχανικούς λόγους, καθώς και στη συνολική ελάττωση της δραστηριότητας της εγκύου, κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο.

Είναι απαραίτητη η κατάλληλη διατροφή, η λήψη άφθονων υγρών και η διατήρηση ήπιας σωματικής άσκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Σε περίπτωση που έχουν παρθεί τα παραπάνω μέτρα και το πρόβλημα επιμένει, είναι δυνατή η λήψη ήπιων υπακτικών, έπειτα από σύσταση του γιατρού που παρακολουθεί την έγκυο.

Σε περίπτωση που μετά από 2-3 ημέρες δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης και δεν επέλθει κένωση, παρά τη θεραπεία, μπορεί να χορηγηθούν 1-2 υπόθετα γλυκερίνης ή και κλύσμα.

Διάρροια

Η διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ληφθεί αρκετά σοβαρά υπόψη, καθώς σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται και διαφορετική φροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι λόγοι και οι θεραπείες διαφέρουν και η καλύτερη αντιμετώπιση είναι ο έλεγχος και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών της εγκύου.

Κατά τη πρώτη φάση της εγκυμοσύνης, η διάρροια είναι από τα πρώτα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους, μαζί με τις πρωινές αδιαθεσίες.

Μετά το πέρας της πρώτης περιόδου, η διάρροια μπορεί να επιστρέψει λόγω διατροφικών αλλαγών.

Η έγκυος φυσικά φροντίζει το φαγητό της να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά όταν υπάρχουν συμπτώματα διάρροιας θα πρέπει όλα αυτά να αποφεύγονται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς τα συμπτώματα.

Εξαιτίας λοιπόν διατροφικών και ορμονικών αλλαγών, η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο, η διάρκειά της μπορεί να είναι 1 ή 2 ημέρες.

Σε περίπτωση που η διάρκεια της διάρροιας ξεπεράσει τις δυο ημέρες, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός, καθώς στον τελευταίο μήνα της κύησης θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη πρόωρων πόνων γέννας.

 Το Πεπτικό Σύστημα στην Εγκυμοσύνη

Συμβουλές για τη Διάρροια

• Να πίνετε άφθονα υγρά.

• Να καταναλώνετε τροφές χαμηλές σε υπόλειμμα, όπως ρύζι, μήλο, μπανάνα και ψωμί.

• Να αποφεύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

• Να προτιμάτε μικρά γεύματα.

• Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, που ούτως ή άλλως απαγορεύεται.

Ναυτία και Εμετός

Η ναυτία και ο εμετός είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Οι ναυτίες συνοδεύονται από βάρος στο στομάχι, αίσθηση κορεσμού και τάση για εμετό, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Η πρωινή αδιαθεσία σημαίνει ότι όλα πάνε καλά και ότι οι ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους.

Οι ναυτίες εμφανίζονται μετά την 3η εβδομάδα της κύησης και υποχωρούν σταδιακά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μεταξύ της 12ης και 14ης εβδομάδας.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και η αύξηση της οξύτητας του στομάχου, μπορεί να είναι αιτίες πρόκλησης ναυτίας.

Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος στην Εγκυμοσύνη 2

Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό όμως;

Γιατί η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η χοριακή γοναδοτροπίνη, φτάνει στη μέγιστη τιμή παραγωγής της μεταξύ 5ης και 14ης εβδομάδας.

Στην αρχή του δευτέρου τριμήνου της κύησης, ο σχηματισμός του πλακούντα έχει ολοκληρωθεί και ο οργανισμός έχει συνηθίσει τη νέα κατάσταση.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί , όταν η έγκυος υιοθετήσει ορισμένους κανόνες στη διατροφή της.

Αν παρ’ όλα αυτά οι ναυτίες και οι εμετοί συνεχιστούν μετά το πρώτο τρίμηνο με περισσότερη συχνότητα, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα οι εμετοί να μην οφείλονται στην εγκυμοσύνη αλλά σε κάποια άλλη αιτία.

Δεν υπάρχει φαρμακευτική ένδειξη επαρκώς τεκμηριωμένη για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων της εγκύου και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Συμβουλές για τη Ναυτία

• Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 2-3 ώρες.

• Να καταναλώνετε σχετικά στεγνά γεύματα.

• Να καταναλώνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα, όχι όμως μαζί με το γεύμα.

• Να αποφεύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα τρόφιμα με μπαχαρικά.

• Να αποφεύγετε έντονες και μη επιθυμητές μυρωδιές.

• Να ξεκουράζεστε όταν αισθάνεστε κουρασμένη.

• Να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά αφού περάσουν 1-2 ώρες από τη λήψη του γεύματος.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι καούρες είναι επίσης κοινά συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, από την αρχή μέχρι το τέλος της, με τους τελευταίους μήνες να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει κυρίως μετά τα γεύματα.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει συνήθως είναι η παραγωγή της προγεστερόνης κατά την εγκυμοσύνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνει ο σφικτήρας του οισοφάγου και έτσι οι τροφές να επιστρέφουν πιο εύκολα από το στομάχι προς τον οισοφάγο, δημιουργώντας το αίσθημα της καούρας.

Στη συνέχεια, μπορεί να συμβεί επίσης καθώς , όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τόσο περισσότερο αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας μέσα στην κοιλιά, με αποτέλεσμα το στομάχι να πιέζεται και να προκαλεί ακόμη πιο εύκολα την επιστροφή των τροφών προς τον οισοφάγο.

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο της είναι αρκετές ώστε να ελέγξετε και να μειώσετε τα παραπάνω συμπτώματα.

Εάν μετά τις αλλαγές που έχετε κάνει στην καθημερινή διατροφή σας δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας είναι οι κατάλληλοι για να σας συστήσουν μια αγωγή.

Ορισμένα φάρμακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες είναι ασφαλή για εγκύους.

Συμβουλές για τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

• Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κάθε 2-3 ώρες.

• Να αποφεύγετε μεγάλα γεύματα πριν από τον ύπνο.

• Να καταναλώνετε τα γεύματα με αργό ρυθμό σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

• Κατάκλιση μόνο μετά από 2 ώρες μετά το γεύμα.

• Να αποφεύγετε τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως είναι τα όξινα φαγητά και οι λιπαρές τροφές.

• Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.

• Να φοράτε άνετα ρούχα.

Πένυ Λαζογιώργου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκυμοσύνη και Θάλασσα – Τι Πρέπει να Προσέξετε

d.tsagkrinos

Ποιες Είναι οι Καλύτερες Στάσεις στο Σεξ αν Θέλετε να Μείνετε Έγκυος

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

yoadmin

Σεξ και Εγκυμοσύνη

d.tsagkrinos

Διατροφικές Διαταραχές και Εγκυμοσύνη – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

d.tsagkrinos

Τι Είναι ο Ανώδυνος Τοκετός και πώς Γίνεται

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ