Υγεία & Ομορφιά
Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Διατροφή

Δείτε τι Συμβαίνει στο Σώμα σας Όταν Κόψετε τα Αναψυκτικά

Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και ανθρακικού, στοιχεία που συνδέονται με πολλές παθήσεις για την υγεία.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή τους με μέτρο.

Δείτε όμως τι πρόκειται να συμβεί τον οργανισμό σας, εάν αποφασίσετε να κόψετε εντελώς τα αναψυκτικά:

Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εγκέφαλος

Η ζάχαρη και η καφεΐνη που παίρνετε από ένα αναψυκτικό, σαφώς και θέτει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και σας βοηθάει προσωρινά να αυξήσετε την προσοχή/εστίασή σας.

Αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς.

Διάφορες άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αναψυκτικών και του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Δόντια

Τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του 2013, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις αυτή η ζημιά στα δόντια μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη ενός εξαρτημένου από την μεθαδόνη ατόμου.

Το κιτρικό οξύ στα αναψυκτικά διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα πιο μαλακά και πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και το κιτρίνισμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς.

Οστά

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών θα μειώσει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Επίσης, όσο λιγότερα αναψυκτικά πίνετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορεί ο οργανισμός σας να μετατρέψει το γάλα (ή άλλες τροφές που κάνουν καλό στα οστά) σε ασβέστιο.

Όσον αφορά τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι ο λόγος που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του στομάχου είναι το ενδεχόμενο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βλάπτουν τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολύνσεων.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει και τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του πεπτικού.

Ωστόσο και αυτή η θεωρία απαιτεί περισσότερη διερεύνηση.

Μέχρι τότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε όσο δυνατόν περισσότερο τα αγαπημένα μας αναψυκτικά.

Στο κάτω κάτω καλό είναι να θυμόμαστε το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστο» και να το εφαρμόζουμε ακόμη και στην κατανάλωση των αναψυκτικών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σόγια – Μύθοι και Αλήθειες

a.alefragkis

Τα Θρεπτικά Συστατικά του Χειμώνα

Evi Makavelou

Φρούτα – Πάρτε Όλες τις Βιταμίνες τους

Evi Makavelou

Ακόρεστα Λιπαρά – Σύμμαχοι Ομορφιάς

Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής

yoadmin

Φρούτα – Τα Οφέλη τους Κατά την Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Τα Φρούτα με τη Λιγότερη Ζάχαρη

Evi Makavelou

Τροφές που Μπορεί να Προκαλέσουν Φλεγμονές

a.alefragkis

Ελιές – Γιατί να τις Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Πόσο Θρεπτικά Είναι τα Φουντούκια;

Evi Makavelou

Τι να μην Καταναλώνετε Μετά την Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Τροφές που Συμβάλλουν στην Παραγωγή Μελατονίνης

a.alefragkis