Υγεία & Ομορφιά
Λόγοι που η χολίνη είναι απαραίτητη και πηγές
Διατροφή

Χολίνη – Γιατί Είναι Απαραίτητη;

Η χολίνη είναι ένα από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

Δε θεωρείται βιταμίνη αλλά κάποιες φορές συμπεριλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β λόγω της ομοιότητάς της με αυτές τις βιταμίνες.

Η σημασία της χολίνης και οι πηγές τηςΩς συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χολίνης ορίζονται τα 550 mg την ημέρα για τους άντρες και τα 425 mg για τις γυναίκες.

Χολίνη – Γιατί είναι απαραίτητη;

Εγκυμοσύνη

Η διατροφή του εμβρύου καθώς και η διατροφή του νεογέννητου μωρού επηρεάζουν τη λειτουργία των οργάνων στην ενήλικη ζωή.

Η πρόσληψη χολίνης επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ο κίνδυνος ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα του εμβρύου μπορεί να αυξηθεί αν η διατροφή της μητέρας είναι φτωχή σε χολίνη.

Επίσης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Ο πλακούντας παρέχει μεγάλες ποσότητες χολίνης στο έμβρυο, ενώ το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε χολίνη.

Έτσι οι συγκεντρώσεις χολίνης στο αίμα και στους ιστούς είναι αρκετά υψηλότερες στα μωρά σε σχέση με τους ενήλικες.

Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες

Η χολίνη είναι απαραίτητη για τη καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ επηρεάζει και τη γνωστική λειτουργία αργότερα.

Χολίνη – Προστατεύει το ήπαρ

Η ανεπάρκεια χολίνης προκαλεί μυϊκές βλάβες και συγκέντρωση λίπους στο συκώτι.

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες κανονικού βάρους με τις υψηλότερες προσλήψεις χολίνης μπορούν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου.

Χολίνη, η σημασία της και πηγέςΟι περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που ακολουθούν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε χολίνη εμφανίζουν πιθανότατα βλάβες στο ήπαρ ή στους μύες.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εξαφανιστούν με την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας χολίνης.

Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Η χολίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους επειδή κάνει αποτελεσματικότερη την καύση των λιπών.

Γι’ αυτό κάποιοι αθλητές χρησιμοποιούν συμπληρώματα χολίνης για να χάσουν γρήγορα βάρος.

Παρόλο που η ανεπάρκεια χολίνης είναι ασυνήθιστη, δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι επαρκή ποσότητα χολίνης.

Όμως, ορισμένες ομάδες μπορεί να διατρέξουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας χολίνης.

Είναι οι αυστηρά χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, αυγά και γάλα, οι αθλητές αντοχής αλλά και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Επίσης, οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και οι έγκυες, καθώς οι ανάγκες σε χολίνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή το έμβρυο τη χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Πηγές χολίνης

Η χολίνη είναι ένα υδατοδιαλυτό μόριο, αλλά η λεκιθίνη που βρίσκεται στα αυγά, στη σόγια και σε άλλες τροφές είναι λιποδιαλυτή.

Η κύρια πηγή χολίνης στα μωρά είναι υδατοδιαλυτής μορφής και βρίσκεται στο μητρικό γάλα.

Για τα πιο μεγάλα παιδιά και κατά την ενήλικη ζωή η πρόσληψη προέρχεται κυρίως μέσω λιποδιαλυτών μορίων.

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα χολίνης.

Χολίνη βρίσκουμε στο συκώτι του βόειου κρέατος και του κοτόπουλου, στον κρόκο του βρασμένου αυγού, στον μαγειρεμένο σολομό και στο στήθος του κοτόπουλου.

Ακόμα, στη βοδινή μπριζόλα, στο κουνουπίδι, στο μαγειρεμένο μπρόκολο, στα αμύγδαλα και στο γάλα χαμηλών λιπαρών.

Τέλος, ως συμπλήρωμα διατροφής, η χολίνη διατίθεται σε δισκία και κάψουλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές που Χειροτερεύουν την Κούραση

Evi Makavelou

Ο Καφές και τα Υποκατάστατά του

Evi Makavelou

Διατροφή για Υγιείς Πνεύμονες

Evi Makavelou

Υπερβολική Κατανάλωση Πράσινου Τσαγιού – Ποιοι οι Κίνδυνοι για την Υγεία

a.alefragkis

Διατροφή

Σόγια – Μύθοι και Αλήθειες

a.alefragkis

Πώς να Καταναλώνετε Περισσότερα Λαχανικά;

Evi Makavelou

Καλά Λιπαρά – Οφέλη και Καλύτερες Πηγές

Evi Makavelou

Οι Χειρότερες Τροφές για το Δέρμα

Evi Makavelou

Φέτος στις Διακοπές δεν θα Πάρω Ούτε Γραμμάριο!

yoadmin

7 Σνακ που Μπορείτε να Καταναλώνετε Χωρίς Ενοχές

5 Λόγοι για να Τρώτε πιο Αργά

yoadmin