Υγεία & Ομορφιά
Image default
Κυκλοφορικό Υγεία

Χιονίστρες και Σωστή Αντιμετώπιση

Πρόκειται για μια πολύ επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος στα δάχτυλα των άνω ή των κάτω άκρων εξαιτίας της απότομης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσής τους στο πολύ κρύο.

Οι χιονίστρες μπορεί να εμφανιστούν επίσης στη μύτη και στα αυτιά που είναι και αυτά σημεία που εκτίθενται στο κρύο.

Ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και πολύ περισσότερο όσους ζουν ταυτόχρονα σε υγρά κλίματα.

Οι χιονίστρες ή αλλιώς χείμετλα, συνοδεύονται από οξύ πόνο, φαγούρα, μικρής έκτασης πρήξιμο στην περιοχή, αίσθηση καψίματος, έντονο κοκκίνισμα ή μελάνιασμα του δέρματος, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πληγές και φουσκάλες στο δέρμα που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις.

Παρά τον πόνο που συχνά δυσκολεύει ακόμα και το απλό περπάτημα όταν εμφανίζονται στα κάτω άκρα, το καλό είναι ότι θεραπεύονται μόνες τους μέσα σε 1-3 εβδομάδες από την εμφάνισή τους.

Ειδικά αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ανέβει η εξωτερική θερμοκρασία.

Αν και επώδυνες, δεν οδηγούν σε μόνιμες βλάβες του δέρματος ή των αγγείων.

Δυστυχώς, από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους, επανεμφανίζονται.

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κάποιο ειδικό φαρμακευτικό σκεύασμα για τις χιονίστρες, αλλά πλέον κυκλοφορούν στα φαρμακεία κάποιες πολύ αποτελεσματικές αλοιφές για την αντιμετώπισή τους.

Όπως και να έχει, αν έχετε χιονίστρες, θα πρέπει να προστατεύετε τα άκρα σας με γάντια, ζεστές κάλτσες και παπούτσια.

Αν έχετε φαγούρα, ένα ειδικό προϊόν μπορεί να την καταλαγιάσει.

Αν παρουσιάσετε οίδημα στο δέρμα και πληγές, απαιτείται να κάνετε καθαρισμούς με αντισηπτικό για να μη μολυνθεί η περιοχή.

Κάποιοι γιατροί χορηγούν τοπικά κορτικοστεροειδή ή φάρμακα για την πίεση, ώστε να απελευθερωθούν τα αιμοφόρα αγγεία και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του αίματος.

Εντριβές με έλαιο λεβάντας ή χαμομηλιού δρουν καταπραϋντικά στο δέρμα.

Επειδή τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά άλλων, σοβαρότερων νοσημάτων, καλό είναι να σας δει ένας γιατρός, ιδιαίτερα αν επιμένουν δυναμώνοντας τον πόνο.

Εντριβές με έλαιο λεβάντας ή χαμομηλιού δρουν καταπραϋντικά στο δέρμα.

Οι χιονίστρες αγαπούν τις γυναίκες

Οι ενήλικες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο πρόβλημα, αλλά και τα άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, όσοι έχουν κυκλοφορικά προβλήματα ή πάσχουν από το σύνδρομο Raynaud που συνεπάγεται μούδιασμα και πάγωμα των άκρων λόγω στρες ή χαμηλών θερμοκρασιών.

Χιονίστρες μπορεί να πάθετε αν μεταβείτε από ένα πολύ κρύο περιβάλλον σε ένα πολύ ζεστό και το αντίστροφο.

Αυτή η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προκαλεί και απότομη αγγειοσύσπαση (διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα), ενώ τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την αλλαγή.

Το αίμα δε ρέει ομαλά και οι ιστοί μπλοκάρονται.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι διαβητικοί γιατί αν δημιουργηθούν πληγές, δεν θα μπορέσουν να επουλωθούν εύκολα και γρήγορα.

Τέλος, αν υποφέρετε από χιονίστρες και θέλετε να ζητήσετε βοήθεια, οι καταλληλότεροι γιατροί για να συμβουλευτείτε, είναι οι δερματολόγοι, οι αγγειολόγοι και οι ρευματολόγοι.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψωρίαση

Editor6 pharma

Άγνωστες Αλλά Απλές Αιτίες που Προκαλούν Οσφυαλγία

Editor6 pharma

Φλεβική Ανεπάρκεια και Κιρσοί – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

yoadmin

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Εμβοές

Editor6 pharma

Ποια Συμπτώματα Μαρτυρούν ότι το Σώμα σας Θέλει Κάτι να σας Πει (ΜΕΡΟΣ Α’)

Editor6 pharma

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ