Υγεία & Ομορφιά
Βρεφικός Κολικός: Φυσικές Λύσεις για την Ανακούφισή του
Ασθένειες/ΠροβλήματαΟικογένεια

Βρεφικός Κολικός – Φυσικές Λύσεις για την Ανακούφισή του

Όταν έρχεστε σπίτι με το νεογέννητο μωρό σας, ειδικά όταν είναι το πρώτο σας παιδί, σίγουρα υπάρχει ένα άγχος και μια αναστάτωση.

Ακόμα χειρότερα, όταν αντιμετωπίζετε καθημερινά και τους κολικούς του μωρού σας, αισθάνεστε εντελώς ανίσχυροι.

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτήν την περίοδο πιο ήρεμα…

Βρεφικός Κολικός - Φυσικές Λύσεις για την Ανακούφισή του.Βρεφικός κολικός: Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για αφόρητες, επαναλαμβανόμενες, τακτικές κρίσεις κλάματος του μωρού.

Λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα, 3 ημέρες την εβδομάδα, για περισσότερο από μία εβδομάδα, και συχνά εμφανίζονται στο τέλος της ημέρας.

Επηρεάζουν σχεδόν το 20% των μωρών, ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 8ης εβδομάδας της ζωής τους και εξαφανίζονται περίπου στους 4 μήνες.

Εκτός από το κλάμα, ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς μπορεί να έχει σκληρή κοιλιά, να αποβάλλει αέρια, να σφίγγει τις γροθιές του, να έχει συσπάσεις ή να κουλουριάζεται και να γίνεται κόκκινο.

Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς αιτίες του κολικού, ενώ μπορεί να συμβούν τόσο στα θηλάζοντα μωρά, όσο και σε εκείνα που πίνουν γάλα από μπιμπερό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και καταλήγει πάντα να εξαφανίζεται.

Εάν το μωρό σας έχει σωστό βάρος και μεγαλώνει καλά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Βότανα για την αντιμετώπιση του κολικού

Μία από τις πιο πιθανές αιτίες του κολικού για τα βρέφη είναι η ανωριμότητα του πεπτικού τους συστήματος.

Έτσι, ορισμένα βότανα που είναι γνωστό ότι βοηθούν την πέψη, μπορεί να είναι χρήσιμα για την αποτελεσματική ανακούφιση του βρεφικού κολικού, όπως για παράδειγμα ο μάραθος και το φλαμούρι.

Εάν θηλάζετε, μπορείτε να πιείτε τσάι από βότανα μάραθου που θα περάσει στο γάλα σας.

Εάν το μωρό σας πίνει γάλα από μπιμπερό, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα προς χρήση διαλύματα στο φαρμακείο, που πρέπει να δίνονται πριν από τα γεύματα ή απευθείας στο μπιμπερό.

Μπιμπερό, πιπίλα, θερμοφόρες για μωρά: αξεσουάρ κατά του κολικού

Δεδομένου ότι ο κολικός είναι πιθανό να συνδέεται με την κατακράτηση αερίων στο έντερο, οι περισσότεροι κατασκευαστές μπιμπερό έχουν αναπτύξει τεχνολογίες «κατά του κολικού».

Αυτός ο τύπος μπιμπερό μειώνει σημαντικά την κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γεγονός που μειώνει τον κολικό κατά 80%, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, για να περιορίσετε την αεροφαγία του μωρού σας, σκεφτείτε να κάνετε περισσότερα διαλείμματα για να το αφήνετε να ρευτεί και να βγάλει τα αέρια.

Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στο μωρό σας μια πιπίλα αμέσως μετά τα γεύματα ή σε περιόδους κρίσεων κολικού, καθώς το πιπίλισμα έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην ηρεμία του πόνου και καταπραΰνει το κλάμα.

Ένα άλλο βασικό αξεσουάρ όταν το μωρό σας έχει κολικό, είναι ένα μικρό μπουκάλι ζεστό νερό ή μια θερμοφόρα, που θα τοποθετηθεί στο στομάχι του μετά τη σίτιση ή τη στιγμή των κρίσεων για να το καταπραΰνει.

Κάντε μασάζ στο μωρό σας για να απαλύνει τον κολικό

Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς αιτίες του κολικού, ενώ μπορεί να συμβούν τόσο στα θηλάζοντα μωρά, όσο και σε εκείνα που πίνουν γάλα από μπιμπερό.Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να ανακουφιστεί, είναι να κάνετε μασάζ στην κοιλιά του για να προωθήσετε την αποβολή των αερίων που διατηρούνται στο έντερο και να απελευθερώσετε την ένταση στην κοιλιά.

Κάντε μασάζ στο στομάχι του με κυκλικές κινήσεις δεξιόστροφα, ασκώντας σταθερή αλλά απαλή πίεση με την παλάμη του χεριού σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να λυγίσετε τα πόδια του προς το στομάχι του, κρατώντας αυτήν τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα, πριν τα χαλαρώσετε κουνώντας τα ελαφρά.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε, ότι το μπάνιο μπορεί να ανακουφίσει τους κολικούς και να καταπραΰνει τα περισσότερα μωρά.

Καθιερώστε αυτό το τελετουργικό περίπου την ίδια ώρα της ημέρας, πριν του δώσετε το τελευταίο μπουκάλι γάλα ή πριν το βάλετε για ύπνο, για παράδειγμα.

Αλλαγή του βρεφικού γάλακτος

Το μωρό σας είχε κολικό για αρκετές ημέρες και αναρωτιέστε εάν φταίει το γάλα που του δίνετε;

Εάν πρόκειται να δοκιμάσετε άλλο γάλα για να δείτε εάν βελτιώνονται τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρό σας.

Υπάρχουν ειδικά γάλατα κατά του κολικού που πωλούνται στα φαρμακεία, τα οποία διευκολύνουν την πέψη χάρη στη μειωμένη περιεκτικότητά τους σε λακτόζη και την παρουσία πρε- και/ή προβιοτικών.

Λάβετε υπόψη ότι όταν αλλάξετε το γάλα ενός βρέφους, χρειάζονται 7 έως 14 ημέρες για να αποδειχθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Τέλος, εάν μετά από 3 ή 4 μήνες το μωρό σας εξακολουθεί να έχει κολικούς, ο παιδίατρος μπορεί να σας προτείνει να του δώσετε γάλα χωρίς λακτόζη, ειδικά εάν υπάρχουν περιπτώσεις δυσανεξίας στην οικογένειά σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας.

Πρακτικές συμβουλές για τις μητέρες

• Αγκαλιάστε το μωρό σας, μιλήστε του, τραγουδήστε του τραγούδια…

Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις ανάγκες του και τι το καταπραΰνει καθώς περνούν οι μέρες.

Παρά το κλάμα που φαίνεται αφόρητο, οι στιγμές που περνάτε με το μωρό σας, σας επιτρέπουν να αναπτύξετε μια ισχυρή σχέση, με αποτέλεσμα να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τις κρίσεις κολικού.

• Αποφύγετε να του φοράτε ρούχα που είναι πολύ σφιχτά στη μέση: εάν έχετε αμφιβολίες, αφήστε το με την πιτζάμα του όλη την ημέρα.

• Κρατήστε το μωρό σας σε θέσεις που παρέχουν ζεστασιά στην κοιλιά του: στο στήθος σας ή με την κοιλιά του στο αντιβράχιό σας.

• Θυμηθείτε ότι ο κολικός θα περάσει τελικά και το κλάμα θα δώσει σύντομα τον δρόμο σε όμορφα χαμόγελα!

• Εάν έχετε αμφιβολίες για την υγεία του μωρού σας, μην φοβάστε να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί ή να ζητήσετε ένα ραντεβού μαζί του.

Και αν οι λύσεις που προσφέρει δεν σας ταιριάζουν, ή νομίζετε ότι δεν σας ακούει αρκετά, πάρτε μια δεύτερη γνώμη.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Λύσεις για τον Ξηρό Βήχα στα Παιδιά

yoadmin

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού – Μέρος Δεύτερο

yoadmin

Τροφική Αλλεργία στα Παιδιά – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Παιδί που «Βρέχει» το Κρεβάτι του – Αιτίες και Αντιμετώπιση του Προβλήματος

a.alefragkis

Επιστροφή στο Σχολείο την Εποχή του Κορωνοιού! 5+1 Τρόποι για Ομαλή Προσαρμογή!

Συμβουλές στους Νέους Γονείς για το Παιδί τους

yoadmin

Η Σαρκοπενία και η Απώλεια της Μυϊκής Μάζας με το Πέρασμα του Χρόνου

Τι Μπορούν να Κάνουν οι Γονείς για τη Ζήλια Ανάμεσα στα Αδέρφια;

Αϋπνία στα Παιδιά – Γιατί Συμβαίνει και πώς να την Αντιμετωπίσετε

Ζευγάρια με Παιδιά – Κορωνοϊός και Σεξ

Evi Makavelou

Η Διάρροια στα Βρέφη – Πώς να την Αντιμετωπίσετε;

Θωρακίστε το Παιδί σας για τη Νέα Σχολική Χρονιά