Υγεία & Ομορφιά
Αυξημένη Τριχοφυΐα
Σώμα

Αυξημένη Τριχοφυΐα

Η αυξημένη τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση αποτελεί σήμερα ένα από τα περισσότερο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναικα, δεδομένου ότι οι κανόνες αισθητικής της εποχής μας επιβάλλουν ένα μοντέλο γυναίκας με πρόσωπο και σώμα από τα οποία να απουσιάζουν τελείως οι τρίχες.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνδρες για λόγους αισθητικής ενοχλούνται από την τριχοφυΐα τους.

Έτσι, η πλειοψηφία των γυναικών αλλά και αρκετοί άνδρες έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο αγώνα αντιμετώπισης της τριχοφυΐας με κάθε μέσο, που συχνά αγγίζει τα όρια του παραλόγου και που μεταφράζεται σε μεγάλο οικονομικό κόστος αλλά και σε επιπρόσθετα προβλήματα, κυρίως ψυχολογικα, που πολλές φόρες καταλήγουν ακόμα και σε νευρώσεις.

Οπωσδήποτε είναι σημαντικό, να μην ξεχνάμε ότι η τρίχα είναι ένα φυσιολογικό και αναγκαίο “εξάρτημα” του δέρματος, που σκοπό έχει να μας προφυλάξει.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εμφάνιση αυξημένης τριχοφυΐας μπορεί να αφορά ένα πιο σοβαρό πρόβλημα και να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης ενδοκρινικής ή άλλης νόσου για τη διερεύνηση της οποίας θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό γιατρό.

Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας αφορά δυο νοσολογικές καταστάσεις που ορίζονται ως:

α) ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ και

β) ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ

Ο ορός ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα, σε διάφορα σημεία του σώματος, με φυσιολογική όμως για το φύλο κατανομή.

Αφορά και τα δύο φύλα (άνδρες και γυναίκες) και οφείλεται σε:

A) Yπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες(ανδρογόνα), που όμως εκκρίνονται σε φυσιολογικά για το αντίστοιχα φύλο επίπεδα.

B) Υψηλά επίπεδα έκκρισης των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα που παρατηρούνται σε διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις των επινεφριδίων, των ωοθηκών, της υπόφυσης και ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών που παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα όπως τεστο-στερόνη, που εμπλέκονται σε υπερτρίχωση και δασυτριχισμο.

Γ) Οορισμένα φάρμακα όπως αντισυλληπτικά, ορμόνες, αναβολικά,κορτιζόνη κ.α.

Δ) Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία είναι δυνατό να είναι η αιτία εμφάνισης υπερτρίχωσης και

Ε) Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι η αιτία αυξημένης τριχοφυΐας στις γυναίκες, γιατί παύουν να βρίσκονται κάτω από την επήρεια οιστρογόνων.

 Αυξημένη Τριχοφυΐα

Εδώ θα πρέπει βέβαια να αναφερθούμε και στην ΙΔΙΟΠΑΘΗ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ, που παρατηρείται σε ορισμένες φυλετικές ή εθνικές ομάδες, όπως επίσης και σε ορισμένες οικογένειες, όπου υπάρχει αυξημένη τριχοφυία, που αφορά αποκλειστικά και μόνο ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό και όχι παθολογία.

Εμφανίζεται κυρίως στους λευκούς, λιγότερο στους μαύρους και ακόμα λιγότερο στους Ασιάτες.

Ο όρος ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ από την άλλη πλευρά αναφέρεται και αφορά μόνο τις γυναίκες και χαρακτηρίζει την κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχουμε αυξημένη παρουσία τελικών τριχών σε περιοχές του προσώπου και του σώματος των γυναικών, που κανονικά είναι άτριχες και που η εμφάνιση τριχοφυΐας σε αυτές τις περιοχές αφορά μόνο τους άνδρες και την τοπική δράση των ανδρογόνων.

Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος, οι παρειές, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η πλάτη, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.

Ο δασυτριχισμός οφείλεται σε:

Α) Ενδοκρινολογικές διαταραχές,

Β) Λήψη διαφόρων φαρμάκων και

Γ) Ιδιοπαθή δασυτριχισμός.

Στις ενδοκρινολογικές διαταραχές έχουμε κυρίως:

1) Παθήσεις των επινεφριδίων και υπόφυσης: σύνδρομο Cushing, νόσος Cushing, έκτοπη παραγωγή ACTH, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι επινεφριδίων, υπόφυσης, συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων κ.λπ

2) Παθήσεις των ωοθηκών όπως:

– Όγκοι ωοθηκών και

– Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCO).

Το σύνδρομο αυτό είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης υπερτρίχωσης ή δασυτριχισμού στις γυναίκες και μπορεί να συνδυάζεται με ακμή, αλωπεκία, παχυσαρκία, ολιγοαμηνόρροια ή και αμηνόρροια, στειρότητα κ.λπ.

Εργαστηριακά μπορεί να ανευρεθούν αυξημένα επίπεδα LH καθως και του λόγου LH/FSH και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

3) Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της τριχοφυΐας-δασυτριχισμό είναι κυρίως τα ανδρογόνα, τα αναβολικά στεροειδή, τα κορτικοστεροειδή σε συστηματική κυρίως χορήγηση, αλλά και σε τοπική εφαρμογή με ηπιότερες όμως εκδηλώσεις.

Επίσης, άλλα φάρμακα (κυκλοσπορίνη, στρεπτομυκίνη, πενικιλλαμίνη, διφαινυλ-υδαντοίνη κ.α).

Πριν τεθεί στον ασθενή η διάγνωση της ιδιοπαθούς αιτιολογίας να αποκλεισθεί πιθανή υποκείμενη νόσος, που μπορεί να είναι και σοβαρή.

4) Ο ιδιοπαθής δασυτριχισμός όπως και η ιδιοπαθής υπερτρίχωση, αφορά συγκεκριμένες φυλές ή οικογένειες και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των φυλών ή οικογενειών χωρίς να υποκρύπτεται κάποια παθολογία.

Συνήθως οι ασθενείς, που προσέρχονται στα διάφορα κέντρα αισθητικής ή στους δερματολόγους για να αντιμετωπίσουν και να απαλλαχτούν από την αυξημένη τριχοφυΐα ανήκουν στις ομάδες ιδιοπαθούς υπερτρίχωσης η δασυτριχισμού.

Παρ’ολα αυτά, καλό είναι, πριν τεθεί στον ασθενή η διάγνωση της ιδιοπαθούς αιτιολογίας να αποκλεισθεί πιθανή υποκείμενη νόσος, που μπορεί να είναι και σοβαρή.

Η αξιολόγηση των ασθενών πρέπει να γίνεται με προσοχή και από ειδικούς γιατρούς-ενδοκρινολόγους.

Ιδιαίτερα δε αν αναφέρεται αιφνίδια έναρξη της τριχοφυΐας, ταχεία εξέλιξη και συνεχώς επιδεινούμενη εικόνα ή αν η εμφάνιση της τριχοφυΐας συνοδεύεται, στις γυναίκες, από αλωπεκία, ακμη, και διαταραχες της εμμήνου ρύσεως.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗΣ – ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΥ

Στην περίπτωση που εντοπιστεί υποκείμενη νόσος, ο ενδοκρινολόγος θα πρέπει πρωταρχικά να αντιμετωπίσει φαρμακευτικά το αίτιο, δηλαδή τη νόσο και δευτερευόντως, ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τριχοφυΐα με αισθητικές μεθόδους.

Ευαγγελία Κανάκη, Ενδοκρινολόγος, Τμήμα ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και οστεοπόρωσης, Νοσοκομείο ΙΑΣΩ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Λόγοι που είναι Σημαντική η Ενυδάτωση τον Χειμώνα

d.tsagkrinos

Απαλλαγείτε από τις Τρίχες

yoadmin

Απλά Κόλπα για να Χάσετε το Λίπος από τους Μηρούς σας

d.tsagkrinos

Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Χαλάρωση του Λαιμού Χωρίς Πλαστική

d.tsagkrinos

Πώς να Απαλλαγείτε από το Λίπος στα Μπράτσα

d.tsagkrinos

Κυτταρίτιδα ή Περίσσιο Λίπος;

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ