Πώς να αποδεχτείτε και να διαχειριστείτε την ηλικία σας και τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθείτε;
Το ερώτημα τίθεται για όλους, αλλά για όσους αθλούνται, μερικές φορές η απάντηση είναι αρκετά πιο εύκολη…
Η αντιγήρανση και η τέχνη της διαύγειας
Οι περισσότεροι άνθρωποι «γνωρίζουν» τη γήρανση αρκετά αργά στη ζωή τους.
Για ένα άτομο που έχει συνηθίσει να έχει έναν καθιστικό τρόπο ζωής, οι πρώτες «πτώσεις» της απόδοσης περνούν αρκετά απαρατήρητες.
Στην αρχή μπορεί να ξεφυσάτε λίγο παραπάνω όταν ανεβαίνετε τις σκάλες… αλλά ακόμη κι αυτό δεν σας ανησυχεί ιδιαιτέρως, μέχρι την ημέρα που ανακαλύπτετε ότι το αντίκτυπο της ηλικίας σας έχει ήδη αφήσει το σημάδι του στον οργανισμό σας.
Όταν ασκείτε ένα άθλημα, τα πράγματα είναι διαφορετικά: ακόμη και μια μικρή πτώση στην καθημερινή σας απόδοση, γίνεται αμέσως αισθητή.
Και συγκρίνοντας τις επιδόσεις σας, μπορείτε στο λεπτό να ανακαλύψετε τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την ξαφνική αλλαγή της επίδοσης.
Το ιδανικό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να καταγράφετε τις επιδόσεις σας από έτος σε έτος, ώστε να έχετε μία πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για τη σωματική σας κατάσταση.
Προπάντων, δεν θα πρέπει να απογοητεύεστε αν βλέπετε ανά τακτά διαστήματα τα «νούμερα» να πέφτουν!
Σε αυτήν την περίπτωση, αλλάξτε άσκηση, μειώστε τις αποστάσεις, αλλάξτε το δρομολόγιο που ακολουθείτε, πηγαίνετε για τρέξιμο με παρέα.. αλλά προπάντων μην εγκαταλείψετε εντελώς το άθλημα!
Να θυμάστε πάντοτε ότι ο αθλητισμός είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τη γήρανση μακριά, για όσο περισσότερο γίνεται τουλάχιστον!
Τα οφέλη του αθλητισμού στην ηλικία
Ο γιατρός Alain Ducardonnet, μέλος της λέσχης αθλητικών καρδιολόγων (Βέλγιο), πραγματοποίησε ένα τεστ αντοχής σε απόσταση δέκα ετών σε τρεις ομάδες ανθρώπων ηλικίας 60 ετών.
Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν 60άρηδες που αθλούνταν αρκετά συχνά, τη δεύτερη ομάδα αποτελούσαν άνθρωποι που ασκούσαν κάποια σωματική δραστηριότητα σε μέτριο επίπεδο και τέλος, η τελευταία ομάδα 60άρηδων δεν ασκούσε κανένα απολύτως άθλημα και ήταν θα λέγαμε του… καθιστικού τρόπου ζωής!
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Τα μέλη της πιο αθλητικής ομάδας ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις επιδόσεις των ατόμων που είχαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής… σαν να ήταν 15 χρόνια νεότεροι!
Εν ολίγοις, κάθε φορά που αθλείστε επιβραδύνετε το αντίκτυπο που έχει ο χρόνος στο σώμα και στον οργανισμό σας.
Άθληση και γήρανση – Τα νεότερα δεδομένα
Η ηλικία δεν είναι μοιραία για όλες τις φυσιολογικές παραμέτρους. Η δύναμη και η ταχύτητα αρχίζουν να εξασθενούν και να μειώνονται μετά τα 30 έτη.
Αλλά η αντοχή μπορεί να διατηρηθεί σε σχεδόν μέγιστο επίπεδο έως και τα 45 έτη. Άλλοι παράγοντες μπορεί ακόμη και να βελτιωθούν με την εμπειρία, όπως η ικανότητα διαχείρισης των αποθεμάτων γλυκογόνου, το καλύτερο καύσιμο για την άσκηση.
Επομένως, η διαχείριση αυτή μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση ενασχόλησης με αθλήματα μεγάλης διάρκειας, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο.
Πώς να ασκείτε καλά τον αθλητισμό ενώ μεγαλώνετε;
Μπορεί να ήσασταν ο τύπος που αθλούνταν καθημερινά, αλλά θα πρέπει πάντοτε να θυμάστε ότι πλησιάζοντας τις «ώριμες» ηλικίας, όπως συμβουλεύουν και οι ειδικοί αθλίατροι, θα πρέπει να μειώνετε σταδιακά τις έντονες και μακροχρόνιες αθλητικές ασκήσεις, ώστε να μην τραυματίσετε τους μύες σας και να μην καταπονείτε το σώμα σας και να τις αντικαταστήσετε με προπονήσεις με ήπια βάρη και / ή τζόκινγκ που θα ενισχυθούν με διαλειμματικές ασκήσεις.
Αυτό καθιστά δυνατή τη διατήρηση της μυϊκής μάζας του σώματός σας και συνεπώς τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ταχύτητας όταν τρέχετε για παράδειγμα.