Το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται στον περιορισμό ή τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος σε ένα μικρό ή μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου.
H αθηροσκλήρωση, που μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρτηρίες του σώματος έχει συνήθως εκλεκτική εντόπιση στις εγκεφαλικές αρτηρίες και σαν αποτέλεσμα δημιουργούνται τα διάφορα εγκεφαλικά κλινικά σύνδρομα.
Σε μεγάλο ποσοστό εκείνων που έχουν μόνιμο εγκεφαλικό συμβάν, υπάρχει μεγάλη στένωση των καρωτίδων, που διαπιστώνεται με εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση.
Κατάλληλη συντηρητική θεραπεία για μέτριες χωρίς συμπτώματα στενώσεις, μπορεί να μειώσει αισθητά την πιθανότητα μονίμου εγκεφαλικού.
Στη θεραπεία περιλαμβάνεται η χορήγηση μικροασπιρίνης, καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.
Η έγκαιρη σωστή διάγνωση του μόνιμου εγκεφαλικού μπορεί να μειώσει αισθητά τη θνησιμότητα.
O ασθενής εισάγεται σε νοσοκομείο και η διάγνωση επικυρώνεται με ολοκληρωμένες εργαστηριακές εξετάσεις γιατί είναι ζωτικό να διευκρινισθεί εάν η αιτία του εγκεφαλικού είναι ισχαιμία ή αιμορραγία, εφ’ όσον στην κάθε κατηγορία η αγωγή είναι εντελώς διαφορετική.
Σε όλες τις περιπτώσεις ασχέτως αιτιολογίας, η εγκεφαλική ουσία γύρω από την περιοχή της νεκρώσεως, βρίσκεται σε κατάσταση λαθροβιώσεως, που μπορεί να βελτιωθεί με άμεση εφαρμογή της θεραπείας.
H πρόληψη είναι μεγάλης σημασίας για τα εγκεφαλικά εάν αντιμετωπισθούν σωστά και έγκαιρα ορισμένοι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι.
Οι δείκτες κινδύνου περιλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση, την υπέρταση, αρρυθμίες και παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς.
Η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η διατήρηση κανονικού βάρους, η τακτική άσκηση και το ελεγχόμενο άλγος, μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα των παθήσεων αυτών.