Υγεία & Ομορφιά
Αθηρωματικός δείκτης
Καρδιά

Αθηρωματικός Δείκτης – Τι Είναι και τι Δείχνει

Ο αθηρωματικός δείκτης είναι ο δείκτης που υπολογίζεται με συγκεκριμένο τρόπο για να προβλέψει το κατά πόσο κινδυνεύει κάποιος από αθηροσκλήρυνση.

Η αθηροσκλήρυνση είναι μια καρδιακή νόσος που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό πλάκας στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών και συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο.

Ο κίνδυνος για αθηροσκλήρυνση και σταδιακή στένωση των αρτηριών αυξάνεται όταν εγκαθίστανται μεγάλες ποσότητες λίπους στις αρτηρίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο αθηρωματικός δείκτης υπολογίζεται χρησιμοποιώντας κάποια συγκεκριμένα κλάσματα χοληστερόλης.

Είναι ένας αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διατροφή με λίπηΩς αθηρογόνα ορίζονται τα κακά λίπη που ευθύνονται για τη συσσώρευση της αθηρωματικής πλάκας.

Είναι δηλαδή η κακή χοληστερόλη.

Τα λιπίδια αυτά είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να εισχωρήσουν στους ιστούς.

Έτσι κυκλοφορούν στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τελικά εναποτίθενται στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων.

Με τον αθηρωματικό δείκτη προσδιορίζεται ο βαθμός κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρυνσης, ενώ είναι και χρήσιμος στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας θεραπειών για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο αθηρωματικός δείκτης μπορεί να υπολογιστεί είτε διαιρώντας τη συνολική χοληστερίνη με την καλή χοληστερόλη είτε υπολογίζοντας την αναλογία κακής και καλής χοληστερόλης, αν και συνήθως χρησιμοποιείται ο πρώτος τρόπος.

Ιδανικά, ο αθηρωματικός δείκτης θα πρέπει να είναι 3,5 προς 1.

Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Ο αθηρωματικός δείκτης εκτός από τον παράγοντα κινδύνου εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να δώσει γενικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και διατροφής ενός ατόμου, ώστε να βελτιώσει αν χρειάζεται την καρδιαγγειακή του υγεία.

Η κακή χοληστερόλη όμως είναι άλλος ένας εξίσου σημαντικός δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας και της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων με τις αυξημένες τιμές της να αποτελούν βασική αιτία αθηρωματικών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μπορεί να καταλάβει κανείς ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων πρέπει να μειωθεί ο αθηρωματικός δείκτης και η κακή χοληστερόλη.

Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής κάνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη κακή χοληστερόλη από όση χρειάζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υψηλή κακή χοληστερόλη.

Η αθηρωμάτωση μπορεί να μειωθεί αν το άτομο σταματήσει το κάπνισμα και υιοθετήσει μια συγκεκριμένη, περιοριστική δίαιτα που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα που ευνοούν την αθηρωμάτωση.

Η πρόληψη περιλαμβάνει σωστή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Η διατροφή που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου.

Επίσης η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Πολλές φορές η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής συνδυάζεται με συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Για παράδειγμα οι στατίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και η ασπιρίνη συμβάλλει στην πρόληψη των θρόμβων.

Παράλληλα, διάφορα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου – Οι Διαφορές σε Γυναίκες και Άνδρες

Τι Είναι η Ισχαιμία και Χρήσιμες Συμβουλές για να την Ξεπεράσετε

Στεφανιαία Νόσος και Συμπτώματα

Ποια Διατροφή Πρέπει να Ακολουθήσετε για να Μειώσετε τα Τριγλυκερίδια

Έμφραγμα – Τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Συμπληρώματα Διατροφής και Καρδιαγγειακό